1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul Bienali'ni gezelim

10. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ


Koç Holding sponsorluğunda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Bienali, kapılarını 8 Eylül Cumartesi günü sanatseverlere açıyor. İstanbul Bienali sergileri 4 Kasım Pazar günü akşamına kadar 2 ay boyunca Pazartesi günleri hariç her gün 10.00–19.00 arasında gezilebilecek.

Hou Hanru’nun küratörlüğünde AKM, Antrepo No.3, İMÇ, santralistanbul ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde 96 uluslararası sanatçı ve sanatçı grubunun projelerinin sergileneceği 10. Uluslararası İstanbul Bienali; İstanbul’u dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştürecek.

10. Uluslararası İstanbul Bienali kapılarını 6 Eylül Perşembe günü The Marmara Oteli’nde yapılan Basın Toplantısı’nın ardından Türk ve yabancı basın mensuplarına açtı. 35 ülkeden 300’ün üzerinde yabancı basın mensubunun da takip ettiği basın açılışında Bienal Sponsoru Koç Holding adına bir konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç çağdaş sanatın Türkiye’deki gelişimi konusunda yeni bir çığır açan ve ayrıca dünya sanat çevreleri tarafından en önemli kültür olaylarından biri olarak kabul edilen Uluslararası İstanbul Bienali’ne, Koç Topluluğu olarak destek olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti. Koç, İstanbul Bienali’nin sanat çevrelerinde edindiği saygınlık ve uluslararası boyutta gördüğü kabul ile küresel oyuncu olma hedefine adım adım ilerleyen Koç Topluluğu’nun da misyonu ile birebir örtüşen bir etkinlik olduğunu belirterek, sponsor olmaktan dolayı mutlu olduklarının altını çizdi.

Koç Holding bu yıl düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Bienali’yle birlikte önümüzdeki on yıl boyunca gerçekleşecek olan beş İstanbul Bienali’nin de “Bienal Sponsorluğu”nu üstlenecek.

10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin kavramsal çerçevesi “İmkânsız değil, Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik” olarak belirlendi. Bienal, bir tema çevresinde düzenlenmiş geleneksel anlayışta bir sergi olmayacak: aksine, izleyiciye mekânlarla doğrudan ilişki kurabileceği katılımcı bir deneyim yaşatacak. Onuncu yılında kentsel olgulara ve mimari gerçekliğe odaklanacak İstanbul Bienali kapsamında bu sene 96 uluslararası sanatçı ve sanatçı grubunun 150’yi aşkın projesi sergilenecek.

10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörü Hou Hanru halen San Francisco Sanat Enstitüsü Sergiler ve Kamusal Programlar Yönetmeni ve Sergi Araştırmaları ve Müzecilik Bölümü Başkanı. 1963 Çin doğumlu ve Paris ile San Francisco kentlerinde çalışmalarını sürdüren Hou Hanru, bu seneki Venedik Bienali Çin Pavyonu’nun da küratörlüğünü üstlendi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın uluslararası sanat platformlarında büyük yankı uyandıran etkinliği Uluslararası İstanbul Bienali’nin onuncusu; 8 Eylül–4 Kasım tarihleri arasında izlenebilecek. İstanbul Bienali açılışına bu yıl uluslararası güncel sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticisi ile 35 ülkeden 300’ü aşkın yabancı basın mensubu olmak üzere 3.000’e yakın konuk katılacak.


BİENAL MEKÂNLARI

8 Eylül Cumartesi günü sanatseverlerin ziyaretine açılacak 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin mekânları Atatürk Kültür Merkezi, Unkapanı’ndaki İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ), Tophane’deki Antrepo No.3, santralistanbul ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi.

İstanbul'un turistik haritalarında neredeyse hiç yer almayan mekânları seçen ve her bir mekânı farklı bir temayla ele alan Hou Hanru, bu temaları her mekânın simgesel anlamına, mimarisine, geçmişine, işlevine ve kent hayatındaki yerine göre belirledi. Bu doğrultuda AKM’de politikaya, İMÇ’de ekonomiye ve Antrepo No.3’te toplumsal hayata ve kent hayatına dair projeler yer alacak.

Şekerbank’ın mekân sponsorluğunu üstlendiği Atatürk Kültür Merkezi’nde kentsel yaşama dair, ütopya kavramına odaklanan 13 proje yer alacak. Bazı projeler sanatçıların binanın tarihi ve gerçekliği üzerine yaptıkları derinlemesine araştırmaya dayalı olarak ve özellikle bu mekân için yaratıldı. AKM’deki projelerin teması ise “Yakmalı mı Yakmamalı mı?” olarak belirlendi.

İMÇ blokları güncel sanat sergi mekânı olarak ilk defa kullanılıyor. Hou Hanru, İMÇ bloklarının tarihini, mimarisini ve işlevini göz önünde bulundurarak bu mekânın, “Dünya Fabrikası” teması çerçevesindeki projelere ev sahipliği yapmasına karar verdi. İMÇ’deki sergi, küreselleşme çağında dönüşen üretim biçimleri ve çalışma hayatına dair projeler içeriyor. Ağırlıklı olarak 5. Blokta yer alacak dükkânlar ile tüm bloklardaki çeşitli dükkan ve ortak kullanım alanlarında 27 proje izleyiciye sunulacak.

Antrepo No.3’te uluslararası göç, iletişim ve kentlerdeki sınır alanlarına dair 43 sanatçı ve sanatçı grubunun eserleri yer alacak. Antrepo No.3, sosyal hayat ve kent hayatı ana teması etrafındaki işlere yer verilen bir mekân olacak ve kentleşme, göç, kültürlerarası diyalog, yerelleşme, göçmenlik ve kente entegrasyon ve sınırlar etrafındaki konular işlenecek. “Entre-polis”, “Sokak Yaşamı” ve “Rüya Evi” başlığıyla eserlerin sergileneceği bu temalar sırasıyla Baytur, Canan Pak ve Koçtaş sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Bienal Atölye ve Eğitim Programı Proje Ortağı santralistanbul ile Kadıköy Halk Eğitim Merkezi de İstanbul Bienali kapsamında gerçekleşecek özel proje, paneller ve film programlarına ev sahipliği yapacak.


BİENAL SPONSORLARI

10. Uluslararası İstanbul Bienali’nde Bienal Sponsoru Koç Holding’i takiben,

• AKM Mekân Sponsoru olarak Şekerbank,
• “Küresel Sanatta Çoğulculuk ve Paralel Modernlikler” Tema Sponsoru Açık Toplum Enstitüsü,
• “Sokak Hayatı” (Antrepo No.3) Tema Sponsoru Canan Pak,
• “Rüya Evi” (Antrepo No.3) Tema Sponsoru Koçtaş,
• “Entre-polis” (Antrepo No.3) Tema Sponsoru Baytur İnşaat da en büyük desteği veren kurumlar olarak yer alıyor.


10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin gerçekleşmesinde Mondriaan Vakfı, Bureau of Educational and Cultural Affairs- US Department of State ve İstanbul ABD Konsolosluğu, American Center Foundation, The Red Mansion Foundation, Foreign Affairs and International Trade Canada, SEACEX, Flemish Ministry of Culture,Youth and Media, Korea Foundation, ifa, British Council, Culturesfrance, Mairie de Paris, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, The Christensen Fund, The Japan Foundation, Fundación- Collección Jumex, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Walter and McBean Galleries, San Francisco Art Institute başta olmak üzere birçok uluslararası kurum büyük destek veriyor.

10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin Ses ve Görüntü Sistemleri Sponsorluğu’nu Arçelik üstleniyor. İstanbul Bienali sergi mekânları ise Bienalin Boya Sponsorluğu’nu üstlenen Kalecolor boyaları ile renklenecek.

10. Uluslararası İstanbul Bienali katalogu, İKSV ve Yapı Kredi Yayınları tarafından Yapı Kredi’nin katkılarıyla yayınlanmıştır.

Bu büyük destekçilerin yanı sıra Bienal kapsamındaki bazı sanatçı projeleri için Özel Proje Sponsorları olarak Garanti Bankası, Yapı Kredi Worldcard, Hürriyet Gazetesi, Sema-Barbaros Çağa, Akbank, Asya Nakliyat, Finans Sigorta, Fred Perry Türkiye Temsilcisi Bilsar, Garanti Emeklilik ve Hayat, Hedef Alliance, Türk Henkel, Siemens Sanat, TAV Havalimanları Holding, TİM Grup, Yüzler Sesler ve Mudo yer alıyor.

10. Uluslararası İstanbul Bienali yukarıda adı geçen kurumların yanı sıra İstanbul iş dünyasının önde gelen 43 kuruluşunun da Bienal Destekçisi olarak bu büyük sanat olayına yaptığı katkılarla gerçekleşiyor.


BİENAL,GECELERİ DE İZLEYİCİYLE BULUŞUYOR

10. Uluslararası İstanbul Bienali, insanların kentteki gece güzergahları üzerinde dinlenmeleri, uyumaları ve rüya görmeleri için alanlar sağlayarak bir gerçek hayat mekânı olmayı hedefliyor. Bu kapsamda, kentin değişik noktalarında “gecegezenler” projesi ile Antrepo No.3’teki “Rüya Evi” Bienal boyunca çeşitli akşamlar izlenebiliyor olacak.

• GECEGEZENLER

10. İstanbul Bienali Yapı Kredi Worldcard’ın özel proje sponsorluğunu üstlendiği ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’nun büyük desteğiyle gerçekleştirilen “gecegezenler” projesiyle güncel sanatı İstanbul sokaklarına taşıyacak. Çin Devrimi sırasında halkın ürettiği sokak afişleri “Dazibao” kavramından ortaya çıkan “gecegezenler” 100’ün üzerinde video çalışmasından oluşuyor. Bu filmler, İstanbul Bienali’nin açık olduğu sekiz hafta boyunca, 25 akşam kentin 25 farklı noktasında, sergi mekânlarının kapanış saatinden sonra açık havada gösterilecek. “gecegezenler”e katılım halka açık ve ücretsiz olacak. “gecegezenler”in programını ekte bulabilirsiniz.

“gecegezenler” projesi kapsamında gösterilecek video çalışmaları, küratör Hou Hanru’nun davet ettiği, Övül Durmuşoğlu, Marcus Graf, Borga Kantürk, Pelin Uran ve Adnan Yıldız’dan oluşan genç bir küratör ekibi tarafından yapılan başvurular arasından seçildi.

• RÜYA EVİ

Koçtaş’ın sponsorluğunu üstlendiği “Rüya Evi”, Antrepo No.3’ün içine yerleştirilen yükseltilmiş platformlar ve çevrelerindeki işlerden oluşuyor. Bu sergi Bienal izleyicisine gece aktivitelerini sergi aracılığıyla deneyimleme fırsatı sunacak: rüya görmek, hayal kurmak, çalışmak, uyumak. “Rüya Evi”, Antrepo No.3’ün gündüzleri açık olduğu günlere ilave olarak her Cuma ve Cumartesi akşamı 20.00-04.00 saatleri arasında izleyicileri özellikle bekliyor olacak.

AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ – BİENAL PARTİLERİ

10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin açılış etkinlikleri 6 Eylül Perşembe günü başlayıp, 9 Eylül Pazar günü akşamına kadar sürecek. Açılış kapsamında yer alan etkinlikler:

• Gecegezenler Özel Gösterimleri: 6 Eylül Perşembe, saat 20.30, İMÇ bloklarında ve 9 Eylül Pazar, saat 20.30, Beyoğlu, Galatasaray’daki Kartal Sokak’ta.

• Sam Samore’un projesi kapsamındaki “A Happy Melancholy Library” performansı, Derya Alabora’nın seslendirmesiyle 6,7 ve 8 Eylül geceleri Antrepo No.3’teki Rüya Evi’nde.

• Ha Za Vu Zu’nun “Dişlerimiz Bembeyaz Olacak” başlıklı performanslar dizisi 7 Eylül Cuma akşamından itibaren Antrepo No.3’te.

• Cristina Lucas’ın Pantone projesi kapsamında yer alan ve tarihçilerin katılacağı performans (Historians performing) 8 Eylül Cumartesi saat 20.30’da Antrepo No.3’te.

• Hafriyat Karaköy grubunun yaptığı Bienal özel projesi “Dünyayı Yesen Doymazsın” başlıklı serginin açılışı: Hafriyat Karaköy’ün üç katında kurulan sergi 6 Eylül Perşembe saat 19.00’da açılacak ve Bienalin sonuna kadar gezilebilecek. Toplumsal tüketim ilişkilerinin sorgulanmasını temel alan bu Hafriyat projesi, iyimserliğin küresel savaş çağındaki potansiyel rolünün eleştirel bir tartışmasından temelleniyor. (Koordinatör: Deniz Erbaş, Hafriyat Karaköy Çeşitli Sanatlar Alemi Necatibey Caddesi No:79 / Karaköy)

10. Uluslararası İstanbul Bienali yabancı konuklarını açılış etkinlikleri kapsamındaki iki partiyle ağırlıyor. Kapıda veya önceden alınan 10B Özel biletiyle gidilebilecek ilk Bienal Partisi “İyimser Bir Gece” temasına sahip. Julio Morales ve Justin Bennett’in başını çektiği Bienal sanatçılarından oluşan bir DJ ekibi, 6 Eylül Perşembe saat 23.00’ten itibaren Karaköy Liman Lokantası’nda herkesi iyimser ve eğlenceli bir geceye davet edecek.

7 Eylül Cuma akşamı yine saat 23.00’te bu kez Kuruçeşme’deki Nikki’s’de (eski Newyorker), İstanbul Bienali Açılış Partisi düzenleniyor. 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin açılışını kutlamak amacıyla bir araya gelecek dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar, konuklar ve 10B Özel bileti sahiplerini eğlence dozu yüksek bir gece bekliyor.


BİENALE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN 3000’İ AŞKIN KONUK GELİYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın uluslararası sanat platformunda en çok yankı uyandıran etkinliği olan Uluslararası İstanbul Bienali’nin açılış haftasında İstanbul’a uluslararası güncel sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticisi ile yabancı basın mensubu olmak üzere 3.000’in üzerinde konuk geliyor.

10. Uluslararası İstanbul Bienali uluslararası basın-yayın kuruluşları tarafından da yakından takip edilecek: Almanya’dan Frankfurter Allgemeine, Hollanda’dan Volkskrant; İngiltere’den Sunday Times Magazine, ABD’den New York Magazine Fransa’dan Le Monde, İtalya'dan La Repubblica ve İspanya’dan El Pais gibi büyük gazeteler İstanbul Bienali’ni izlemeye temsilcilerini gönderiyor. Fransa, İtalya, İspanya, İsveç, Bulgaristan ve Yunanistan’ın önde gelen televizyon kanallarından ekipler İstanbul Bienali’ne yönelik programlar düzenlemek üzere İstanbul’a muhabirlerini gönderiyorlar.

Ayrıca Art in America, Frieze, Art Press, Art Forum gibi dünyaca ünlü sanat dergilerinin eleştirmenleri ve güncel sanatın öncü kurumlarından MOMA; Tate Modern ve Georges Pompidou sanat merkezlerinin yöneticileri de İstanbul Bienali’ni izlemek üzere açılış haftasında İstanbul’da bulunacaklar.

KOÇ HOLDİNG DESTEĞİYLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİENALİ GEZİYOR

İstanbul Bienali Sponsoru Koç Holding’in üniversite öğrencilerine de bir sürprizi var:
Türkiye’de geçmişten bu yana eğitim ve kültür alanında yürüttüğü çalışmalarla gençlerin gelişimine büyük katkılar sağlayan Koç Holding, bu hassasiyetini 10. Uluslararası İstanbul Bienali sponsorluğu ile bir kez daha gözler önüne seriyor. 10. Uluslararası İstanbul Bienali süresince Bienal ana mekânlarındaki gişelerde üniversite kimliğini gösteren öğrenciler Bienal sergilerini, ücret ödemeden, Koç Holding’in konuğu olarak gezebilecek.

Koç Holding, bu proje ile üniversite öğrencilerini dünya sanat platformunun odak noktası olacak İstanbul Bienali’nde yer alan sanatçılar ve sergilenecek güncel sanat eserleriyle tanıştırmayı hedefliyor.


KOÇ HOLDİNG DESTEĞİYLE ÇOCUKLAR BİENAL İLE TANIŞIYOR

Minik sanatseverler için Bienal boyunca Çocuk Eğitim Programları…

İKSV ve Pace Sanat Merkezi, Koç Holding sponsorluğunda İstanbul Bienali kapsamında çocuk eğitim programları da gerçekleştiriyor. 6-14 yaş grubundaki çocukları müze ve galeri kültürü ile tanıştırmak, sanata ve özellikle çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak, temel sanat terimleri ve kavramları ile tanıştırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları 10. Istanbul Bienali’nin açık olduğu 8 Eylül–4 Kasım tarihleri süresince devam edecek.

9 Eylül Pazar gününden itibaren başlayacak çocuk eğitim programları, Bienalin sonuna kadar, sadece 1-7 Ekim tarihleri arasında haftada 6 gün, diğer haftalar ise Cuma ve Pazar günleri olmak üzere haftada 2 gün 2’şer grup halinde gerçekleşecek. 3 farklı yaş aralığındaki 20’şer kişilik gruplar, eğitmenlerle birlikte İstanbul Bienali sergilerini gezebilecekler. Katılım için önceden rezervasyon gerekmektedir.
(Rezervasyonlar için: Betül Akman (212) 334 07 93)


BİENAL BİLGİ MERKEZİ

10. Uluslararası İstanbul Bienali, Koç Holding’e ait İstiklal Caddesi üzerindeki bir mekânı Bienali gezecek olan sanatseverler için bilgi merkezi olarak düzenlendi. Bienal Bilgi Merkezi, 10 Eylül Pazartesi günü açılacak ve 4 Kasım tarihine kadar Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Bienal konusunda bilgi almak isteyen sanatseverlere hizmet verecek. Bienal Bilgi Merkezi’nde bienal bileti de satılacak.

Bienal Bilgi Merkezi: İstiklal Caddesi No: 181, Beyoğlu, Tel:(212) 245 10 67


10. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ NASIL GEZİLİR?

10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin bilet fiyatı 10 YTL.
İlköğretim ve lise öğrencileri ile 65 yaş üstü izleyiciler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri 5 YTL’lik indirimli biletle izleyebilecekler. Bilet fiyatlarına Bienal Rehberi de dahil!

Üniversite öğrencilerinin İstanbul Bienali sergilerini gezmek için AKM ve Antrepo No.3 girişindeki Koç Holding standlarına üniversite kimlikleriyle başvurmaları yeterli.

10. Uluslararası İstanbul Bienali biletleri: www.biletix.com ve Biletix satış noktaları ile Antrepo No.3 ve AKM, IKSV merkezinden (İstiklal Cad. No:64 Beyoğlu) ve 10 Eylül Pazartesi gününden itibaren Bienal Bilgi Belge Merkezi’nden satın alınabilir.

İKSD Lale Üyeleri Bienal biletlerinde her zaman sahip oldukları %20-25 oranındaki “Özel Lale İndirimi”nden yararlanabiliyorlar.
Rehberli Bienal Turları: 10. Uluslararası İstanbul Bienali sergi mekânlarından AKM ve Antrepo No.3’te, her gün saat 11.00, 13.30, 15.00 ve 16.30’da düzenlenecek olan Rehberli Turlara katılım ücreti ise yine 10 YTL (giriş biletinden ayrı) olacak.


Bienal “10B ÖZEL” ile Gezilir

İstanbul Bienali’ni herkesten önce, sınırsız ve özel etkinlikleriyle birlikte izleme fırsatı sunan ve sınırlı sayıda satışa sunulan iki kişilik "10B Özel" biletinin fiyatı 50 YTL.

“10B Özel” bileti ile sanatseverler, sergileri Bienal ekibiyle birlikte açılıştan önce 6 ve 7 Eylül tarihlerinde gezebilecek, aynı günler 10B Özel sahipleri için düzenlenen rehberli turlara katılabilecek, Bienal kapsamında gerçekleşecek Açılış Partileri’ne katılabilecek, Bienal süresince sergi mekânlarına sınırsız giriş hakkı elde edecek, Bienal boyunca, belirlenecek kafe, restoran, kitapevi ve müzikevlerinde indirimler kazanacaklar. “10B Özel” bileti ile Bienal Rehberi de ücretsiz.

“10B Özel” biletleri Biletix satış sisteminin yanı sıra AKM ve Antrepo No.3’teki Bienal gişeleri ve İKSV Binası (İstiklal Cad. No: 64, Beyoğlu, hafta içi 10.00-17.00 arasında) ile 10 Eylül Pazartesi gününden itibaren Bienal Bilgi Belge Merkezi’nden satın alınabilir.


10. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ’NDE MEKÂNLAR VE SAATLER

1. Antrepo No.3, Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası, Karaköy

2. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, Unkapanı

3. Atatürk Kültür Merkezi, Taksim

4. santralistanbul, Eski Silahtarağa Elektrik Santrali, Eyüp

5. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, Caferağa Mah. Bahariye cad. No.39 Kadıköy

Bienal sergi mekânları 8 Eylül ve 4 Kasım tarihleri arasında Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. IMÇ’nin Pazar günleri kapalı olması nedeniyle buradaki projeler Pazar ve Pazartesi hariç her gün gezilebilecek. Sadece Bienal açılışını takip eden 10 Eylül 2007 Pazartesi günü tüm mekânlar açık olacak.



Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/bienal

iksv.org
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 14:14:28
Güncelleme :11 Ekim 2007 Perşembe 14:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?