3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul çöpten kurtuluyor

İstanbul'da günde 12 bin ton çöp toplanıyor. Kentin çöpünün yüzde 7'si ise Kadıköy'den çıkıyor. Çöp arttıkça sayıları artan ve kirliliğe yol açan çöp konteynırları için, belediye çareyi yer altında buldu.

İstanbullular, günde kişi başına bir kilo çöp üretiyor. Eminönü gibi işyerlerinin yoğun olduğu bölgelerde ise bu miktar beş kiloya kadar çıkıyor.

Belediye, çevre ve görüntü kirliliğine karşı caddelere her biri beş ton kapasiteli yer altı konteynırları koymaya başladı. Yeni yapılan apartmanlara da yer altı konteynırları alma şartı getirildi.

Konteynırları yer altına almak kolay değil

Başta Bağdat Caddesi olmak üzere artık çöp konteyırları yer altına iniyor, ancak tüm konteynırları yer altına almak kolay değil.

Beş tonluk konteynırlar, dört kamerasıyla uzaklık hesabı yapabilen vinçler yardımıyla boşaltılıyor.

Kamyonlara eklenen depo sayesinde, çöplerden sızan sular da sokaklara saçılmıyor. Yeni konteynırlarda, çöpleri karıştırmak da tarih oluyor.

Yeni konteynırlar, çevre kirliliğine karşı etkili olsa da, ayrıştırmada toplayıcıların rolü büyük. Çünkü toplanan çöplerin yüzde 25'inin ayrıştırmasını onlar yapıyor.

İstanbul çöpten kurtulacak

Geriye Dönüşüm Fuarı'nda gösteri yapan firmalar, eğer belediyeleri ikna edebilirse, kentteki çöp konteynırlarının tümü yer altına inecek.

İstanbullular da, özellikle yaz aylarında artan kokudan ve görüntü kirliliğinden kurtulacak.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2006 Salı 19:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?