30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul depremi tahminleri tartışılıyor

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, depremin önceden bilinmesi konusunun ucu açık bir konu olduğunu belirterek "Bugünden yarına sonuç alabilecek, halkımıza ’Bakın, biz depremleri önceden kestirebiliyoruz, artık işimiz kolay. Siz deprem zararlarının azaltılması ile ilgili çalışmaları boş verin. Çürük inşaata, plansız yerleşime devam edin’ mi diyeceğiz? Böyle bir şey yok. Böyle bir sonuç çıkmaz" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen "Uzay ve uydu teknolojileri kullanılarak depremlerin izlenmesinde erken uyarı sistemleri" konulu çalıştay dün sona erdi.

Prof. Dr. Eyidoğan, çalıştayın Amerikalı bilim adamı John Rundle ’ın 10 yıllık süreçte İstanbul yakınlarında 5’in üzerinde büyüklükte bir deprem olacağına ilişkin sözlerini değerlendirdi. Eyidoğan, Türkiye’nin 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde büyük deprem olasılığının her zaman yüksek olduğunu belirtti.

Eyidoğan, Rundle’ın çok lokal anlamda konuştuğunu, ama Marmara Bölgesi’nin depremselliğinin çok yüksek olduğunun altını çizerek ’’O bakımdan spekülasyona açık olabilir’’ dedi.

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Türkelli de Rundle’ın Marmara Bölgesi’nde çok özel yer belirttiğini ifade ederek ’’Marmara Bölgesi için 10 yıl içinde 5’ten büyük bir deprem olması sürpriz değildir’’ dedi.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 17:57:51
Güncelleme :5 Şubat 2005 Cumartesi 00:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?