30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul Deri Fuarı açıldı

DEVLET BAKANI CEVDET YILMAZ, İSTANBUL DERİ FUARI'NI AÇTI

İstanbul Deri Fuarı, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımı ile açıldı.

4 Kasım tarihine kadar TÜYAP'ta ziyaret edilebilecek olan İstanbul Deri Fuarı'nın bugün gerçekleşen açılışına Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, Türk Deri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Yetişgin, International Council of Tanners Başkanı Bülent Hazer katıldı.

Açılışta konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, küresel krizle Türkiye'nin yeni pazar arayışlarına girdiğini belirterek, "AB'yi ihmal etmeyeceğiz ama yeni pazar arayışlarına yönelmemiz gerekiyor, komşularıyla ticaret yapamayan ekonomik dev olmaz, Türkiye artık Ortadoğu ve Afrika'ya ihracatını artırmalı. TÜYAP İstanbul Deri Fuarı 20'den fazla ülkeden gelen katılımcıyla sektörü büyük moral veriyor" dedi.

Hükümetin çıkardığı teşvik paketlerini hatırlatan Bakan Yılmaz, işadamlarına çağrı yaparak "Mısır'a gideceğinize Türkiye'nin Doğu bölgelerinde aynı ucuz işgücünü bulabilirsiniz, hem de devlet taşınma giderlerini ve araziyi size veriyor" diye konuştu.

TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın ise, TÜYAP olarak uluslararası rekabette yaşanan güçlükleri aşmak amacıyla deri sektörünün kendini en iyi şekilde ifade edebildiği İstanbul Deri Fuarı'nı her zaman sektörün gelişimine doğrudan etki eden uluslararası bir ticari platform olarak gördüklerini kaydetti. Başta Türk Deri Vakfı olmak üzere, vakıf çatısı altında toplanmış deri konfeksiyoncuları, sanayicileri ve ihracatçılarını bünyesinde barındıran derneklerin özellikle sıkıntılı bir ekonomik süreçte yeni

pazarlara ulaşma hedeflerine hizmet eden en anlamlı toplu pazarlama aracının İstanbul Deri Fuarı olduğuna dikkat çeken Yalçın, sahip olduğu nitelikli üretim kapasitesi ile Avrupa'da ikinci konumda bulunan deri sektörünün üretim, tasarım, pazarlama kapsamında verdiği büyük mücadelenin iç ve dış pazarlarda duyurulması için geniş kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini aktardı.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, TÜYAP İstanbul Deri Fuarı'nın Türk dericiliğinin geldiği son noktayı 20'den fazla ülkeden gelen 140'tan fazla katılımcıya göstereceğini kaydetti. TÜDEV Başkanı Turgay Yetişgin, dericiliğin tarihin başlangıcından bu yana Anadolu'da el emeğiyle göz nurunu harmanlayan bir uğraş olduğunu ifade ederek, "İstanbul Deri Fuarı Türk deri sanayicisinin tarihi birikimi, teknolojisi ve tasarımının en üst seviyesini dünyaya gösterecek" dedi.

Yetişgin, deri sektörünün 6 organize sanayi bölgesi, yabancı elemana ihtiyaç duymayan işgücü, teknoloji ve tasarım yetisi ve tarihi birikimiyle "milli bir sektör" olduğunu vurguladı. Reel sektörün küresel krizde zorlandığı noktalara işaret eden Yetişgin şunları söyledi: "Yeni pazarlar bulan, inovatif ürünler geliştiren, tasarıma ağırlık veren dericiler sektörün yüzakıdır. Küresel kriz ortamında, kurun yarattığı istikrarsızlığa karşın hep üretim, üretim, üretim diyoruz."

Dünya deri sektörünün şemsiye kuruluşu International Council of Tanners Başkanı Bülent Hazer de, küresel krizin tüm sektörleri ve ülkeleri etkilediğine dikkat çekerek TÜYAP İstanbul Deri Fuarı'nın sektöre bir sinerji yaratacağına dikkat çekti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin küresel krize karşın 100 milyar dolar ihracat sınırının altına girmeyeceğini belirterek, "Bir kez 100'ler külübüne girdi, bu sınırın altına düşmeyi düşünmüyoruz" dedi. Büyükekşi Türkiye'nin komşu ülkelerle ticaretini artırarak pazar çeşitliliği yaratması gerektiğini söyledi.

Türk deri modasında tasarım trendleri ve kreasyonlarına yön veren İstanbul Deri Fuarı 2009, sektörün yeni pazarlar oluşturması ve müşterileriyle buluşmasına aracılık ediyor. Kapasite olarak İtalya ile rekabet eden Türk deri sektörü kaliteli üretimine tasarımı da ekleyerek markalaşıyor. Deri üreticileri, uluslararası rekabette rakiplerine göre daha hızlı ve kaliteli ürünleri ile fark yaratıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 15:49:04
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 17:58:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?