6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul dilencilerin istilasına uğradı

Ramazanla birlikte Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a dilenmeye gelenlerin sayısı yüzde 20 oranında arttı.

Daha çok camii önleri ve türbeleri mesken tutan dilencileri önlemek için zabıtanın da gücü yetmiyor. Dört bin civarında dilenci olduğu tahmin edilen İstanbul’da iki araç ve 12 kişiden oluşan zabıta ekibi, yetersiz.

Her gün yüzlerce dilencinin kayıt altına alındığı Toplama ve Sevk Amirliği, sabah kaldırımdan topladı dilencileri akşam salıvermek zorunda kalıyor.

Kimi Samsun’dan, kimi Zonguldak’tan ama daha çok da Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Turgutlu köyünden İstanbul’a dilenmeye gelenler, er ya da geç buraya uğruyor. Dilenci toplama ve sevk zabıta amirliği, bu aralar daha sık sokaklarda devriye geziyor.

Kentin haritasını çıkaran zabıta ekipleri, dilencileri eliyle koymuş gibi buluyor. Dilenciler, Avrupa yakasında en çok Bakırköy, Merter, Şirinevler, Eminönü, Laleli, Anadolu yakasında da Kadıköy, Üsküdar Meydanı, Göztepe’yi mesken tutuyor. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan gruplar, özellikle de cuma günleri camii ve türbe önlerinde iş başında hasılatı ikiye katlamak için.

Ancak her yıl ortalama yüzde 15 oranında artan dilenci sayısı karşısında zabıta ekiplerinin eli kolu bağlı. 10 milyonluk kentte, dilencilerin peşine düşen zabıta sayısı sadece 12.

Zamanla İstanbul’daki dilenci profili de değişmeye başladı. Yaş ortalaması düştü ve ferdi çalışmaların yerini çeteler aldı. Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Turgutlu köyünden gelen üç aile, zabıtanın en büyük derdi. Turgutlu köyünü, Niğde, Zonguldak, Samsun, Çanakkele, Tokat ve Nevşehir takip ediyor.

Dilenci toplama ve sevk kampında üzerlerinde para çıkan dilencilere 117 milyon liralık ceza kesiliyor. Hem caydırıcı değil, hem de ertesi gün yine sokaklara dağılıyorlar.

Umut, yeni Türk Ceza Kanunu’nda. Yasanın 229’uncu maddesi gereğince, çocukları ya da engellileri dilendiriciliğe alet edenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. İstanbul’daki gibi çetelerle bu işi yapanlarsa iki kat ceza alacak.

kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 16:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?