2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul Elması'na sınır yok

İşadamı Mehmet Hattat'ın Maslak'ta yapmayı planladığı ve 200 metreden yüksek olacağı belirtilen "İstanbul'un Elması" adlı projede bina yüksekliği serbest bırakıldı.

İşadamı Mehmet Hattat'ın Maslak'ta yapmayı planladığı ve 200 metreden yüksek olacağı belirtilen gökdelen inşaatına İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nden imar izni çıktı. Diamond of İstanbul (İstanbul Elması) adı verilen proje, gerçekleşirse kentin en yüksek binası olacak.
Şişli Ayazağa Transfer Merkezi ile ilgili 1/5000 ve 1/1000 ölçekli mevzi imar planı teklifleri İBB Meclisi'nde kabul edildi. 

Söz konusu gökdelen, altında toplu taşıma araçları için peronlar, taksi durakları, otopark alanı, raylı sistem bağlantısı olacağı için transfer merkezi olarak planlandı.
İçinde otel, rezidans ticaret ve kültür merkezleri bulunacak, gökdelenin çatısına ise bir helikopter pisti (heliport) yapılacak.

Binanın yüksekliği serbest
İBB Meclisi'nde kabul edilen plana göre binanın yüksekliği serbest. Gökdelen inşaat alanına arsa büyüklüğünün üç katı oranında izin verildi (Emsal 3). Ancak buna karşın, pek çok bölüm emsal dışı bırakıldığından inşaat yoğunluğu çok daha fazla olacak.
Kapalı ve açık çıkmalarla boşluklar, iskan edilebilecek olan bodrum katlar emsale dahil edilmeyecek. Seyir terası, kongre, oditoryum gibi kültür alanları belediye ile ortak kullanım olması kaydıyla emsal dışı tutulacak.
Komşu parsellere araç ve yaya geçişlerini sağlamak amacıyla kullanılacak alanlar emsalden kazanılmış inşaat hakkı sayılacak. Yeşil bitki örtüsü kullanılacak olan katlar arasında yapılacak rüzgâr tünelleri emsal dışında tutulacak. Bina cephesinde enerji tasarrufu ve iklimlendirme amaçlı yapılabilecek çift cephe arasındaki boşluklar emsal dışında kalacak.
Projeyi gerçekleştirecek olan işadamı Mehmet Hattat, "Projemiz bittiğinde, en az 50 kat ve 200 metrenin üzerinde olacak" demişti. Halen, 48 kat ve 190 metre ile İş Bankası kuleleri İstanbul'un en yüksek binası unvanını koruyor.
Maslak kavşağında bulunan 12 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilecek olan çelik konstrüksiyonlu gökdelen için Hattat, Eyfel benzetmesi yapmış ve gökdelenin kulesinden Boğaz'ın iki ucunun görülebileceğini belirtmişti.


'Boğaziçi siluetini etkiler'

İBB Planlama Müdürlüğü, transfer merkezi alanını içermesine karşın üstüne önerilen yüksek yoğunluğu olumsuz buldu. Müdürlük, "....Büyükdere Caddesi güzergâhında genel yapılanma koşullarına ve teşekküle aykırı, yapı ve nüfus yoğunluğunu artırıcı, emsal teşkil edici ve Boğaziçi siluetini olumsuz etkileyici nitelikte" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 14:27:44
Güncelleme :19 Aralık 2007 Çarşamba 14:28:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?