4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul Emniyeti ’Xaver 800’ alıyor

İstanbul Emniyeti, İsrail tarafından üretilen ve duvarın 20 metre arkasındaki canlıyı gösterebilen Xaver 800 alıyor.

Kaç adet alınacağı hakkında bilgi verilmeyen cihaz, deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları sırasında da kullanılabiliyor.

İSTANBUL Emniyeti duvarın 20 metre arkasını gören Xaver 800 cihazı alacak. Cihaz, duvar ardından insanın konumunu, yüzünün hangi yöne baktığını, kişiler arasındaki mesafeyi üç boyutlu olarak belirliyor. Xaver 800, polis operasyonlarının yanı sıra arama-kurtarmada da kullanılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın iki üst düzey emniyet yetkilisi ile birlikte katıldığı Tel Aviv’deki fuarda gördüğü cihazı üreten İsrailli Camero Firması’nın yetkilileri geçtiğimiz günlerde İstanbul’a geldi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde cihazla ilgili bilgi verildi ve yapılan bir rehine kurtarma operasyonu tatbikatının filmi gösterildi. Emniyetin cihazdan kaç adet ve adedini ne kadara alacağı konusunda ise bilgi verilmedi. Xaver 800, ABD ve İsrail’de kullanılan bir cihaz.

Xaver 800, bir duvara yerleştiriliyor ve radar sistemiyle çalışıyor. Cihazın, duvardan 20 metre mesafeye kadar içeri gönderdiği radyo frekans enerji sinyali canlıya ulaşıyor. Canlıdan geri dönen enerji, cihaz monitörünün ekranına üç boyutlu olarak yansıyor. 2007 yılında üretilen Xaver, 15 kilo ağırlığında ve 84x84 santimetre büyüklüğünde. Şirketin Xaver 400 adlı daha düşük özelliğe sahip başka bir cihazı daha bulunuyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, "Cihazla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de bilgi vereceğiz. Muhtemel İstanbul depremi sonrasında arama kurtarma birimleri tarafından kullanılması gereken bir cihaz. Olası bir depremden sonra çok sayıda kişinin kurtarılmasını sağlayabilir" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 06:28:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?