3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul fotoğraf bienali

15 Eylül - 31 Ekim tarihlerinde yapılacak 1.Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarına ve küratörlere ev sahipliği yapacak. Sergi, İDO'ya ait araba vapurunda gerçekleştirilecek açılış kokteyli ile sanatseverlere 'merhaba' diyecek. 

İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) 20 yıldır düzenlediği İstanbul Fotoğraf Günleri'ni yeni bir boyuta taşıyarak, fotoğraf sanatının değerini, ufuk açıcı yaklaşımıyla gözler önüne sererek vapurlar, meydanlar, parklar gibi pek çok kamusal alan da ulusal ve uluslar arası ziyaretçi kitlesine 6 hafta sürecek bir fotoğraf şöleni yaşatacak. İDO'nun mekan sponsoru olarak sanatı ve sanatseverleri şehirhatları vapurunda buluşturacağı 1.Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali, Türkiye'den ve yurtdışından bir çok ünlü fotoğraf ustasının kişisel ve karma sergisine yer verecek. Festivalin ana mekanı, şehirdeki kaosun ortasındaki büyülü mekan Darphane-i Amire. "Kent: Kaos ve Büyü" temasının işleneceği bienal, tarihi mekanlar, şehirhatları vapurları, iskeleler, parklar ve meydanlar gibi birçok mekandan da İstanbulluların erişimine açık olacak. Etkinlik özellikle kent olgusunun karmaşık yaşam yapısına ve estetize edilmiş biçimlerine yaklaşılmasını sağlayacak. 

1.Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali'nin açılış mekanı da farklı bir kamusal alan; Araba Vapuru. 15 Eylül Cuma akşamı Kabataş vapur iskelesi'nde gerçekleştirilecek kokteyl ile start alacak bienal, açılış konuşmalarının ardından ödül töreni ve plaket takdimi ile devam edecek. Festival etkinlikleri tanıtım gösterileri ve "Feyz Müzik Grubu'nun" vereceği mini müzik ziyafeti ile bienal kapılarını İstanbul'a aralayacak. 

Fotoğraf Bienali'nin en büyük sergilerini, dünyaca ünlü Rus fotoğrafçı Gueorgui Pinkhassov'un Japonya'da çekilmiş sıradışı karelerinin yer aldığı "Sightwalk" ve fotoğraf sanatının duayenlerinden Rus fotoğrafçı Alexander Rodchenko'nun hayatına ışık tutacak seçki oluşturuyor. 

Fotoğraf Bienali'nde, kentteki kargaşa ve gizem mefhumunun yoğun olarak görselleştirileceği mekanlardan biri de İDO'ya ait Barış Manço vapuru. Haluk Çobanoğlu küratörlüğünde hazırlanan "Şehir Hayali, Hayali Şehir" projesi bienalin en önemli projelerinden. İDO'nun fotoğraf bienali için özel olarak tahsis ettiği Barış Manço şehirhatları vapurunda düzenlenecek sergi, kaos içinde yolunu bulmaya çalışan kentleri fotoğraflayan, dünyanın dört bir yanından önemli fotomuhabirleri ağırlayacak. "Bombay'ın Çocukları" projesiyle Dario Mitidieri, "Balkanlar" ile Nicos Economopoulos, Çeçenistan fotoğraflarıyla Stanley Greene, Bağdat'tan karelerle Alexandra Boulat, Doğu Bloku sonrası Moldova görüntüleriyle Jonas Bendiksen ve Tarlabaşı çalışması ile Gökşin Varan. 

Bienal de, genç fotoğrafçıların çalışmalarına yer verildiği "Kent ve Ego" projesi ile "Parklar ve Açık Alanlar" sergi mekanı haline getirilirken, ana temanın yanında işlenecek 'kimlik' ve 'ilinti' kavramları Galata Köprüsü boyunca "Kent ve Aidiyet" başlığı altında ifade ediliyor. Fotoğraf Bienali 5 - 8 Ekim arasında düzenlenecek Uluslararası Fotoğraf Forumu, yurt içi ve yurt dışından katılan sanatçıların deneyim ve birikimlerinin paylaşıldığı atölye çalışmaları ile de zenginleşecek. 

Bir çok kavramsal formu gözler önüne çerçeveleyecek bienal altı hafta boyunca bütün disiplinleri ile meraklılarına açık olacak.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 12:29:29
Güncelleme :8 Eylül 2006 Cuma 12:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?