4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul görsel ansiklopediye dönüştü

Yedi yönetmenin imzasını taşıyan "Yedi Tepe, Yedi Renk" adlı belgesel seti DVD formatında piyasaya sunuldu. 

Verilen bilgiye göre öğrenci ve araştırmacılar için görsel kaynak niteliğindeki 8 bölümlük belgesel setinde, İstanbul'un tarihi, turistik ve kültürel zenginlikleri videopedi (görsel ansiklopedi) formatında tek tek tanıtılıyor. Keyifli ve öğretici bir gezi formunda hazırlanan Yedi Tepe, Yedi Renk belgeseli, İstanbul'un kültürel hazinelerini tanımak isteyen yerli ve yabancı araştırmacılara da büyük fırsat sunuyor.
Asırlara damgasını vuran kültürel şaheserlerden müzelere, yedi tepeyi çevreleyen surlardan sivil mimari harikalarına, büyülü damak tatlarından alışverişe, birçok şaire ve sanatçıya ilham veren mevsimsel güzelliklerden mistik atmosfere kadar İstanbul'a ait tüm bilgiler, 4 dilde (Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Arapça) ilk kez eğitici bir görsel kaynağa dönüştü. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ve DÖSİM tarafından işletilen müze mağazalarında, otellerde ve turizm yayını satan seçkin kitapçılarda da satışa sunulan belgesel seti kente gelen yabancılar tarafından da büyük ilgi görüyor.
 
2010 Avrupa Kültür Başkentliğine doğru piyasada bir boşluğu dolduran Yedi Tepe, Yedi Renk belgeseli, birçok medeniyete başkentlik yapmış kenti zihinlere ve gönüllere yerleştirme, İstanbul'un kentsel marka konseptine katkıda bulunma amacıyla hazırlandı. 

2007 yılında 6 milyona yakın yabancı turistin konakladığı İstanbul'u tanıtan çok sayıda yazılı eser bulunmasına karşın profesyonel bir görsel kaynağın olmadığını kaydeden Yedirenk Film Proje Koordinatörü Saffet Yılmaz, hazırlanan belgesel setiyle İstanbul'un kültürel zenginliklerini ve güzelliklerini dünyadaki tüm kütüphane, ev ve ofislere taşımayı hedeflediklerini söyledi. 

Yedi Tepe, Yedi Renk belgeseli, kullanılan arşiv bakımından da büyük zenginlik taşıyor. Yapımı yaklaşık 5 yıl süren ve yedi yönetmenin imzasını taşıyan belgesel için yaklaşık 30 kişilik teknik ekip, İstanbul'daki bini aşkın mekanda, bin 300 saatlik çekim ve 6 aylık kurgu/montaj çalışması yaptı. Belgeselin film müziği ise ünlü aranjör Fatih Ihlamur'a ait.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 13:53:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?