2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul için alarm vakti

Barajlardaki su miktarı, yağış olmaması ve buharlaşma nedeniyle gittikçe düşüyor. Kentin su ihtiyacını sağlayan 10 kaynaktan dördünün dibi şimdiden göründü. Dün itibarıyla kentin 286 milyon metreküp suyu kaldı. Yağmur yağmadığı takdirde İstanbulluların ancak ekim sonuna kadar yetecek suyu var.

Yağış olmaması ve buharlaşma yüzünden İstanbul'un su ihtiyacını sağlayan dokuz baraj gölünden dördünün (Pabuçdere, Alibey, Büyükçekmece ve Kazandere) dibi göründü. Dün itibarıyla barajlarda 286 milyon metreküp su vardı. Bu hesaba göre yağış olmazsa günde 2.5 milyon metreküp su kullanan İstanbul'un 113 günlük rezervi kaldı.

Sıcak buharlaşmayı da etkiledi. Geçen haziranda günde 10 milyon metreküp buharlaşma yaşanırken, bu yıl 12 milyon metreküpe ulaştı. Tasarruf çağrılarına rağmen günde 2.3 milyon metreküp su tüketen İstanbul'un 113 günlük suyu kaldı. İSKİ, çözüm için Melen projesini 20 Ekim'e yetiştirmeyi hedefliyor.

İSKİ verilerine göre 10 Temmuz 2006'da barajlarda su seviyesi yüzde 81, bu yılsa yüzde 33 seviyesinde. Pabuçdere, Alibey, Büyükçekmece ve Kazandere barajlarının dibi göründü. Terkos'ta 96 milyon 643 bin metreküp , Ömerli'de 71 milyon 721 bin metreküp su kaldı.

İSKİ: Kurudu demeyelim

İSKİ yetkilileriyse barajlar için 'Kurudu' deyiminden çok, 'dibe yaklaşıldığı' ifadesini kullanmak gerektiğini söylüyor. 'Kurudu' denilen barajlardan hâlâ kontrollü bir şekilde su veriliyor. Örneğin Pabuçdere Barajı'nın İSKİ'nin grafiğinde sıfır gözükmesinin nedeniyse minumum debiye ulaşmasından. Pabuçdere'den kente her gün 60-70 bin metreküp su veriliyor.

Alibey Barajı'ndansa kurumaması için de çok az su alınıyor, alınmayan su Terkos'dan çekiliyor. Istırancalar'daki derelerden de her gün kente su veriliyor. Önceki gün Istırancalar'dan 27 bin 870 metreküp su çekildi.

'Kesintilerin sebebi arıza'

İSKİ'nin bel bağladığı kaynaklardan biri de DSİ tarafından İstanbul'a 170 kilometre uzakta yürütülen Melen Suyu Projesi. Kasıma yetiştirilmesi planlanan projeyle Sakarya'dan denize dökülen Melen Çayı'ndan İstanbul'a yılda 268 milyon metreküp, yani yıllık ihtiyacının yüzde 25-30'u kadar su sağlanacak.

İSKİ yetkilileri, son zamanlarda kentte yaşanan su kesintilerinin nedeninin 'tasarruf' değil arıza ve yer değiştirme çalışmalarından kaynaklandığını söylüyor. İstanbul'da kentin Anadolu yakasındaki bazı semtlere dün 16 saat süreyle su verilemedi. Önceki hafta da Fatih Sultan Mehmet Han Arıtma Tesisi-Mahmutbey Çelik Boru Ana İsale hattındaki arızalı tahliye ve vantuz çalışmaları nedeniyle Bağcılar ve Bahçelievler'de 20 saat boyunca su kesintisi yapılmıştı.

Topbaş'ı çok kızdırdılar

Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise arıza hali dışında kentte su kesintisi yapılmamasının seçim çalışması olduğu yolundaki iddialaraysa sert bir ifadeyle reddetti.

Topbaş, "Böyle değerlendirme yapan siyasilerin ucuz siyaset yaptıklarını söylüyorum. Siyasette başka argümanları olmayanlar, bu tarzda bir çentik atmaya çalışıyorlar. Kente hiç yağmur yağmasa bile elimizdeki kaynaklar bizi kasım ayına kadar götürür. Kasıma kadar kesinti yerine tasarruf edilmesi gerektiğini söylüyorum" dedi.
Radikal
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 09:52:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?