4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'İstanbul' kalp sağlığına iyi gelmiyor

Beylikdüzü Belediyesi ve Türk Kardiyoloji Derneği işbirliği ile düzenlenen "Kalp ve Damar Hastalığı Geçirme Riski" başlıklı seminerde konuşan Prof. Dr. Vedat Sarısoy, yeşil alanların azalmasının kalp hastalarını olumsuz etkilediğini belirterek, "İstanbul kalp sağlığına iyi gelmiyor" dedi. 

Beylikdüzü Belediyesi, Türk Kardiyoloji Derneği ile işbirliği yaparak, kalp ve damar hastalıkları hakkında kentte yaşayanları bilgilendirmek ve koruyucu önlemlerin alınmasına yardımcı olmak amacıyla bir seminer düzenledi. Belediye Ek Hizmet Birimi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminere katılanlara tansiyon, şeker ve kolesterol ölçümüyle birlikte uygulanan testin ardından kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiyle ilgili bilgi verildi. 

İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Sansoy'un verdiği seminere, Beylikdüzü halkı büyük ilgi gösterdi. Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sansoy, genetik faktörlerin hastalıkta etkili olduğunu ancak sağlıklı beslenme ve sporla zenginleşen, sigaraya uzak bir yaşam tarzının risk oranını düşürdüğünü kaydetti. 

Hareketli bir yaşamın kalp ve damar hastalıklarından korunma ve kilo kontrolünde büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Sansoy, "Kent yaşamı insanları hareketten uzaklaştırıyor. Her yere otomobille giden kent insanı, kent içinde azalan yeşil alanlar nedeniyle yürüyüş ve spor yapacak yer de bulamıyor. Temiz hava azalıyor. İstanbul'da böyle; İstanbul kalp sağlığına iyi gelmiyor" dedi.

Prof. Dr. Vedat Sansoy, kalp ve damar hastalıklarının çok erken yaşlardan itibaren oluşmaya başladığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Kalp hastalıkları bir anda oluşmaz. Yıllarca sağlığına dikkat etmeyen bir insan, normal yaşamına devam ederken tehlike olmadığını düşünebilir ama aniden geçirdiği bir kalp kriziyle yaşamını kaybedebilir. Oysa ufak çapta kriz geçirerek tedavi olan hastalar, tehlikenin farkına vararak, yaşamını buna göre düzenliyor ve sağlığına özen gösteriyor; bu da yaşam süresini uzatıyor" dedi. 

Seminere katılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı da, Beylikdüzü'nün temiz havası ve açık hava spor merkezine dönüşen koruluklarıyla kentte yaşayanlara sağlıklı yaşam imkanları sunduğunu ifade etti. Koruyucu hekimliğin önemine dikkat çeken Başkan Orakçı, "Koruyucu Halk Sağlığı Projesi" kapsamında 4 yılda 20 bine yakın vatandaşa ulaştıklarını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 13:11:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?