3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul listeden çıkarılabilir

Bir basın toplantısı yapan komite üyeleri, Süleymaniye, Sulukule ve Four Seasons Oteli'nin ek inşaatı gibi projelerdeki sorunlara dikkat çekti ve şeffaflık istedi.

Aralarında mimar, sanat tarihçisi ve UNESCO İzleme Komitesi üyelerinin de bulunduğu Sulukule Platformu üyeleri Süleymaniye, Sulukule ve Four Seasons Oteli'nin ek inşaatı gibi projelerin İstanbul'u UNESCO Dünya Mirası listesinden çıkarabileceğini belirtti. Platform üyeleri, 1 Şubat'ta UNESCO'ya sunulacak Alan Yönetim Planı'nın kamuoyuna açıklanmasının zorunlu olduğunu da vurguladı.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye kurucusu Prof. Dr. Doğan Kuban, UNESCO İzleme Komitesi üyesi Prof. Dr. Cevat Erder, ICOMOS Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nur Akın, UNESCO İstanbul İzleme Komitesi üyesi Doç. Dr. Deniz İncedayı ile Sulukule Platformu üyeleri Aslı Kıyak İngin, Korhan Gümüş ve Derya Nüket Özer katıldı.

'Proje şeffaf olmalı'
Sanat tarihçisi Özer, tarihi yarımadadaki çalışmaların şeffaflıktan uzak bir anlayışla yürütüldüğüne dikkat çekerek, "İstanbul, 2008 Temmuz ayında listeden çıkarılabilir. Bu nedenle 1 Şubat'ta UNESCO'ya sunulacak olan Alan Yönetim Planı Tarihi bölgeyi insanıyla, doğasıyla, yapılarıyla, her şeyiyle ele alıp değerlendirecek, şeffaf ve kamuoyunun bilgisine sunulacak bir plan olmalı" dedi.
Mimar Korhan Gümüş de planın birkaç uzmanın bir araya gelmesiyle hazırlanamayacağını ifade ederek, "Çok ciddi bir araştırma geliştirme çalışması yapılmalı. Her şeyden önce yetkili, sorumlu, şeffaflık içeren ve ne yaptığını bilen bir oluşum olmalı. Neron'un, Mussollini'nin yaptığı gibi yanılsamalar iktidar sarhoşluğudur. Bu zihniyet kentin elindeki zenginliklerin kaybedilmesi demektir" diye konuştu.


'Milliyet sayesinde gördük'
Prof. Dr. Erder de medyanın kararlılığına dikkat çekerek, "Otelin yanındaki arkeolojik alana inşaat yapılmasaydı ve medya bunun üzerine gitmeseydi biz bu noktaya gelemezdik" dedi.
Toplantıda konuşan ICOMOS Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nur Akın da Four Seasons Oteli inşaatını detaylı olarak ilk kez Milliyet sayesinde gördüklerini belirterek, şunları söyledi:
"Bizim havadan ve yakından görme şansımız hiç olmadı. Çünkü etrafı kapalı. Zaten bu projenin kamuoyuyla paylaşılmamış olduğunu gördüğümüz zaman, 'Bu iş tamamen bitmiştir' demektir. Acaba Four Seasons, Roma'nın merkezindeki arkeolojik bölgede böyle bir otel yapmaya cüret edebilir miydi?"

1 Şubat'tan sonra ne olacak?

UNESCO, tarihi yarımadadaki yanlış uygulama ve projeler nedeniyle 2006'da Türkiye'yi uyararak İstanbul'un Dünya Mirası listesinden çıkarılabileceğini bildirmişti. Bu uyarıya göre yerel yönetim ile ilgili tarafların 1 Şubat 2008'de UNESCO'ya korumanın kentsel yaşamla birlikte nasıl ele alınacağına dair bir plan sunması gerekiyor. Sunumun ardından UNESCO'dan heyetler, Temmuz ayına kadar İstanbul'a gelerek planın işleyişini yerinde inceleyecek. Değerlendirmeden sonra da İstanbul için karar verecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 00:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?