2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul Manhattan gibi olacak

Dünyada en fazla gökdelene sahip altıncı şehir olan İstanbul, Maslak, Levent Şişli üçgenine, Anadolu Yakası’nda ki Ümraniye, Kavacık ve Kozyatağı’nın da eklenmesiyle birlikte önümüzdeki üç yıl içinde bir anda "Plaza cenneti"ne dönüşecek. Bu yıl, Veko Giz, Ece, Casper, Yılmazlar ve Redevco gibi plazaların devreye gireceği İstanbul, toplam 90 bin metrekarelik ek ofis alanına kavuşacak. Bunlara 2010 yılına kadar 15 yeni dev proje eklenecek. Böylece, 1 milyon 850 bin metrekare olan İstanbul’daki ofis alan açığı büyük ölçüde kapanacak.

Son yıllarda Levent, Şişli, Maslak üçgeninde devreye giren plazalar sayesinde bir anda dünyada en fazla gökdelene sahip altıncı şehir konumuna gelen İstanbul, Ümraniye, Kavacık ve Kozyatağı’nın da eklenmesiyle birlikte önümüzdeki üç yıl içinde "Plaza cenneti" olmaya hazırlanıyor. Bu yıl, Veko Giz, Ece plaza, Casper, Yılmazlar ve Redevco adlı plazaların devreye girmesiyle İstanbul, toplam 90 bin metrekarelik yeni bir ofis alanına kavuşuyor. Önümüzdeki üç yıl içinde yapımı tamamlanacak olan 15 yeni dev proje sayesinde, 1 milyon 850 bin metrekare olan İstanbul’un ofis alan açığı da kapanacak.

90 BİN METREKARE

Bunda da, Hattatlar’ın Maslak’ta gerçekleştirdiği Daimond of İstanbul, Tatlıcı Grubu’nun Tat Şişli ve Tat Tower’ı, İETT arazisini alan Sama Dubai’nin Levent’te gerçekleştireceği Burgu Kuleler’i, Karayolları arazisini alan Zorlu’nun Zincirlikuyu projesi, Renault’un Levent’teki binasını alan Kazak İnşaat Firması Landmark’ın iş merkezi ve plazası, Özdilek’in Roche arazisinde gerçekleştireceği alışveriş ve iş merkezi başta olmak üzere, 2010 yılına kadar devreye girecek yeni projeler etkili olacak. Artan üretim kapasitesi ihtiyacını karşılamak amacıyla ve üretim tesisleri, teknik servis, depo ve ofis bölümlerinin tek bir lokasyonda bir araya toplanması amacıyla inşa edilen Casper Plaza, 34 bin 500 metrekara alan üzerine kurulmuş durumda. Ocak 2007’de faaliyete başlayan 8 katlı plazanın iki katı, daha şimdiden Lafarge ve Renault’a kiralandı. Lafarge mayıs ayında plazaya taşınırken, Renault, eylül’ü bekliyor. Isuzu firmasının servis hizmeti verdiği Yılmazlar Plaza’nın açılışı da 28 Nisan tarihinde yapıldı. İki katının iç inşaatı devam eden plazada 9 bin 250 metrekarelik ofis alanı bulunuyor.

Maslak’da gerçekleştirilen Pak Holding’in 32 bin metrekarelik Ece Plaza inşaatı, İngiliz telekomünikasyon firması Vodafone tarafından kiralandı. Henüz tamamlanmamasına rağmen Vodafone’a kiraya verilen plazada 19 bin metrekare ofis alanı bulunuyor. Dokuz şiddetinde depreme dayanıklı inşa edilen Veko Giz Plaza’da Maslak’da inşa edilen projeler arasında yer alıyor. 15 bin metrekare kiralık alanı bulunan plaza, bu ay kiraya çıkartılıyor.

10 PLAZA

2010 yılına kadar Tat Şişli, Tat Tower, Diamond İstanbul, Atomim Plaza, Viju Plaza ve Cengiz İnşaat’ın henüz isimlendirmediği plaza proesi ise hızla yükseliyor. Tatlıcı Holding’in kulelerinden Tat Tower, Nisan 2008’de açılacak. 61 bin 600 metrekare kiralık ofis alanı bulunan plazada metrekare kira bedeli 20-23 dolar arasında değişiyor. Tat Şişli’nin açılış tarihi henüz belirlenmezken, plazada 40 bin metrekareyi bulan ofis alanı bulunuyor. Hattatlar tarafından gerçekleştirilen Diamond İstanbul, 2009 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor. Toplam 170 bin metrekareden oluşan plazanın 17 bin metrekaresi kiraya çıkarılacak. Ancak, inşaatı devam edenprojede ofis katları henüz kiraya çıkarılmadı. Maslak’ta yer alan bir diğer projeyi de Atomim Plaza oluşturuyor. Plazanın 10 bin 453 metrekarelik kiralık alanı bulunuyor. Alman DGİH firması tarafından gerçekleştirilecek Viju Plaza’nın 13 bin metrekarelik alana sahip olurken Cengiz İnşaat’ın plazasında ise 18 bin metrekarelik ofis alanı yer alacak.

Anadolu Yakası’nda ise Üçem, Sur Yapı Plaza, Karofis ve Akasya plazaları tamamlanacak. Üçem Plaza’da 25 bin metrekare, Akasya’da 16 bin 300 metrekare, Karofis’de 25 bin 500 metrekare, Sur Yapı Plaza’da da 40 bin metrekare alan bulunuyor.

Ofislerde yüzde 89 doluluk yakalandı

DTZ Pamir&Soyuer tarafından hazırlanan araştırmaya göre, 2006 yılı sonunda Anadolu Yakası’ndaki boş ofis oranı, yüzde 28.9’dan yüzde 15.4’e geriledi. Bu oran, Avrupa Yakası’nda ise yüzde 11.8’den yüzde 8.6’ya düştü. Ofisler bir yandan dolarken ofis alanları da büyüme gösteriyor. 2006 yılında İstanbul’da birinci sınıf ofis alanı yüzde 5.16’lık büyümeyle 1 milyon 350 bin metrekareye ulaşırken doluluk oranı yüzde 89 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Kiralar arttı

Araştırmaya göre, İstanbul’da ofisler dolmasıyla orantılı olarak kira fiyatları da artış gösterdi. Yıl sonunda Avrupa Yakası’nda ki en yüksek metrekare kira bedeli 24 dolar olurken, bu Anadolu Yakası’nda 16 dolar olarak gerçekleşti. Avrupa Yakası’nda Levent-Etiler bölgesinde ofislerin metrekare kira bedeli ortalama 18 dolar olurken, bu Maslak’ta 13 dolar, Şişli’de ise 12 dolar olarak gerçekleşiyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 09:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?