1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul Melen suyunu bekliyor

İstanbul'u susuzluktan kurtaracağı söylenen Melen Projesi adım adım ilerliyor. İşler yolunda gitse iki yıl önce tamamlanmış olacak projenin amacı, Melen Çayı'nı ekim ayının 20'sine kadar Ömerli Barajı'na akıtmak. Bugünlerde boru hattı inşaatında yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Melen Çayı'nı İstanbul'a ulaştırmak için Türkiye'nin en uzun boru hattı inşaa ediliyor.

Melen'i İstanbul'a ulaştırmak için dağlar delindi, yollar, nehirler aşıldı. 104 kilometre boyunca 2.5 metre çapında 10 binden fazla boru döşendi.

Boru hattı, Melen Çayı'nın denize çıkış ağzından başlayıp önce Yeşilçay regülatörü aracılığı ile Ömerli Barajı'na, ardından Kağıthane'ye ulaşacak.

Hat boyunca 4 il katedildi. Hattın toplam uzunluğu ise 182 kilometreyi bulacak. Suyun Avrupa yakasına geçirilmesi için Boğaz'ın 135 metre altına 5.5 kilometrelik tünel yapılacak.

Yapımı 1 milyar 114 milyon YTL'ye malolan boru hattı, Melen Projesi'nin ilk bölümünü oluşturuyor.

Bu hattan gelen su, İstanbul'un günlük ihtiyacının 3'te 1'ini karşılayacak. Böylece, 2040 yılına kadar su sıkıntısı çekilmeyeceği tahmin ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Melen suyunun birinci etabı 750 bin metreküp/gün kapasitede. Şu anda 11 şantiye yoğun bir şekilde çalışarak İstanbul'a yaklaşıyor. Verdiğimiz bir tarih var: 20 Ekim 2007. Hatta 16.55 gibi bir saat verdik" diyor.

Ağva'ya kadar getirildi

Boru hattı, Düzce'den Şile'nin Ağva beldesine kadar getirildi. Suyun İstanbul'a en yakın noktası olan Ağva'dan İstanbul'a ulaşması için 33 kilometrelik boru döşenmesi gerekiyor.

Yapımını üç ayrı firmanın üstlendiği proje, 2001 yılındaki ihalenin ardından ödenek yokluğu ve firmalarla mahkemelere kadar giden anlaşmazlıklar yüzünden durmuş, bu nedenle suyun İstanbul'a ulaştırılması 2 yıl gecikmişti.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2007 Pazartesi 15:18:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?