2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul minibüsçüleri eylem yaptı

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Suat Yalkın, minibüslere güzergah ihlallerinde 45 güne kadar faaliyetten men, plakalarına ceza kesilmesi ve UKOME'de temsilcilerinin olmaması gibi sıkıntı ve sorunlar çözüme kavuşturulmazsa kontak kapama eylemi yapacaklarını bildirdi.

Ataköy'deki Ahmet Cömert Spor Salonunda İSTESOB tarafından düzenlenen toplantıya, 24 oda başkanı ile 5 bine yakın minibüsçü esnafı katıldı. Burada konuşan Yalkın, İstanbul'da faaliyet gösteren minibüsçülerin birçok sorunu olduğunu dile getirerek, artık “bıçağın kemiğe dayandığını” öne sürdü.

Yalkın, “Artık güzergah ihlallerinde uygulanan 7-45 gün trafikten men cezası yazılmasını, plakalarımıza arkadan cezalar kesilmesini, gelişigüzel cezalar yazılarak ehliyet puanlarımızın bitirilmesini istemiyoruz” diye konuştu. 

İstanbul trafiğinin tanzimi için yol inşaatları, raylı sistem gibi çalışmalar yapıldığını anımsatan Yalkın, bu çalışmalar sonucunda ne durumda olacağını bilmenin minibüsçü esnafının en doğal hakkı olduğunu savundu.

Yalkın, günlük yolcu taşımacılığının yüzde 60'ının minibüsle sağlandığına, buna rağmen trafiği yönlendiren ve kendileri hakkında kararlar veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinde (UKOME) herhangi bir temsilcileri bulunmadığına dikkati çekerek, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na göre komisyonlarda bir temsilcileri bulunmasının zorunluluk olduğuna işaret etti.

Yalkın, trafik polislerinin, bu ayın son gününe kadar yatırma süresi olan ruhsat harcını 5 Ocaka kadar yatırmayan minibüsçülere bile bile ceza kestiğini savunarak, bu uygulamanın hiçbir mantığa sığmadığını bildirdi.

Yalkın, minibüslerin şehir içinde çalışacakları hat ile güzergahların UKOME tarafından saptandığını hatırlatarak, minibüs hat ve güzergah ihlallerinin de yine UKOME tarafından cezai müeyyideye bağlandığını vurguladı.
Minibüsçülerin sıkıntı ve sorunlarının çözülmesi için İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İstanbul milletvekilleri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, UKOME Müdürü Ali Üstün ile görüştüklerini ve bazı aşamalar kaydedildiğini anlatan Yalkın, bu çalışmalar sonucu trafik müdürlüklerine ruhsat harcı yüzünden araçların bağlanmaması için yazı yazıldığını kaydetti.

Yalkın, “Buna rağmen hala ceza kesen trafik polisi olursa, hakkında görevi suiistimalden dava açarız” dedi.
Plakalara arkadan ceza kesilmemesi ve şoförlere haksız yere ceza yazılmaması için gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Yalkın, UKOME'de mutlaka esnaf temsilcisi bulunması konusunda da mesafe aldıklarını bildirdi.

Yalkın, İçişleri Bakanı Aksu ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri Pektaş'ın “evet” dediğini, mevzuat değişikliği yapılarak UKOME'de bir temsilcileri bulunmasının sağlanacağına belirtti. Yalkın, şunları kaydetti:

“Yine bir komisyon kurularak ve içerisinde belediye, gerekli diğer temsilciler, çeşitli bakanlıklar ve bizlerin de yer almasıyla İstanbul'un trafik master planına göre, mesela 2 yıl sonra ne olacaktır, 3 yıl sonra metro nereye gidecektir? Buna göre minibüsçülerin durumu ne olacaktır, nereye kaydırılacaktır? Gerekirse bir kısmını taksiye mi dönüştüreceğiz, yoksa başka bir şekil mi bulacağız? Bütün bunlar, beraberce çalışılıp kararlaştırılacak ve minibüsçünün mağdur olmaması için çalışılacak. İki gün sonraki Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında minibüslerin güzergah ihlallerinde birinci ve ikinci seferde para cezası, üçüncüde minibüsün trafikten men edilmesi cezası verilmesi şeklinde bir teklif gidecek ve inşallah bu teklif kabul edilecek.”

Suat Yalkın, her türlü müracaata rağmen esnafın sıkıntı ve sorunları çözülmezse, kendilerine olan ihtiyacı göstermek ve seslerini duyurmak için kısa süre de olsa kontak kapatacaklarını bildirdiklerini anımsatarak, salondaki minibüsçü esnafına, “Haklarımızı alamazsak, kontak kapatma kararımıza 'evet' diyor musunuz?” diye sordu. Yalkın'ın sorusu üzerine ayağa kalkan salondakiler, hep birlikte “evet” diye bağırdıktan sonra uzun süre alkış tuttular.

İSTANBUL MİNİBÜSÇÜLER ESNAF ODASI BAŞKANI

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ali Kemal Aktürk de minibüsçü esnafının her gün 05.00-02.00 saatleri arasında kentin 283 noktasında hizmet verdiğini belirterek, zor şartlarda taşımacılık yapan minibüsçülerin değerinin bilinmediğini savundu.

Aktürk, minibüsçü esnafının AB kriterlerine hazır bir kesim olduğuna işaret ederek, minibüsçüler için kurslar düzenlenmesi ve çeşitli eğitimler verilmesi gerektiğini, ancak bugüne kadar hiç böyle bir teklif gelmediğini bildirdi.
Büyükşehir Belediyesinin 3 yıldır kendilerinden kimseyi çağırmadığını öne süren Aktürk, minibüsçüleri yok saymaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Kesilen cezalar ve ehliyetlerden düşülen puanlar yüzünden yakında çalışabilen minibüsçü kalmayacağını ileri süren Aktürk, puan sisteminin değişmesi gerektiğini iddia etti.

Bağcılar Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Halit Yılmaz da 2003 ve 2004'te kesilen gıyabi cezaların minibüs sahiplerine daha yeni tebliğ edilmeye başlandığını ifade ederek, aradan geçen süre içinde en az 4-5 şoförün değişmiş olabileceğini söyledi.

Yılmaz, bu şekilde en az gelenin 50 cezası bulunduğunu, 91 cezası olan minibüsçü bile olduğunu kaydetti.

CEZA MAKBUZLARINI GÖSTERDİLER

Bu arada, toplantı sırasında bazı minibüsçü esnafı, plakalarına yazılan ve sonradan adreslerine gönderilen ceza makbuzlarını gösterdiler. Kimileri bağırarak, kimileri de elindeki makbuzları yerlere atarak uygulamayı protesto etti.
A.A
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 18:10:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?