7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul Modern Müzesi açıldı

İstanbul Modern Sanat Müzesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, siyaseti besleyen kaynaklar arasında, kültür ve sanatın yerinin asla yeterli olmadığını belirtti.

Karaköy Rıhtımı’nda, 8 bin metrekarelik bir alana yayılan ve 4 numaralı antrepoda yeralan, evsahipliğini Oya Eczacıbaşı’nın yaptığı İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin açılış törenine, Erdoğan’ın yanı sıra, eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Milletvekili Kemal Derviş, Yaşar Okuyan, Berna Yılmaz ile sanat ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan müze başkanı Oya Eczacıbaşı, "İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin kapıları, ülkemizin sanat alanındaki birikimini, yaratıcılığımızı, dinamizmimizi, sahip olduğumuz evrensel değerlerimizi, çağdaş kültür kimliğimizi ortaya koymak için açılıyor. Müzemizde sergilenen sanat eserleri, ülkemizdeki görsel sanatların, Batı kültürü ve özellikle Avrupa ile çok yakın etkileşim içerisinde gelişen ve bölgemizde hiçbir ülkede görmediğimiz birikimin ne kadar derin olduğunu kanıtlıyor" diye konuştu.

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, İstanbul’un yüzyıllardır New York, Londra, Paris gibi önemli şehirlerden biri olduğunu ifade ederek, "İstanbul’un eksiği bir modern sanatlar müzesiydi. O da oldu" dedi.

İstanbul’un klasik yüzünün bilindiğini, çağdaş yüzünün de gösterilmesi gerektiğini ifade eden Mumcu, Türkiye’nin çağdaş yüzünün sanatçılar tarafından tasarlandığını, müzelerin de buna katkıda bulunduğunu anlattı.

Mumcu, İstanbul’un müzeler kenti olma sürecinin devam ettiğini, bu müzenin de kente başbaşka bir güzellik kazandırdığını söyledi.

"MÜZE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNDE ANITLAŞACAK"
Daha sonra kürsüye gelen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzenin Türkiye’nin geleceğinde anıtlaşacak bir eser olacağına inandığını ifade etti. Erdoğan, "Bu güzel eser inanıyorum ki bu muhteşem şehrin yakasında yeri önceden ayırtılmış bir mücevher olarak yerini alacaktır. Kültürel renklerin, insan3 değerlerin ve sanatsal zenginliklerin damıtılacağı evrensel bir imbik olacaktır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünyanın gelişmiş ülkelerinde gördüğümüz sanat etkinlikleri, medeniyetlere beşiklik etmiş bu kentte yok. Bu özeleştiriyi siyaset kurumu adına ve en önemlisi siyasetin geleceği adına yapmayı gerekli görüyorum. Bu müzeler serisine arka arkaya yenilerini ilave edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Her neticeyi alışımız, kültür ve sanat noktasında İstanbul’u dünyada şu anda bulunduğu konumdan farklı bir konuma getirecektir. İstanbul Modern Sanat Müzesi, takdir edersiniz ki hepimiz için aslında gecikmiş bir randevudur. Türkiye’nin geleceğinde anıtlaşacak bir eser olacağına inandığım bu güzel eser, inanıyorum ki bu muhteşem şehrin yakasında yeri önceden ayırtılmış bir mücevher olarak yerini alacaktır."
Geleceği inşa etmek adına çıkılan yolculukta herkesin çocuklarına göstereceği medeniyet adreslerini çok nadide bir parça daha eklendiğini belirten Erdoğan, "Eminim ki; İstanbul bu güzel müzeye, bu güzel de İstanbul’a çok yakışacaktır" dedi.
Erdoğan konuşmasında, Türkiye’nin her bakımdan yeni bir döneme adım attığı şu günlerde, siyasetin kültür sanata olan borcunu ödemesi için müzenin önemli bir vesile olacağını da ifade ederek, "Siyaseti besleyen kaynaklar arasında kültür-sanat değerlerinin yeri asla yeterli değildir. Bu özeleştiriyi İstanbul’dan gelmiş geçmiş, burada doğmuş büyümüş bir başbakanınız olarak söylüyorum. Siyaset kurumuyla, kültür sanat dünyasının tarihte yolları neredeyse pek fazla kesişmemiştir. Siyaset kurumunun bir temsilcisi olarak belirtmeliyim ki, bu kopukluktan daha fazla siyaset kurumu zararlı çıkmıştır. Siyaset kurumunun bir ferdi olarak, siyasetin kültür sanattan yeterince istifade edemediğini itiraf etmeliyim. Hükümet olarak bu açığı kapatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

CHİRAC VE SCHRÖDER’DEN MESAJ
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, müzenin kurulmasında emeği geçenlere birer plaket takdim etti. Türkiye Gazetesi Genel Yayın Müdürü Fuat Bol da plaketini Başbakan Erdoğan’ın elinden aldı. Bu arada, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin ana sponsorlarından olan Hedef Alliance’ın sahibi Ethem Sancak ile Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı Başbakan Erdoğan’a plaket sundu.
8. Uluslararası İstanbul Bienali’nin ana mekanı olarak kullanılan 4 No’lu Antrepo, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla müzeye tahsis edildi. Denizcilik İşletmeleri’ne ait olan bina, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından müzeye dönüştürüldü. Topluluk, kurucu olarak ilk yatırım finansmanını ve müzenin çekirdek kolleksiyonunu sağladı. Müzede, resim, heykel, kitap gibi çeşitli sanat eserleri sergileniyor. Nejat Eczacıbaşı Vakfı İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin ilk kolleksiyon sergisi, "Gözlem, Yorum, Çeşitlilik 1" adını taşıyor. Müzede ayrıca, "Bizden Görünenler", "Cumhuriyet Sonrası Türk Fotoğrafından Bir Seçki" başlıklı, 35 çağdaş fotoğrafçının eserleri yeralıyor.
Açılış törenine Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Gerrad Schröder ve İngiltere Başbakanı Tony Blair birer mesaj gönderdi. Schröder mesajında, "Hepinizin gurur duyacağı gibi, Avrupa’nın ortak kültürel coğrafyasının bir işaretidir" derken, Chirac ise, "İstanbul’un evrensel ve özellikle Avrupalı boyutunu taçlandırmak için bir fırsat", Tony Blair, "Müze, dünyanın Türkiye ve Türk halkının kim olduğunu öğrenmesi için önemlidir" ifadelerine yer verdi.

İSTANBUL (İHA) -
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2004 Pazar 08:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?