2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul Modern'de Kasım programı

Sinema severler Kasım ayında İstanbul Modern Sinema Birimi'nin zengin film programıyla sinemaya doyacak. 1-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek film gösterimleri "Çağdaş Şili Sineması", "Yeni ve Bağımsız", "Ingmar Bergman: Anısına" başlıkları altında toplanıyor.

İstanbul Modern Sinema, kasım ayında bu yıl yitirdiğimiz ünlü İsveçli yönetmen Ingmar Bergman Anısına programında Bergman'dan üç başyapıt ve iki belgesel, Çağdaş Şili Sineması'ndan bağımsız ve ödüllü filmlerden oluşan bir seçki, 2006 yılında Venedik Film Festivali'nde En İyi İlk Film olarak "Geleceğin Aslanı" Ödülü ve Toronto Festivali'nde Kültürel Yenilik Ödülü Onursal Mansiyon alan Şamanizm üzerine Khadak / Suyun Rengi gösterilecek.

Ayrıca İstanbul Modern Sinema'da Babylon ve Phonem by Miller etkinliklerine paralel film gösterimleri ile bağımsız bir video festivali olan Videoist 2 de izlenebilir.

10 Kasım Cumartesi saat 14.00'teki Bu Akşam Oynuyor musun? / Are you Playing Tonight? gösteriminin ardından filmin yönetmenlerinden Ulf Peter Hallberg, ünlü İsveç aktörü Erland Josephson ve Bergman ile olan ilişkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Katılım ücretsizdir.

Kasım film programı için tıklayınız

ÇAĞDAŞ ŞİLİ SİNEMASI (1 - 6 Kasım)

Şili Büyükelçiliği işbirliği ile düzenlenen Çağdaş Şili Sineması programı altı, bağımsız ve ödüllü Şili sinemasından farklı örnekler sunuyor.

Duygusal Şakacı / The Sentimental Teaser Cristian Galaz'ın yönettiği 1999 yapımlı Şili sinemasının gişe rekorları kıran en başarılı yerel filmi, gerçek hayattan esinleniyor. Filmin, Santiago'da popüler bir radyo programı sunan Duygusal Şakacı adlı kahramanı, aşk ve seks üzerine açık ve kışkırtıcı konuşmalar yapar.

2005'te Alex Bowen'in yönettiği En İyi Düşmanım / Mi Mejor Enemigo filmi 1978'de bir toprak kavgası yüzünden savaşın eşiğine gelen Şili ve Arjantin askerleri arasındaki garip bir çatışmayı ele alan komik dramını ele alıyor.

Tanınmış Şilili yönetmen Andres Wood'un Loco'nun Ateşi / Loco Fever filminde, küçük bir balıkçı kasabasında geçen klasik bir aşk ve yalan öyküsünü anlatıyor. İki küçük düzenbazın Güney Şili'deki küçük bir kıyı kasabasına gelmesiyle tüm kasaba halkı sıcak para kazanma ümidine kapılır ve geçmiş aşk hikâyelerinin anıları canlanıverir.

Sebastian Campos'un ilk filmi Kutsal Aile / La Sagrada Familia iyi oyunculuklar içeren son derece neşeli bir hikaye. Şilili bir burjuva ailesinin Paskalya tatilinin, baştan çıkarıcı bir kız arkadaş tarafından trajikomik bir biçimde sekteye uğrayışını anlatıyor.

Şili'nin en sevilen sinemacılarından biri olan Gonzalo Justiniano'nun El Leyton filmi, bir aşk üçgeninin Pasifik kıyısında küçük bir balıkçı kasabasının sakin hayatını altüst edişini aktarıyor. Bu hareketli dramada, komedi ve trajedinin sınırlarında ustaca gidip geliyor. Çarpıcı performanslar, ilgi çekici bir kurgu ve alaycı bir mizah anlayışı, bu tutku, arkadaşlık ve cinayet öyküsünü zorlayıcı ve eğlenceli bir filme dönüştürüyor.

Andres Wood'un Şili'de gişe rekorları kıran ve Şili toplumunun komik ve iğneleyici bir eleştirisini yapan Futbol Hikâyeleri, 20. yüzyılın en önemli alışkanlıklarından biri olan ve zaman zaman yanlış yola sapan futbol tutkusuyla, yaşamla ve aşkla ilgili üç küçük hikâyeden oluşuyor.


YENİ VE BAĞIMSIZ (7-11 Kasım)

"Suyun Rengi"

2006 Venedik "Geleceğin Aslanı" Ödülü - En İyi İlk Film
2006 Toronto Kültürel Yenilik Ödülü - Onursal Mansiyon

Moğolistan'ın buz tutmuş bozkırlarında geçen bu büyülü-gerçekçi masal, Şaman olmaya yazgılı genç çoban Bagi'nin söylencesel kahramanlık öyküsünü anlatıyor. Bulundukları yerde salgın hastalığın patlak verdiğini öğrenen göçerler, zorla eski maden kasabalarına sürülürler, hayvanları da telef edilir. Bagi, doğaüstü yeteneğiyle, salgının göçer kültürünü yeryüzünden silmek için uydurulmuş bir yalan olduğunu ortaya çıkarır, güzeller güzeli kömür hırsızı Zolzaya'nın da yardımıyla yüce, mistik bir devrim başlatır.

Yönetmen: Peter Brosens & Jessica Woodworth
Oyuncular: Batzul Khayankhyarvaa, Tsetsegee Byamba, Damchaa Banzar
Almanya-Belçika-Hollanda, 2006
35mm, Renkli, 104'
Mongolca, Türkçe-İngilizce altyazılı


INGMAR BERGMAN: ANISINA (10-18 Kasım)

* "Yedinci Mühür"

Ortaçağ'da savaştan bıkmış bir şövalye olan Antonius Block (Max von Sydow), yanında bayraktarı Jöns (Gunnar Björnstrand) ile Haçlı Seferleri'nden evine döner ve vebanın yol açtığı tahribatı görür. Çok geçmeden Ölüm onu da ziyaret eder ama adam kaderine boyun eğmek yerine Ölüm'e meydan okuyarak onu bir satranç oyununa davet eder.

Yönetmen: Ingmar Bergman
Oyuncular: Bengt Ekerot, Nils Poppe, Max von Sydow, Bibi Andersson, Inga Gill
İsveç, 1956
35 mm, Siyah-Beyaz, 96'
İsveççe, Türkçe-İngilizce altyazılı

* "Kaynak"

Kaynak, 13. yüzyıldan bir halk türküsüne dayanan, tecavüz, kötülük ve ölüm üzerine yalın bir film. "O zamanlar bunun çok iyi bir film olduğunu düşünmüştüm, hatta harika bir film! En iyi filmlerimden biri olarak görmüştüm. Muhteşem olduğunu düşünmüştüm!" - Ingmar Bergman

Yönetmen: Ingmar Bergman
Oyuncular: Max von Sydow, Birgitta Valberg, Gunnel Lindblom, Birgitta Pettersson
İsveç, 1960
35 mm, Renkli, 89'
İsveççe, Türkçe-İngilizce altyazılı

* "İbadet Edenler"

İbadet Edenler bir kasaba rahibinin cemaati ile yaşadığı reddetme ve şüphe ilişkisinin hikâyesidir. "Çeyrek yüzyıldan sonra İbadet Edenler beni tatmin etti. Filmde hiçbir şeyin aşınmadığına ve bozulmadığına inanıyorum. - Ingmar Bergman

Yönetmen: Ingmar Bergman
Oyuncular: Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom, Max von Sydow, Allan Edwall
İsveç, 1962
35 mm, Renkli, 96'
İsveççe, Türkçe-İngilizce altyazılı

* "Işık Bana Arkadaşlık Eder"

"Işıkla kaplanmış olma hissi bana ruhani bir duygu veriyor," diye itiraf ediyor, parlak kariyeri 1998 yılında afazi teşhisiyle aniden sona eren efsanevi sinemacı Sven Nykvist. Oğlu Carl-Gustav Nykvist tarafından yönetilen geçmişe dönük bu belgesel, Nykvist'in, Woody Allen, Roman Polanski, Andrei Tarkovksy, ve tabi ki Ingmar Bergman filmlerinde, soğuk kış ışığıyla basit stüdyo ayarlarını nasıl büyüleyici görüntülere dönüştürdüğünü inceliyor.

Yönetmen: Carl-Gustav Nykvist
Oyuncular: Erland Josephson, Roman Polanski, LKovSven Nykvist, Woody Allen
İsveç, 2002
DVD, Renkli, 76'
İsveççe, Türkçe-İngilizce altyazılı

* "Bu Akşam Oynuyor Musun?"

Belgeselle kurguyu bir araya getiren bu "deneme-film"de tiyatro ve hayat birbirlerini destekliyorlar. Bergman'ın aktörlerinden olan ve Parkinson hastalığıyla mücadele eden İsveçli Erland Josephson'un zekâsına ve enerjisine dayanan film, muhteşem bir Tiyatro övgüsü.

Yönetmen: Torben SkjJensen, Ulf Peter Hallberg
Oyuncular: Lena Endre, Maria Bonnevie, Stina Ekblad, Ghita N
İsveç, 2006
DVD, Renkli, 73'
İsveççe, Türkçe-İngilizce altyazılı

kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 11:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?