30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul Müzik Festivali başladı

37 yıldır Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbul'da ağırlayan ve müzikseverlerle buluşturan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali yine renkli ve dopdolu bir programla yaza merhaba diyor.

30 Haziran tarihine kadar devam edecek olan festival 5 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nde düzenlenen görkemli bir Açılış Töreni ve Konseri ile başladı.
Sunuculuğunu Ceylan Saner'in üstlendiği Açılış Töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın açılış Konuşmasıyla başladı. Törende daha sonra İstanbul Müzik Festivali'ne katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakanlık Tanıtma Fonu Sekreteri Nevzat Gökçınar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Profesör Erman Tuncer ve Kadıköy Belediye Başkanı Avukat Selami Öztürk'e birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı takdim etti.

Törende daha sonra Festival Sponsoru Borusan Holding ile en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları, İKSV'nin Resmi Sponsorları ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve diğer destekleyen kurumlara birer teşekkür plaketi sunuldu.

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Sponsoru Borusan Holding adına plaketi alan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık konuşmasında, "10 yıl süresince sponsorluğunu üstlendiğimiz İstanbul Uluslararası Müzik Festivali bizim için büyük önem taşıyor. En başından beri, amacımız Festival'i geniş kitlelere ulaştırmak. Bu yıl ilk defa açılış konserini Aya İrini'den Caddebostan'a taşıyoruz. Caddebostan'da kurulmuş olan dev bir ekrandan müzikseverler bizi izliyor. Ayrıca web sitemizden canlı yayın yapıyoruz. Gelecek yıllarda daha da geniş kitlelere, özellikle gençlere Festival'in coşkusunu yaşatabilmek için gayretimizi arttıracağız" dedi.

İstanbul Müzik Festivali'nin "Onur Ödülü" bu yıl; etkileyici sesi ve özgün yorumlama tekniğiyle ünlü, Türkiye ve yurtdışında birçok önemli konser ve operalarda sahne alan, 60 yıllık sanat yaşamında birçok genç opera sanatçısının yetişmesine katkıda bulunan Devlet Sanatçısı Ayhan Baran'a verildi. Ödülü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı takdim etti.

Festivalin "Yaşamboyu Başarı Ödülü" ise; yalnızca klasik müzik alanındaki olağanüstü başarılarının yanı sıra; hayatını barış yolunda çalışmaya adamış Birleşmiş Milletler Barış Elçisi ünlü piyanist ve orkestra şefi Daniel Barenboim'e veriliyor. Daniel Barenboim ödülünü, 30 Haziran Salı akşamı La Scala Filarmoni Orkestrası ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda vereceği konserinden önce alacak.

37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin Açılış Konseri'nde şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Felix Mendelssohn'un Bir Yaz Gecesi Rüyası Uvertürü ve Igor Stravinsky'nin Ateş Kuşu Konser Süiti'nden Bölümleri, bitişte ise Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe adlı parçasını seslendirdi. Orkestraya Gregor Hatala'nın koreografisiyle Viyana Devlet Balesi baş dansçıları eşlik etti.

İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni ve Konseri'ni salonda yaklaşık 1.500 kişi izledi. Festivalin Açılış Konseri bu yıl ilk defa Kadıköy Caddebostan sahiline yerleştirilen dev ekrandan ve www.borusan.com web sitesi üzerinden de canlı olarak izlendi.

30 Haziran'a kadar devam edecek olan 37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde 500'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak. Toplam 18 etkinliğin yer aldığı Festivale Aya İrini Müzesi'nin yanı sıra Süreyya Operası, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ev sahipliği yapacak. Festivalin ilk konseri "Barok Trompet Galası"
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 15:04:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?