2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul ormanlarında sülünlü mücadele

İstanbul ormanlarındaki ağaçları dallarından başlayarak kurutan çam kese böceğine karşı Çevre Orman İl Müdürlüğü, İstanbul İl Özel İdaresi'nin desteğiyle bu böcekleri yiyen ve kaçak avlanma yüzünden varlıkları son bulmuş sülünleri devreye soktu. 

Ormanları kurutarak büyük tahribat yapan böceklere karşı geçtiğimiz yıl Samsun'dan getirilen 2 bin sülün doğaya salınmıştı. Sülünler sayesinde böcekler azalmaya başlayınca müdürlük harekete geçti ve İstanbul İl Özel İdare'nin desteğiyle Polonezköy'de Sülün Üretme İstasyonu kuruldu. Geçtiğimiz günlerde üretme çiftliklerinde yetiştirilen 4 bin sülün daha ormanlara salındı. Yıl sonuna kadar 10 bin sülünün doğaya bırakılması ve çam kese böceğiyle mücadelede başarılı olunması hedefleniyor. 

Sülünlerin çam kese böceğinin yanı sıra doğal dengede çok önemli olduğunu söyleyen Çevre İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, "Çam kese böceğiyle mücadelede başka tür böcekler yetiştirmeye çalıştık ancak başarılı olamadık. Sülünler çok etkili. 70'li yıllarda İstanbul ormanlarında sıkça sülün görülüyormuş. Ancak avcılar Türkiye'nin birçok yerinde avlana avlana sülün bırakmamışlar. Böcekleri ağaçlardan temizleyebilmek için dalların hepsini yakmak gerekiyor. Biz canlının yakılmasını istemiyoruz. İstanbul ormanlarına bu yıl 10 bin sülün salacağız. Temmuz ayında 4 bin sülünü Polonezköy ve Aydos ormanlarına bıraktık. Üretme çiftliklerimizdeki sülünlerle popülasyonu dengelemeye çalışıyoruz" dedi. 

"Yaban Hayatın Korunması ve Geliştirilmesi Kapsamında Hayvan Yetiştirilmesi" projesine Özel İdare Bütçesi'nden 200 bin YTL ödenek ayırdıklarını belirten İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, "Çevre ve orman projelerine karşı ilgi ve desteğimiz her zaman sürecektir. İstanbul'da Kirlilik Önleme Amaçlı Veri Toplama Projesi, Sulak Alanların İncelenmesi, Okullarda Çevre ve Eğitim Uygulama Projesi gibi birçok çalışma için de kaynak ayırdık" diye konuştu. 

Polonezköy'deki Sülün Üretme Çiftliği'nin ve Anadolu Yakası Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün Sorumlusu Mühendis Celal Şahan sülünlerin başlarının çaresine bakacak kadar büyüyene kadar çiftlikte yetiştirildiklerini söyledi. Şahan, sülünlerin nasıl yetiştirildiğini şöyle anlattı: 

"Sülün yumurtalarını kuluçka makinelerinde 21 gün bekletiyoruz. 3 gün sonra civcivleri çıkmaya başlıyor. 2 gün de çıkım yerinde besliyoruz. Yem olarak besin değeri yüksek yemlerden kullanıyoruz. 2 hafta sonra büyük volüyerlere alıyoruz. 5 hafta da burada bakılıyorlar. İlaç ve yem desteğiyle uçma kabiliyeti elde ediyorlar. Uçma kabiliyetini geliştirmeleri için çiftlikte özel tasarlanmış bölümler var. Sülün grup grup büyüyen bir hayvandır. 5 hafta sonunda sülünler için bizim gözetimimizde üç bin hektarlık bir doğal yaşam ortamı hazırladık". 

Ormana salmadan önce 3 hafta doğal hayatı tanımalarını sağladıkları söyleyen Şahan, bu aşamalardan sonra sülünlerin ormanlara salınabilecek kadar büyüdüklerini belirtti.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 12:39:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mutlu yıldırım IP: 81.214.121.xxx Tarih : 15.01.2007 14:09:49
Habere koyduğunuz resim sülüne ait değil bu bir turaç resmi. İkincisi 1980 lere gelindiğinde sülünün azalmasının dikkatinizi çekiyorum yokolması değil tek suçlusu avcılık değildir. Meraların yapılaşması, gübre, predetör dediğimiz çakal tilki sokak köpeği gibi oyuncular vardır. Polonezköy tabiat parkının çavuşbaşına bakan tarafı sokak köpeklerinin işgali altındadır. Bu gölgede yol kenarında herhangi bir çit yoktur ve istismara açıktır.