6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul resmen 'Kültür Başkenti'

İSTANBUL'DA 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ KUTLAMALARI

İstanbul, 7 farklı merkezde gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ve görkemli kutlamalarla resmen ''2010 Avrupa Kültür Başkenti'' ilan edildi. Kutlamalar kapsamında ünlü pop sanatçısı Tarkan, Taksim'de unutulmaz bir konser verdi. Konser öncesinde Ateş Tiyatrosu gösterisi ve çeşitli etkinlikler İstanbulluları adeta büyüledi.

Kutlamalara ev sahipliği yapan ve devletin zirvesini bir araya getiren Haliç Kongre Merkezi'ndeki açılış törenine; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Türkiye ve Avrupa'nın üst düzey devlet

adamları ve diplomatları ile iş ve kültür-sanat dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Töreni yerli ve yabancı yüzlerce basın mensubu izledi.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nin iskelesine çıktı. Protokol heyeti kutlamalar için özel hazırlanan ışık, ses ve havai fişek gösterilerini burada hep birlikte izledi.

Haliç'te "Kent Etkinliği" olarak tasarlanan gösterilerde bir kilometrelik alanda kurulan Altın boynuz semaları yapılan ışık, ses ve havai fişek gösterileri ile adeta masal şehre dönüştü. Aynı saatlerde İstanbul'un diğer ilçelerinde de benzer gösteriler gerçekleştirildi. Vatandaşlar, Taksim, Kadıköy, Pendik, Sultanahmet, Beylikdüzü ve Bağcılar ilçelerinde kurulan dev ekranlardan kutlamaları canlı olarak izledi. Kutlamaları evinde izlemek isteyenler için televizyon kanalları etkinlikleri canlı olarak yayınladı. Törenlerde yapılan canlı yayınlar birçok ülkeden de aynı anda izlendi.

POP YILDIZI TARKAN, TAKSİM'İ FETHETTİ

Kutlamalar kapsamında ünlü pop sanatçısı Tarkan Taksim'de unutulmaz bir konser verdi. Konser öncesinde Ateş Tiyatrosu gösterisi ve çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ünlü pop şarkıcısı Tarkan sahneye çıktığında meydandaki coşku bir kat daha arttı. Yağmura rağmen meydanı dolduran kalabalık Tarkan'ın şarkılarıyla coştu. İstanbullular yapılan şov ve konserle unutulmaz bir gece yaşadı.

İstanbullular; Taksim'de Tarkan, Kadıköy'de Mor ve Ötesi, Beylikdüzü'nde Nil Karaibrahimgil, Sultanahmet'te Mercan Dede, Pendik'te Kıraç ve Bağcılar'da Zara ile kutlamalara kaldıkları yerden devam etti.

İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesi onuruna büyük müzeler ziyaretçiler için gece yarısına kadar açık tutuldu. Bu müzeler arasında Ayasofya Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, İstanbul Modern, Rahmi Koç Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Aşiyan Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı Müzesi gece 24.00'e kadar ziyaretçiler için açık tutuldu.

Kutlamalar, çeşitli orkestra, koro ve şiir dinletileri ile sürdürüldü. Cüneyt Türel'in, "İstanbul'u Dinliyorum" şiir performansı ile başlayan gösteri, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera Korosu, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Sefarad Sinagog İlahileri Korosu, Kevork Tavityan, Kubat, Zuhal Olcay, Silivri Halk Oyunları Topluluğu, Aynur, Yetkin Dikinciler, MFÖ, Devlet Balesi, Sertab Erener, Bekir Ünlüataer, Fatih Erkoç, Dilek Türkan, İncesaz, Yarkın Perküsyon Grubu ve İstanbul Devlet

Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu sahne aldı. Kutlamalar çeşitli etkinliklerle gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

İSTANBUL'DA 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ KUTLAMALARI
İSTANBUL'DA 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ KUTLAMALARI
İSTANBUL'DA 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ KUTLAMALARI
İSTANBUL'DA 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ KUTLAMALARI
İSTANBUL'DA 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2010 Cumartesi 22:46:02
Güncelleme :16 Ocak 2010 Cumartesi 23:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?