3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul susuz kalabilir!

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde basın mensuplarının, İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk durumuna ilişkin sorularını yanıtladı.

İstanbul'da susuzluk tehlikesinin henüz atlatılmadığını, su seviyesinin Ekim ayında yüzde 7 düzeyine indiğini, dolayısıyla barajların dolmasının zaman alacağını ifade eden Vural, İstanbulluların su tasarrufu yapmaya devam etmelerini istedi.

Yağışların önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini dile getiren Vural, ''Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır'' diye konuştu.

Vural, Melen Çayı hattında dün bir arıza meydana geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
''Şile-Ağva arasında Evren Köyü civarında, boruları birbirine bağlayan dirsek betonlanmadığı için patlama olmuş. Patlama, o bölgedeki barajlara su gelmesini engelledi. Arkadaşlar sabaha kadar çalışacak, bugün inşallah yapılır.''


Vural, Yeşilçay'da su olmadığı zaman Melen Çayı'ndan günde 734 bin metre küp su aldıklarını, ancak şu anda su olduğu için buna ihtiyaç olmadığını belirterek, ''Melen'de şu anda yaklaşık 4-5 milyon metre küp su boşa gidiyor. Orada büyük bir nehir var ve denize akıyor. Melen projesi tamamlandığında, zaman içinde alınacak. İkinci hat da yapıldığında suyun büyük bölümünü almış olacağız'' dedi.

-''UYKULARIM KAÇIYORDU''-

İstanbul'un resmi nüfusunun 13 milyon olduğunu ve 4.5 milyon abonesi bulunduğunu belirten Vural, ancak çevre illerden gelerek burada çalışanlarla birlikte 20 milyon insanın su ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

Vural, bu nedenle İstanbul'un su kaynaklarını en iyi şekilde kullanmaları gerektiğini, ''Kar yağdı her şey bitti'' diyemeyeceklerini kaydetti.

Bu kar yağışının barajlara etkisinin çok olumlu olduğunu ifade eden Vural, ''İSKİ Genel Müdürü olduğumdan bu yana ilk defa dün gece rahat bir uyku uyudum. Çünkü uykularımız kaçıyordu. Çünkü 20 milyon insanın su ihtiyacı sizden soruluyor. Bir hastanın, bir çocuğun susuzluktan dolayı hasta ya da tifo olması bizi sıkıntıya sokar'' diye konuştu.

Vural, bu yağışın ortalama doluluk oranı yüzde 26 olan barajlara etkisinin belki 60-100-200 milyon metre küp olacağını, ancak bunun da her şeyi çözmeyeceğini söyledi.

....
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2008 Salı 04:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?