3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul trafiğine su damlası modeli

İstanbul'un Trafik Sorununu Çözüm Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Bayındırlık Müsteşarı Erbakan'ın sunum yaptığı toplantıda İstanbul trafiği için sık sık toplantı yapılması kararlaştırıldı.

İstanbul’un trafik sorununu çözmek için oluşturulan komisyon ilk toplantısını dün gece yaptı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun başkanlığında yapılan toplantıya sadece iki bakan katıldı. Komisyona davet edilen 3 bakan mazeret bildirerek gelmedi ve bürokratlarını gönderdi. Toplantıda kentte trafik sorununu çözmek için 'su damlası modeli' başta çeşitli öneriler ele alındı.

KİMLER KATILDI? 

Hafta başında Bakanlar Kurulu’nda oluşturulan İstanbul Komisyonu, Aksu'nun başkanlığında yaklaşık 1.5 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu katıldı. Komisyonda bulunan Bayındırlık Bakanı Faruk Özak ile davet edilen Sanayi Bakanı Ali Coşkun ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik toplantıya gelmedi. Bu bakanlıkları müsteşarlar temsil etti.

Komisyonun ilk toplantısında Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan uzun bir sunum yaptı. Bayındırlık Bakanlığı'nın İstanbul'da sürdürdüğü projeleri içeren sunumda ayrıca çözüm için hazırlanan projelerde yer aldı.

TOPBAŞ DA KATILACAK 

Dün akşamki toplantıdan çıkan somut karar "sık sık, belli aralıklarla toplantı" yapılması oldu. Önümüzdeki günlerde İstanbul'da gerçekleştirilecek yeni toplantıya İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da davet edilecek. Güler ve Topbaş'tan İstanbul'un trafik sorununa ilişkin bilgi alınacak.

Su damlası modeli ve diğer öneriler... 

İstanbul trafiği için hazırlanan taslak projeler de yeni toplantılarda gündeme alınacak. Önerilerden biri 'su damlası' modeli. Suya düşen damlanın halkaları gibi, bir noktadaki tıkanıklığın başka yönlerde de tıkanıklığa yol açtığı göz önünde bulundurularak önlem alınacak. Tıkanan noktaya trafik akışı azaltılacak ve başka yöne dağıtılacak.

Diğer öneriler ise şöyle: 

• Yaya bölgelerinin çoğaltılması
• Araçların hurdaya çıkma yaşı düşürülerek, trafikteki araç sayısının azaltılması
• İngiltere'deki gibi bir aracı hurdaya çıkarmayan trafiğe yeni araç sokamayacak
• Özel otobüs yolları yapılması
• Tek bilet uygulamasında süre 3 saate çıkarılarak toplu taşıma yaygınlaştırılması
• Yeni yol çalışmalarına başlanılması.

İstanbul ülke gibi, bize yardımcı olun 

Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşması'nda İstanbul'un trafiğine de değindi. Erdoğan, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerçekten gayretli çalışmaları var. 103 kavşak, köprü, yol yapımının açılışına bizzat katıldım. Unutmayalım, İstanbul her gün 600-650 aracın trafiğe girdiği adeta ülke gibi bir şehir" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Yeni yollar açmak, raylı sistemle ilgili çalışmalar, yeni tüneller açmak, iki tüp geçidin yapılması ve üçüncü köprü çalışmaları... Bütün bunların hepsi İstanbul'daki ulaşımda çekilen sıkıntının giderilmesine yönelik adımlar. Ama İstanbulluların da bize bazı yerlerde yol genişletme çalışmalarında yardımcı olmasını özellikle istiyoruz. Mağduriyete fırsat vermeden bu adımları atmaya da mecburuz."



Vatan/Veli Toprak
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2006 Cuma 11:22:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?