4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul turizmde Antalya'yı geçiyor

Turizmdeki ataklarıyla Antalya ile arasındaki farkı hızla kapatan İstanbul, otellerde yatak başına düşen turist sayısında Antalya'yı geçti.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği'nin (TUYED) Ar-Ge biriminin yaptığı araştırmaya göre, 2007 yılı itibariyle İstanbul otelleri, yatak başına düşen turist sayısında Antalya'yı geçti. Araştırma, söz konusu dönemde Antalya'daki otellerde yatak başına 31 turist, İstanbul'daki otellerde ise 113 turist düştüğünü ortaya koydu.

2003-2007 yılları baz alınarak gerçekleştirilen araştırmaya göre, bu dönemde İstanbul, turist sayısını Antalya'dan daha fazla arttırmayı başardı. Araştırmayı değerlendiren TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu söz konusu dönemde İstanbul'da turist sayısının yüzde 105, işletme belgeli yatak sayısının ise yüzde 12,7 yükseldiğini bildirdi. Köfteoğlu şöyle devam etti: "Antalya'da ise aynı dönemde turist sayısı yüzde 55,7, işletme belgeli yatak sayısıda yüzde 44 arttı. Bunun sonucunda yatak başına düşen turist sayısı 5 yıl içinde İstanbul'da 62'den 113'e çıkarken, Antalya'da ise 29'dan 31'e yükseldi. Gelişmeleri son 5 yıl içinde geceleme süresinin değişmediği varsayımıyla değerlendirecek olursak, İstanbul'da doluluk oranlarının büyük bir artış gösterdiği, Antalya'da ise doluluklarda önemli bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz."
İstanbul'da turist talebinin yatak arzının üstünde olduğuna dikkat çekilen TUYED araştırmasında şu saptamalara yer verildi: 'İstanbul'da doluluk oranları artarken, oda fiyatları ve hizmet kalitesi yükseliyor. Antalya bölgesinde ise hızla artan yatak arzı, dolulukları ve oda fiyatlarını düşürüyor. Bu da maliyet kalemleri üzerinde baskı oluşturup, hizmet kalitesinin düşmesine yol açıyor. Antalya'nın içinde bulunduğu bu sarmaldan kurtulabilmesi için yatak arzını sınırlaması veya turist sayısında önemli bir sıçrama yapması gerekiyor. Ancak, Antalya bölgesinin fiziki kapasitesinin, turist sayısındaki bir sıçramaya uygun olduğu söylenemez. Bölge, özellikle yaz aylarında, taşıma kapasitesinin sonuna erişiyor. Bu durumda, kış ve bahar aylarında gelecek turist Antalya'nın dengelerini düzeltmeye yardımcı olabilir."

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 18:19:51
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 18:26:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?