30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul uzatmaları oynuyor

UNESCO, bir dizi yanlış uygulama ve ihmal nedeniyle Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılması gündeme gelen İstanbul'a üçüncü kez ek süre verdi. İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, 'Bu alınabilecek en iyi karardı' dedi

 

UNESCO, Dünya Kültür Listesi’nden çıkarılıp çıkarılmaması tartışılan İstanbul’a üçüncü kez ek süre verdi. İstanbul, Şubat 2010’a kadar yaptığı çalışmalarla ilgili hazırladığı raporu UNESCO’nun bir sonraki Arjantin toplantısında sunacak.
UNESCO’nun İspanya’da yapılan değerlendirme toplantısına katılan kültürden sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, kararı Radikal’e “Şu anda alınan karar, İstanbul’la ilgili alınabilecek en güzel karar. Tehlike listesine alınmadık. Ek süre verildi” diye değerlendirdi.


İstanbul’un durumu Sulukule’deki ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’, Sultanahmet’teki ‘Four Seasons Oteli ek inşaatı’, Haliç’teki ‘metro köprüsü’, ‘Trafik Master Planı’ gibi uygulamalar nedeniyle tartışma konusu. Kentin UNESCO ‘Dünya Kültür Mirası’ listesinden çıkarılması ve bunun yerine ‘Tehlike Altındaki Miras’ listesine alınması uzun süredir tartışılıyor. Vali Yardımcısı Özcan’a ‘İstanbul listeden çıksa ne olur’ diye sorduk. Özcan “Bu listede kalmak prestij ve saygınlık ifade ediyor. Kaybedeceğimiz bu olur. Bu bir siyasi tercih meselesidir. ‘Böyle bir listede bulunmak zorunda değiliz’ de denilebilir. Ancak bu bizi aşan bir konudur. Buna karar verecek olan yöneticilerimizdir” yanıtını verdi.


İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Salman’a göre konu prestij kaybından daha fazlasını ifade ediyor:
“Kaç yıldır bu listeden ‘çıktık’, ‘çıkmadık’ tartışmaları yaşıyoruz. Yapılanlar olumlu olmuyor ki tekrar ek süre veriliyor. Doğru algılanmış ve doğru değerlendirilirse ek süre işe yarar. Listeden çıkmanın İstanbul’un tarihini yok edecek hali yok ancak liste tarihi anlayıp, anlamadığımızı, bunu, miras olarak kabul edip etmediğimizi’ gösteriyor. Listeden çıkmak da şu anlama geliyor: ‘Siz aslında elit bir şehirken, kıymetini bilemediniz ve buralara iyi bakamadınız’ . Kültür, tarih bir prestij değildir.”
İstanbul’un tarihi alanları, kültürel varlık olarak 1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine kaydedildi. İstanbul’un, ‘Dünya Kültür Mirası’ listesinden çıkartılması konusu önce 2006, sonra 2008 yılında gündeme gelmiş, her seferinde ek süre verilmişti. Dünyanın 145 ülkesinden, 679 kültürel sit ve 174 doğal sit UNESCO’nun koruması altında bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 14:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?