1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul Valiliği'nin sıcak tatili

İstanbul’da hava sıcaklığının, yarından itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelen yeni bir sıcak hava dalgasının etkisiyle 38-39 dereceye çıkacağı bildirildi.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 8 derece üzerinde seyrettiği belirtilerek, hava sıcaklığının yarın ve çarşamba günü mevsim normallerinin 10-12 derece üzerine çıkarak 38-39 derece olacağının tahmin edildiği belirtildi.


Açıklamada, İstanbul’da en yüksek sıcaklığın yarın 37, çarşamba günü 39 ve perşembe günü 34 derece olmasının beklendiği ifade edilerek, geçtiğimiz cumartesi günü en yüksek sıcaklıkların Bakırköy’de 33, Göztepe’de 34, Pendik ve Ümraniye’de 35, Sarıyer’de 36 ve Şile’de 40 derece olarak ölçüldüğü hatırlatıldı

.
İstanbul’da yarın ve çarşamba günü nem oranının ise gündüz saatlerinde yüzde 15-25, akşam saatlerinden sonra da yüzde 30-40 dolayında beklendiği dile getirilen açıklamada, İstanbul’da Haziran ayında kaydedilen en yüksek sıcaklığın 28 Haziran 1982 tarihinde 39,2 derece olarak ölçüldüğü bildirildi.


Açıklamada, yüksek sıcaklığa bağlı olarak görülebilecek orman yangını ve sağlık sorunları gibi olumsuzluklara karşı ilgililerle vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerektiği uyarısında da bulunuldu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da engelli ve hasta kamu personellerine 2 gün izin verildiğini açıkladı.

İstanbul Valiliği, kentte yarın ve çarşamba günü hava sıcaklığının 39-40 derece kadar yükseleceğinin tahmin edildiğini belirterek, vatandaşların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını istedi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kentte, meteoroloji hava tahmin raporuna göre, İstanbul'da yarın ve çarşamba günü hava sıcaklığının 39-40 dereceye kadar yükselebileceğinin tahmin edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, sıcak havanın, “kalp, tansiyon, diyabet, kanser ve böbrek hastaları, normal kilosunun çok üstünde ya da altında olanlar, psikolojik ve psikiyatri rahatsızlığı olanlar, 65 yaş üstündekiler, çocuklar ile hamileler” için oldukça tehlikeli olabilecek güneş çarpmasının ya da bunun neden olduğu aşırı su kaybının tehlikeli sağlık problemlerine sebep olabildiği bildirildi.

Bu durumdan en çok küçük yaştaki çocuklar ile yaşlıların etkilendiği anımsatılan açıklamada, “Bünyelerinin zayıf olması onları güneşe ve aşırı sıcaklığa karşı daha hassas yapar, aynı şekilde sıcak ortamlarda çalışan ağır sanayi işçilerinde de yüksek ısıya bağlı olarak güneş çarpması belirtileri görülebilir” denildi.

Açıklamada, vatandaşların aşırı sıcaklardan zarar görmemesi için mecbur kalmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmamaları istenerek, sıcaktan olumsuz etkilenen veya sıcak çarpmasına maruz kalanların 112 Acil Servisi'nden yardım istemeleri ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği vurgulandı.


HER YERDE DENİZE GİRMEYİN


Sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde seyrettiği belirtilen açıklamada, bu sebeple kıyılarda, plajlarda serinlemek için denize giren kişilerin, uyarıları dikkate alarak, belirlenen yerlerin dışında denize girmemesi tavsiye edildi.

Açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve belde belediyelerince vatandaşların sıcaktan olumsuz etkilenmeleri durumunda alınacak önlemlerin artırıldığı ifade edilerek, “Alınan tüm bu önlemlere rağmen vatandaşlarımızın dikkatli davranmaları da hayati önem arz etmektedir” denildi.

SICAK, KALP KRİZİNE YOL AÇTI

Bu arada, İzmir-Çanakkale karayolunda seyreden Mehmet Turgut Özhan (65) yönetimindeki 35 KMN 80 plakalı araç, İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı beldesi Yayla mevkisinde takla attı.

Kazanın, Özhan'ın aşırı sıcaklar nedeniyle direksiyon başında kalp krizi geçirmesi nedeniyle meydana geldiği, sürücünün bu sırada yaşamını kaybettiği bildirildi.

Aynı araçta bulunan Mehmet Turgut Özhan'ın eşi Nazmiye Özhan'ın (58) hafif yaralandığı öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı kararı

Sağlık Bakanlığı, Çarşamba gününün tatil edilmesini önerdi, son kararı valiler verecek.

Hafta sonu olağanüstü toplanan bakanlık, bu Çarşamba tatil olması için Bakanlar Kurulu'na tavsiye raporu hazırladı...

En yüksek sıcaklık Aydın'da: 67 yılın zirvesi 44 derece

Yüksek hava sıcaklıkları etkisini artırarak sürecek. Aydın'da 1940-2007 arası sıcaklık verilerine göre en yüksek değerler 13 Haziran 2001 Tarihinde 42.6 derece, 24 Haziran 2007'de ise 44 derece oldu.

Meteorolojik verilere göre, atmosferin üst tabakalarındaki güneybatı rüzgar akışları ile Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'ye hareket eden sıcak hava dalgası hafta sonu yurdun güney, iç ve batı bölgelerinde etkili oldu. Sıcak hava dalgasına bağlı olarak günlük en yüksek hava sıcaklık değerleri gölgede Ege Bölgesinde 41-44, Akdeniz Bölgesinde 38-43, Marmara Bölgesinde 35-41, İç Anadolu Bölgesinde 35-37, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 38-39 derece olarak ölçüldü. Bu değerler incelendiğinde Aydın'da Haziran ayından bugüne kadar ölçülmüş en yüksek değer kaydedildi. Aydın için 1940-2007 arası sıcaklık verilerine göre en yüksek değerler 13 Haziran 2001'de 42.6 derece, 24 Haziran 2007'de ise 44 derece oldu.

Son meteorolojik analiz ve tahminlere göre Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının yarın (Salı) ve Çarşamba günleri Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz başta olmak üzere tüm yurtta etkili olması bekleniyor. 26-27 Haziran 2007 günlerinde gölgede tahmin edilen sıcaklık değerlerinin şu düzeyde olması bekleniyor:

Ege Bölgesinde 42-45 (Aydın 45, Manisa 43, İzmir 41), Akdeniz Bölgesinde 41-42(Adana 42, Antalya 40), Marmara Bölgesinde 38-42 (Balıkesir 42, Edirne 42, Bursa 40, İstanbul 39), İç Anadolu Bölgesinde 37-38 (Ankara 38, Çankırı 38, Konya 37), Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri 36-40 (Karabük 40, Amasya 38, Tokat 36, Bolu 36), Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 39-41 (Şanlıurfa 41, Adıyaman 40, Diyarbakır 39) olarak bekleniyor.

Cizre 50 derece

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 50 dereceye ulaşan sıcaklık nedeniyle esnafın büyük çoğunluğu 12.00-16.00 saatleri arasında işyerini kapatarak evine çekiliyor.

Yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı ilçede gece sıcaklığı 30 derecenin altına inmezken, güneşteki sıcaklık ise 60 dereceye yaklaşıyor. Saat 12.00'den itibaren işyerini kapatarak evlerine çekilen çoğu esnaf, sıcaklığın azalmaya başladığı saat 16.00'dan sonra işyerine dönüyor.

Cizreliler, zorunlu olmadığı sürece dışarıya çıkmamaya çalışıyor. Esnafların dükkanlarını kapatmasıyla şehir merkezi sessizliğe bürünüyor. Çoğu vatandaşlar da serinlemek için Gabar Dağı, Kilise Dağları ve Dicle Nehrine gidiyor.

Cizreli esnaflardan Zeki Macartay, "Yaz ayının gelmesiyle insanlar dışarı çıkmaz oldu. Kahvehanemiz gündüzleri boş kalıyor. Bu durum bizleri ekonomik olarak zor durumda bıraktı. Dükkanımızı kapatmasak sıcaktan durulmuyor" şeklinde konuştu.

İlçede vatandaşlar sıcaklıklar nedeniyle evlerinin çatı katları ve damlarda yatıyor.

Yüksek hava sıcaklıkları etkisini artırarak sürecek. Aydın'da 1940-2007 arası sıcaklık verilerine göre en yüksek değerler 13 Haziran 2001 Tarihinde 42.6 derece, 24 Haziran 2007'de ise 44 derece oldu.

Meteorolojik verilere göre, atmosferin üst tabakalarındaki güneybatı rüzgar akışları ile Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'ye hareket eden sıcak hava dalgası hafta sonu yurdun güney, iç ve batı bölgelerinde etkili oldu. Sıcak hava dalgasına bağlı olarak günlük en yüksek hava sıcaklık değerleri gölgede Ege Bölgesinde 41-44, Akdeniz Bölgesinde 38-43, Marmara Bölgesinde 35-41, İç Anadolu Bölgesinde 35-37, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 38-39 derece olarak ölçüldü. Bu değerler incelendiğinde Aydın'da Haziran ayından bugüne kadar ölçülmüş en yüksek değer kaydedildi. Aydın için 1940-2007 arası sıcaklık verilerine göre en yüksek değerler 13 Haziran 2001'de 42.6 derece, 24 Haziran 2007'de ise 44 derece oldu.

2. sıcak hava dalgası geliyor 

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının yarın ve 27 Haziran Çarşamba günü Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz başta olmak üzere tüm yurtta etkili olmasının beklendiğini söyledi.

Yarın ve Çarşamba günü, gölgede ulaşacağı tahmin edilen sıcaklık değerleri şöyle:

"Ege bölgesi 42-45 (Aydın 45, Manisa 43, İzmir 41), Akdeniz 41-42 (Adana 42, Antalya 40), Marmara 38-42 (Balıkesir 42, Edirne 42, Bursa 40, İstanbul 39), İç Anadolu 37-38 (Ankara 38, Çankırı 38, Konya 37), Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri 36-40 (Karabük 40, Amasya 38, Tokat 36, Bolu 36), Güneydoğu Anadolu bölgesi 39-41 (Şanlıurfa 41, Adıyaman 40, Diyarbakır 39)."

Açıklamada, yarın ve 27 Haziran Çarşamba günü, güney, iç ve batı bölgeler başta olmak üzere yurt genelinde beklenen yüksek sıcaklık değerlerinin oluşturacağı muhtemel sağlık problemleri ve orman yangınları gibi olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması istendi.

ÖNCEKİ HABER

Güneyde 51 dereceyi bulan hava sıcaklıkları tehlikeli bir boyut aldı. Meteoroloji uzmanları özellikle çarşamba günü hava sıcaklığının yurt genelinde 40 derecenin üzerinde olacağı uyarısı yapıyor. Bu uyarı üzerine Sağlık Bakanlığı bürokratları pazar günü olağanüstü bir toplantı yaptı. Toplantıdan çarşamba gününün tatil olması önerisi çıktı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan “Çarşamba gününün resmi tatil olması yönünde bir çalışma yaptık. Bu önerimizi pazartesi Sayın Bakana sunacağız. O da Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşıyacak” dedi.

Mesai saatleri değişmeli
Buzgan, kamuda mesai saati uygulamasında da değişikliğe gidilebileceğini söylüyor: “Sıcakların artarak devam edeceğini göz önüne alarak, daha kalıcı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Mesela Yunanistan ve İtalya’daki gibi siestalar yapılabilir. Havalar bu kadar sıcak gittiği takdirde bizim mesai saatleri konusunda 3 önerimiz olacak: n 11’de başlayıp 12’de ara verelim, 3’te tekrar başlayalım. n İşe 7’de gelip 2’de bırakalım n Ya da mesai saati 4’te başlasın, akşama kadar devam etsin.”

2000’de sıcak tatili yaptık
Türkiye sıcak tatilini ilk kez yapmıyor. 13-14 Temmuz 2000 yılında kamuda 2 günlük sıcak tatili verilmişti. Ancak o dönem özellikle iş dünyası bu tatile tepki göstermişti. Bir iki gün sürecek sıcaklar nedeniyle sistemlerinin alt üst olmasından endişe eden pek çok şirket, resmi tatili uygulamamıştı. Sağlık Bakanlığı valiliklere mesai saati uygulamasının 11.00-16.00 saatleri arasında düzenlemesi için de genelge göndermişti. Askeri karargahlar da tatil kararına uyarken, yüzbinlerce askerin görev yaptığı kışlalarda sabah ve akşam içtimaları yapmakla yetinildi. Yalnızca nöbetçi personel görev yaptı.

Valilik de tatil için toplanıyor
İstanbul Valiliği de bugün sıcak hava toplantısı yapacak. Vali Muammer Güler başkanlığında Afet Yönetim Merkezi’nde gerçekleştirilmesi beklenen toplantıda, çarşamba günü gölgede 40 derece olması beklenen sıcaklık nedeniyle, tatil kararı alınması bekleniyor. İstanbul Valiliği, tüm ilçe ve belde yönetimlerini de sıcaklara karşı uyararak, gerekli tedbirlerin alınması talimatı verdi. Sağlık kuruluşları, sıcak çarpmalarına karşı teyakkuz haline geçirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, AKOM ve Hızır Acil Servisi alarm durumuna geçirdi.

‘Sıcak vurgunu’na dikkat
Uzmanlar da sıcaklara karşı vatandaşları sıcak krampları, sıcak vurgunu ve sıcak çarpmalarına karşı uyarıyor. Çamlıca Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt, vücudun normal görevlerini yerine getirebilmesi için vücut ısısının belli bir aralıkta tutulmasının gerekliğini belirterek “Bunun için ortaya çıkan ısının vücut dışına atılması gerekir. Vücudumuz terleme, nefes alıp verme yoluyla ısıyı dışarı atar. Kan akımı deriye yakın damarlara yönlendirilir, ısı vücudun iç organlarından deriye doğru taşınır ve buradan da terleme yoluyla atılır. Ancak aşırı sıcaklarda bu mekanizma yeterli olamayabilir; sıcaklık 35 dereceyi geçtiğinde, havadaki nem oranı arttığında vücuttaki fazla ısı dışarıya verilemez, bunun sonucunda sıcak çarpması, sıcak krampları, sıcak vurgunu gibi bazı durumlarda hayatı bile tehdit edebilen sonuçlar ortaya çıkabilir” dedi.

Belirtileri neler?
* Yüksek ateş nDayanılmaz baş ağrısı, huzursuzluk, bitkinlik ve yorgunluk nNabız hızlı atar ve hızlı soluk alıp verme ve kas krampları birbirini takip eder nVücut hızla ısınır, yüze hızlı bir kan akımı olur ve yüz kıpkırmızı görünür, terleme yoktur nDüzensiz ateş ve yavaş yavaş bilinç kaybı, hastalık tablosunun ağırlaşmaya başladığının göstergesi.

Ne yapmalı?
* İlk olarak 112 Acil Servis aranmalı. Tıbbi yardım gelene kadar kişi serin ve gölge bir yere taşınmalı, ateşi, nabız atışları ve bilinci kontrol edilmeli nBilinci açıksa yarı oturur pozisyonda bekletilmeli. Alkolsüz ve soğuk içecekler, tercihen su içirilmeli nBilinci kapalıysa sol tarafı üzerine yatırılarak, nefes alıp vermesi kolaylaştırılmalı. Bir şey içirilmemeli.

27 Haziran Çarşamba cehennem gibi olacak

İstanbul 40/24

Kocaeli 40/23

Balıkesir 42/20

Bursa 40/20

İzmir 39/26

Aydın 40/26

Muğla 39/25

Manisa 41/26

Antalya 41/27

Hatay 40/21

Adana 38/27

Ankara 37/19

Eskişehir 38/17

Şanlıurfa 40/25

Diyarbakır 40/20

ajanslar
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 18:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?