3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul ve turizm

İstanbul turizmde en çok kazanan 20'inci şehir...


Deloitte'nin "Turizm ve Eğlence Sektörü Küresel Performans Değerlendirmesi" raporuna göre; İstanbul, 2007 yılında oda başına düşen ortalama gelirde, dolar cinsinden yüzde 22,1 oranında artış sağlayarak, en çok kazanan kentler arasında 20. sıraya yükseldi. 

Milliyet gazetesi'nin internet sitesinde yayınlanan habere göre; Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetleri alanında faaliyet gösteren Deloitte'nin küresel turizm ve eğlence sektörünün 2007 yılını değerlendiren ve sektörün geleceğiyle ilgili beklentilere yer veren, "Turizm ve Eğlence Sektörü Küresel Performans Değerlendirmesi" raporu açıklandı.

Oda fiyatları bir önceki yıla oranla yüzde 15.4 arttı

Kuzey Amerika dışındaki 165 ülkenin karşılaştırıldığı rapora göre, konaklama sektörü 2007 yılında, oda başına düşen ortalama gelirlerde ve doluluk oranlarında yüksek bir performans göstererek, çift haneli büyüme oranları elde etti. Avrupa'da otel odası başına düşen ortalama gelir geçen yıl 114 dolara çıkarak bir önceki yıla oranla yüzde 15,8 arttı. İstanbul ise gelirini dolar cinsinden yüzde 22,1 artırarak, Avrupa ortalamasının üstüne çıktı ve gelirlerini en hızlı artıran üçüncü Avrupa kenti oldu.

Avrupa kentleri arasında yapılan sıralamada dolar cinsinden oda başına gelirde yüzde 23,5'lik artışla Moskova birinci olurken, yüzde 23,2 oranında artış sağlayan Paris ikinci sırada yer aldı. Yüzde 22,1'lik
artışla üçüncülüğü alan İstanbul'u, yüzde 22 ile Venedik, yüzde 18,5 ile Londra takip etti.

İstanbul ağırlığını arttırıyor

Raporda doğu ve batıyı birleştiren cazibesi, giderek daha zenginleşen kültür ve sanat faaliyetleri ile İstanbul'un sektördeki ağırlığını artırdığı vurgulanırken, ayrıca İstanbul'daki ortalama oda fiyatlarının sundukları kaliteye göre ve rakip kentlere kıyasla ucuz olmasına da dikkat çekildi. Deloitte'nin raporunda özellikle Orta Doğulu iş adamlarının yaz mevsiminde İstanbul'u yoğun bir şekilde ziyaret ettikleri belirtildi. Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, en çok konaklama geliri elde eden 10
kentten 7'sinin Avrupa kenti olduğunu, Avrupa'nın hala turizmin kalbi ve turistlerin en çok tercih ettiği bölge olma özelliğini koruduğunu kaydetti.

Türkiye'nin de turizm alanında küresel ağırlığını artırmaya devam ettiğine işaret eden Cangöz, şunları kaydetti: "İstanbul, Türkiye'nin bu başarısının bir simgesi olarak dikkat çekiyor. İstanbul 2000 yılından bu yana 12 sıra birden atlayarak, yirminci sıraya çıktı. Küresel turizmin yükselen bir değeri olma yolunda ilerliyor. İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmesi de hem kente hem de ülkemize yeni fırsatlar sunuyor. Turizmde devlet ve özel sektörün uyum içinde çalışmasıyla, Türkiye'nin hızla büyüyeceğine ve gelirlerini artıracağına inanıyoruz."

milliyet
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 19:35:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?