2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul'a 11 bin kişilik dev cezaevi

Silivri’de, uluslararası standartlara uygun olarak yapılan 10 bin 904 kişi kapasiteli ceza ve infaz kurumları yerleşkesinin büyük bölümünün bu yıl sonuna kadar tamamlanmasının planlandığı bildirildi.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Silivri’de geniş bir alan üzerine bir süre önce yapımına başlanan "Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü"nün tamamının 2008 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

İçerisinde 8 adet "L tipi kapalı ceza evi" ili bir adet açık ceza evi oluşturulacak yerleşkedeki, her biri 1333 kişi kapasiteli olan L tipi kapalı ceza evlerinde 61 adet 21 kişilik, 40 adet tek kişilik, 4 adet de 3 kişilik birimler bulunacak.

Tutuklu ve hükümlülerin kalacağı bu birimler ile "L tipi" kapalı ceza evlerindeki fiziki düzenlemelerle koğuş sisteminden kaynaklanan güvenlik zafiyetinin büyük ölçüde ortadan kaldırılması öngörülüyor.

"F tipi" yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında kalması gerekmeyen tutuklu ve hükümlülerin konulması planlanan "L tipi" kapalı ceza evlerinde buna rağmen her birinde 52 kişi kapasiteli yüksek güvenlikli bölüm de yer alacak.

Toplam 10 bin 904 kişi kapasiteli olarak planlanan yerleşkede, 8 L tipi ceza evinin her birinde 2 açık ve bir kapalı spor alanı, konferans salonu, kütüphane, derslikler ve iş atölyeleri bulunacak.

Yerleşkedeki 9 ceza evinde kalan tutuklu ve hükümlüler, kurum idaresi tarafından mevzuat çerçevesinde belirlenen programlar uyarınca bu alanlardan yararlanabilecek.

Söz konusu yerleşkede yer alan ve önümüzdeki ay açılması planlanan 240 kişi kapasiteli açık ceza infaz kurumunda kalan tutuklu ve hükümlüler, kampüsteki mutfak, ısı merkezi, çamaşırhane, genel temizlik gibi ortak alanların işletiminde de çalışabilecek.

GÖZ BİYOMETRİSİ TARAMALI GÜVENLİK

Yerleşkeye girişler "göz biyometrisi taraması" ile gerçekleştirilecek, böylece izinsiz girişlere de izin verilmeyecek. Yerleşkede kişi ve eşya giriş çıkışları sırasında duyarlı kapı ve her türlü eşyanın detaylarının görülebildiği X-Ray cihazları da kullanılarak güvenlik sağlanacak.
2 ayrı monitöre bağlı olarak çalışan ve eşyaları yakından gösterme imkanı sağlayan X-Ray sistemi sayesinde, yerleşkeye yasak eşya sokulması tamamen engellenecek.

RİSKLİ DURUŞMALAR KAMPÜSTE YAPILACAK

Yerleşkede ayrıca iki duruşma salonu, hakim ve savcı odaları, kalemler ve diğer bazı bölümlerin yer aldığı bir adliye binası da inşa edilecek.

Kullanımı ile yönetimi Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı olacak adliyede, çok sanıklı ya da güvenlik riski yüksek duruşmalar görülebilecek. Aynı anda 1500 aracın park yapabilmesine olanak sağlayan otoparka da sahip olan yerleşkeye, tutuklu ve hükümlü yakınları hava limanlarında bulunan bekleme terminalinin benzeri bir alandan giriş yapacaklar.

Ziyaretçiler, ceza evi atmosferi dışında tasarlanan, restoran ve benzeri hizmetlerin verildiği bekleme alanından, infaz kurumuna ait araçlarla yakınlarıyla görüşecekleri bölümlere götürülecek.

Ceza evlerindeki yakınları ile görüşen ziyaretçiler daha sonra yine aynı araçlarla ana bekleme salonuna getirilecek.

ÖRNEK UYGULAMA

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün uluslararası standartlara uygun, çağdaş infaz anlayışının gereklerinin yerine getirileceği dünyada örnek bir uygulama olacağını bildirdi.

Bu kurumların Bayrampaşa gibi kalabalık koğuş sistemi üzerine inşa edilmiş ve güvenlik zafiyeti yaratması sebebiyle güvenlikle aynı seviyede olması gereken "eğitim ve iyileştirme" faaliyetlerini ciddi şekilde sekteye uğratan eski kurumların yerine yapıldığını dile getiren yetkililer, güvenlikleri sağlanmış yeni kurumlar sayesinde infazdan beklenen amacın gerçekleştirilmesine ortam sağlandığını ifade etti.
Yetkililer, halen inşaatları süren ve Kasım ayında açılması planlanan Maltepe’deki ceza infaz kurumları kampüsü, Ekim’de tamamlanması amaçlanan Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi ile bir süre önce hizmete giren Ümraniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nin de aralarında bulunduğu kurumlar ile yapımı süren ceza infaz kurumlarının 2008 yılı içinde hizmete girmesiyle İstanbul’un ceza infaz kurumu sorunun çözümlenmesi amaçlandığı kaydetti.
a.a.
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2007 Cumartesi 18:31:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?