7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'a 250 trilyonluk eğitim yatırımı

Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı törenle İstanbul’a 250 trilyonluk eğitim yatırımının düğmesine basıldı. Buna göre ilk etapta 165 trilyon maliyetle 5 ayda 50 yeni okul yapılacak. Diğer çalışmalar arasında, 1998’den önce açılan 262 okulu depreme karşı güçlendirme, 500 ilköğretim okuluna bilgisayar ve doğalgazla ısıtma sistemi bulunmayan okulların doğalgaz sistemine geçirilmesi bulunuyor.

İstanbul’a 250 trilyon liralık eğitim yatırımı yapılıyor. Yatırımların tanıtımı, İstanbul Valiliği’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in katıldığı törende İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından yapıldı.

Vali Muammer Güler, yatırımların 5 hamlede yapılacağını belirterek, ilk etapta 50 okulun hizmete gireceğini söyledi. Bunun için her türlü arsa sorunları çözülen ve projeleri tamamlanan okulların ihalesi mayıs ayı içinde yapılacak. Okulların yapımı 150 günde tamamlanarak 15 Kasım 2004’te eğitime hazır hale getirilecek. İl Özel İdare Müdürlüğü ve Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün katkıları ile inşa edilecek okulların 1998 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığını anlatan Vali Güler, “Bu okullar 8 şiddetindeki depremde can ve mal kaybına sebep olmayacak şekilde yapılmıştır.” dedi. Güler, okulların zemin etütleri, imar planları ve projelerinin 1 ayda tamamlandığını ifade ederek, ısı ve ses izalasyonu ile yüzde 80 enerji tasarrufuna imkan tanındığını aktardı. 230 bin metrekare toplam kapalı alana sahip olacak olan okullar, çevre düzenlemeleri ile birlikte 320 bin metrekarelik alan kaplayacak. Okulların toplam maliyeti 165 trilyon lira olacak.

İstanbul için ikinci hamle ise her türlü çalışması yapılarak deprem güçlendirme projeleri tamamlanan ve güçlendirme ihalesine çıkacak olan 52 okul projesi. İkinci hamlenin proje maliyetinin 43 trilyon lira olduğunu dile getiren Vali Güler, bu okulların 1998 deprem yönetmeliği ihalesinden önce yapıldığını kaydetti. 7 trilyonluk üçüncü hamlede ise, 1998 yılından önce yapılan 262 okulun deprem güçlendirme projelerinin hazırlanması bulunuyor. Vali Muammer Güler, güçlendirmede önceliğin Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerindeki okullara verileceğini ifade etti.

Güler, öğrencilerin teknolojik gelişmelerden yararlanması için 500 ilköğretim okuluna bilgisayar laboratuvarı kurulmasını içeren projenin ise dördüncü hamleyi oluşturduğunu ve bu projenin 25 trilyon liraya mal olacağını bildirdi. Güler, laboratuvarların dışında köy okulları ile birleştirilmiş sınıfların bulunduğu 213 okula da 5 bilgisayar gönderileceğini bildirdi. Vali Güler, İstanbul’daki yatırımların beşinci hamlesinin ise doğalgazla ısıtma sistemi bulunmayan okulların, doğalgaz sistemine geçirilmesi olduğunu açıkladı. Bu projenin maliyeti ise 10 trilyon lira. Muammer Güler, doğalgazın depolama ve ısıtma bakımından diğer yakıtlardan daha tasarruflu olduğuna dikkat çekti. Programda, ayrıca “Eğitime yüzde 100 destek kampanyası” çerçevesinde 6 hayırsever için de protokol töreni imzalandı. Toplam 120 derslikli 5 okul ile bir kültür merkezinin toplam maliyeti 7 trilyon 730 milyon lira. Protokolleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Vali Muammer Güler ve hayırsever vatandaşlar imzaladı. Törende, Başbakan Tayyip Erdoğan hayırseverlere onur plaketleri sundu.

zaman
Yayın Tarihi : 18 Mart 2004 Perşembe 13:54:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?