1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'a 3. havaalanı geliyor

İstanbul'a, Atatürk ve Sabiha Gökçen'den sonra 3. havaalanı geliyor. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Ulaştırma Bakanlığı'na yazdığı yazı ile 3. havaalanı için yer seçimi çalışmalarının gündeme alınmasını istedi.

DPT'nin yazısında, 9. Plan'da Türkiye'deki havayolu yolcu trafiğinin 2006 itibariyle 60 milyon kişi olarak tahmin edildiği, 2013 yılında bu rakamın 110 milyona ulaşmasının beklendiği hatırlatıldı.

Başta Atatürk Havalimanı olmak üzere büyük havaalanlarının, yolcu trafiğindeki bu önemli artıştan ciddi pay almasının beklendiği belirtilerek, 9. Plan'da da bu artışı karşılamak amacıyla başta İstanbul olmak üzere yeni havaalanı yatırımlarının planlanacağına yer verildiğine işaret edildi. Atatürk Havalimanı'nda kapasiteyi ciddi oranda artırıcı yeni yatırımlar, arazi eksikliği nedeniyle olası gözükmüyor.

Sabiha Gökçen'in yolcu kapasitesi şu anda yıllık 3,5 milyon kişi seviyesinde bulunurken, bu kapasiteyi 10 milyon yolcuya çıkaracak yeni terminalin yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yaptırılmasına yönelik çalışmalar da sürüyor.

İstanbul'a hizmet verme kapasitesine sahip Çorlu Havaalanı'nın yıllık kapasitesinin ise 600 bin yolcu olduğu hatırlatılan yazıda, bu noktada yeni havaalanı için en azından yer tespitinin bir an önce yapılmasının önemine dikkat çekildi.


aa
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2007 Cuma 11:31:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?