4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'a 4 yeni raylı sistem daha

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulaşım probleminin çözümü için hazırlanan metro projelerini birer birer hizmete açıyor. Büyükşehir, bir taraftan inşaatı süren metroları hızla tamamlarken diğer yandan projesi tamamlanan yeni hatlar için ihaleye çıkmaya hazırlanıyor.

Belediye önümüzdeki günlerde projesi tamamlanan toplamda 78 kilometrelik 4 metro hattı için ihaleye çıkacak.

Göreve geldiklerinde İstanbul'un 44 kilometrelik raylı sistem hattını 66 kilometreye çıkardıklarını şu anda 60 kilometrelik metro çalışmasının da devam ettiğini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Test sürüşlerine başlanan ve inşaatı devam eden metro hatlarımızın yanı sıra toplamda 78 kilometrelik bir paket olarak 4 yeni hat için ihaleye çıkacağız. Bu yeni hatlarımızla birlikte raylı sistemlerde 800 binlerde olan günlük taşınan yolcu sayımızı 1 milyon 200 binlere çıkaracağız. İstanbul için raylı sistemlerde 532 kilometrelik bir metro güzergahı planladık." diye konuştu.

İnşaatı tamamlanan 7 kilometrelik Şişhane-Taksim ve 4. Levent-Ayazağa hattında deneme seferlerine geçen hafta başlandı. Büyükşehir Belediyesi ocakta seferlere başlanacak bu hat ile birlikte yıl sonunda 34 kilometrelik Otogar-Bağcılar-Kirazlı, Kirazlı-Olimpiyat Köyü ve Topkapı-Edirnekapı arasındaki 3 hattı daha İstanbullunun hizmetine açacak. Yeni metro hatlarının açılması ile birlikte İstanbul'da toplu taşımacılıkta metronun oranı yüzde 10'lardan yüzde 12'lere çıkacak. Büyükşehir, yıl sonunda açacağı 34 kilometre uzunluğundaki 5 hatla kentteki raylı sistem ağını 172 kilometreye çıkaracak.

Büyükşehir Belediyesi, bu arada projesini tamamladığı 4 metro hattı için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak. Belediye, Anadolu yakasında 19 kilometre uzunluğunda Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro hattı, Avrupa yakası için 25 kilometrelik Bakırköy-Beylikdüzü Metro hattı, 9 kilometre uzunluğundaki Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı) Metro hattı ile 25 kilometre uzunluğundaki Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey Metro hattının projelerini tamamladı. Belediye, 19 kilometresi Anadolu ve 59 kilometresi Avrupa yakasında olmak üzere toplamda 78 kilometrelik 4 metro hattı ihalesini önümüzdeki günlerde yapacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 16:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?