1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'a 50 internet evi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bilginin adeta avuç içine girdiği bir dönemde bilginin iyi seçilmemesinin felakete yol açacağını, bunu önlemek ve gençlere temiz internet imkanı sağlamak için ilk etapta 50 internet evini hizmete açtıklarını bildirdi.

Topbaş, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde 50 Belnet İnternet Evi'nin toplu açılışı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, internetle bilgiye artık çok daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşabildiğini belirterek, şunları söyledi: “İnternetle bilgiye ulaşmak çok kolay. Bilgi, odanızın hatta adeta avucunuzun içinde. İstediğiniz bilgiye anında ulaşabiliyorsunuz. Ama bilgiyi seçemezseniz, işte o zaman felaket olur. İnsan kendi hayatında da doğru şeyleri seçmezse, yanlışlarla birlikte olursa sıkıntı yaşar. İnternet bilgisi hem çok faydalı, hem çok tehlikeli. Güzel olan doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşmak.

Bunun için hükümetimiz, Türkiye çapında bilgisayar ve interneti okullara ulaştırdı. Herkesin evinde olmayabilir. Anneler kapıda beklerken çocuklar internet kafede ders çalışıyor. Filtre yoksa kötü niyetli insanlar gelecekte bu ülke çöksün diye gençliğimizi provoke edip her şey yapabilirler. Çünkü sizler gayet temiz duygularla yaşıyorsunuz. Her şeyi doğru bilirsiniz, saf ve temiz duygularla insanlara yaklaşırsınız. Ama başkalarının niyeti her zaman öyle değildir. Bu nedenle yöneticiler olarak gençlerimize temiz internet imkanı vermek için kolları sıvadık ve ilk etapta 50 tane internet evi açıyoruz. Hızla bu sayıyı artıracağız. Çocuklar ödevlerini burada yapacak, bilgiye burada erişecek, güzel dostluklar kuracaklar. Belnet internet evleri ile çocuklarımız ve gençlerimiz temiz internetle buluşacak.”
Topbaş, İstanbul için bu kafelerin yeterli olmadığını, ancak ilçe ve belde belediyelerinin de “gençlik evi”, “bilgi evi” adı altında bu tür internet evleri açtığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in hazırladığı 2006 raporuna göre, Türkiye'de internet kullanım oranının yüzde 22, kullanıcı sayısının da 16 milyon olduğuna işaret eden Topbaş, bu oranın Norveç'te yüzde 73, İzlanda'da yüzde 87, Kanada'da yüzde 62, Japonya'da yüzde 66, İsveç'te ise yüzde 76 olduğunu belirtti. Bu rakamların Türkiye'nin dünyanın bu yeni teknolojisine çok yakın olmadığını gösterdiğini dile getiren Topbaş, bu sanal ortamın güzelliklerinin yanı sıra ahlak dışı, şiddet içeren ve suç unsuru oluşturan birtakım yayınlar yapması nedeniyle sıkıntıları da bulunduğunu söyledi.

Topbaş, bilgili ve bilinçli insanların bunları elinin tersiyle itmesi, kendisini geleceğe hazırlayacak doğru bilgileri alması gerektiğini kaydetti.
Kadir Topbaş, hükümetin internetle ilgili yasal düzenlemeler yaparak mülki idareler ve belediyelere internet kafelerin doğru yönde hizmet vermesini sağlamaya çalıştığını, kendilerinin de bu yönde çalışmalar sürdürdüklerini, ancak bu konuda ailelere de görev düştüğünü ifade etti. Topbaş, “Amacımız çocuklarımızın ve gençliğimizin de bu teknolojiye en iyi şekilde ayak uydurarak, gelecekte büyük başarılara imza atmasıdır” dedi.

İNTERNET EVLERİNİN ÖZELLİĞİ

Toplam 2 milyon YTL'ye mal olan 50 internet evinde, en son teknolojiyle donatılmış, yüksek hızlı, 17 inç LCD monitörlü 30'ar bilgisayar yer alıyor. Haftanın belirli günlerinde projeksiyon eşliğinde uzman eğitmenlerce derslerin de verileceği internet evlerinde, özellikle çocuklar ve gençler için sakınca oluşturabilecek suiistimallere karşı filtreleme sistemi bulunuyor. Satranç, yap-boz, bulmaca, boyama ve benzeri oyunların da yer aldığı internet evlerinde, ofis ve internet kullanımı gibi eğitimlerle İstanbullular'ın bilgisayardan daha verimli yararlanması da sağlanacak. Uzman eğitim kadrosunu vereceği WEB tasarım eğitimleri ile kullanıcılar, kendi internet sitesini oluşturmayı da öğrenmiş olacak. 

Eğitim müfredatını destekleyen ilköğretim eğitim setleri, OKS setleri, İngilizce eğitim setleri gibi programlar da internet evlerinde bulunacak. 30 bilgisayarlı Bakırköy Belnet'te, görme engellilerin rahatlıkla internet kullanmasını sağlayan özel klavyeli bilgisayar ve metni sese çeviren scanner ile az görenlere özel internet metinleri büyütebilen ekran sistemi de yer alıyor.

Öğrenciler, internet evlerinden ücretsiz üye olarak yararlanacak.

AA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 18:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?