6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul'a Başbakanlık binası

Başbakan Tayyip Erdoğan İstanbul’daki çalışmalarını kabinenin başına oturduğu ilk günden bu yana Üsküdar’daki evinde sürdürüyordu. Ziyaretçilerini de Emniyet Mahallesi’ndeki bu adresinde ağırlıyordu. Son zamanlarda artan ziyaretçi trafiği Başbakan’ın yeni mekan arayışına da yeşil ışık yaktı. ABD Başkanı George Bush’un sözleri de kafasına kazınmıştı. NATO Zirvesi’ne konuk olan Bush Topkapı Sarayı’nda verilen davette Erdoğan’a "Ben olsam makamımı buraya taşırdım" demişti. Bu öneriye Erdoğan’ın yanıtı ise şöyleydi: "Emanete saygısızlık olur."

Emniyet güvenli buldu
Başbakan sonunda danışmanlarına uygun bir yer bulmaları talimatını verdi. Araştırmalar üzerine danışmanlar İstanbul’da birkaç alternatif belirledi. Başbakan Erdoğan’ın alternatifler arasındaki tercihi ise Dolmabahçe’deki eski Beşiktaş Kaymakamlığı binası yönünde oldu.

Kararın ardından TBMM’nin idaresinde olan Dolmabahçe’deki eski Beşiktaş Kaymakamlığı binasında güvenlik incelemesi yapıldı. Sahilyolundan içeride yer alan ve 4 metrelik duvarlarla çevrili olan binanın, denizden de korunabileceğini düşünen Emniyet de "uygun" bulunca tadilat için kollar sıvandı.

Dolmabahçe Sarayı’nın hemen bitişiğinde olan bina Başbakanlığa tahsis edildi. Şimdi ofis olarak kullanımına uygun düzenlemeler yapılıyor.

Deniz yoluyla gelecek
Erdoğan’ın, evinin bulunduğu Üsküdar’dan tekneyle de geçebileceği tarihi binanın önüne iskele de inşa ediliyor. Binanın bahçesi de şu sıralar elden geçiriliyor. İçerde ise son aşama olarak parkelerin sistresi yapılıyor. Erdoğan Ramazan Bayramı’nda, binaya gelerek çalışmaları denetledi. Bitmek üzere olan tadilatın ardından, eşyaların da gelmesiyle birlikte Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’na komşu ofisinde, Boğaz’a karşı çalışmalarını sürdürecek.

Saraya ek olarak yapıldı
Padişah hizmetlileri bu binada kalıyordu
Dolmabahçe Sarayı’nın eklerinden olan bina padişahın yakın hizmetindeki kişilere ayrılan Musahiban Dairesi’ydi. Bina, yakın geçmişte Beşiktaş Kaymakamlığı olarak hizmet verdi. Hazine’ye ait bina, 1990 yıllarının başlarında Hüsamettin Cindoruk’un Meclis Başkanı olduğu dönemde Maliye Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı’na, oradan da Milli Sarayların devamı olduğu için TBMM Başkanlığı’na tahsis edilmişti. Şimdi ise Başbakanlığa bağlandı.
vatan gazetesi
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 12:11:33
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 14:41:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?