4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'a darbe emici kırkayak

İstanbul'da kullanılacak olan Avrupa standartlarına uygun olarak tasarlanan hava yastıklı darbe emici "Kırkayak" bariyerinin tatbikatı Olimpiyat Stadı'ndaki doğu tribün kapısı otoparkında yapıldı.

Çelik halatlarla bağlanan bariyerlere araç çarptırılarak iki deneme yapıldı. Çarpmanın doğru yerden yapılmaması nedeniyle tatbikatta istenilen sonuca ulaşılamadı.

Tatbikatın ardından gazetecilere açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kent içerisinde sürücü güvenliği açısından üzücü kazalara sebebiyet vermemek adına esnek bariyer uygulaması başlattıklarını belirterek, "Bariyerler, 100 kilometre çarpma hızında ölümcül kazalar oluşturmayacak esnekliğe sahip. Hız limitlerine uyulması gerekiyor ancak bu limitlerin çok üzerine çıkıldığını ve ölümcül kazalara sebebiyet verildiğini görmekteyiz" dedi.

Topbaş, tatbikat sırasında yapılan iki testte de güzergah üzerinde kılavuz sistem bulunmamasından dolayı isabet kaydedilemediğini ve istenilen sonuca ulaşılamadığını söyledi.

İstanbul'un 77 noktasında uygulamaya konulan esnek bariyerlerden 5-6'sında ölümcül kazaya sebebiyet verilecek hızda çarpılmasına rağmen bir problem yaşanmadığını gördüklerini anlatan Topbaş, sürücülerin kurallara uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bir tırın E-5 güzergahında metrobüs yoluna geçip, durağa kadar gelmesini hatırlatan Topbaş, durakta yolcu bulunmaması sayesinde ölümcül kazaya sebebiyet verilmediğini söyledi.

Topbaş, belediye olarak EDS uygulamasına geçtiklerini ve bu uygulamayı yaygınlaştırdıklarını ifade etti.

Bir gazetecinin, esnek bariyerlerin hangi ülkelerde kullanıldığını sorması üzerine Topbaş, "Bu esnek bariyer sistemi dünyada yeni sayılabilecek, 3-4 kentte başlamış bir çalışma. Başka sistemler de var ancak bu sistem son bulunmuş çalışma. Nasıl bir sistem oluşturabileceğimizi düşünürken bu çalışmayı gördük. Bunu daha doğru bulduk. Kentin içinde estetik görünüşü de olan, çirkinlik arz etmeyen bir sistem" dedi.

Topbaş, 77 noktaya yerleştirilen bariyerlerin maliyetinin sorulması üzerine de Avrupa standartlarındaki bariyerlerin tanesinin ortalama 26 bin lira olduğunu ve kaza halinde bariyerdeki hasarın, kazayı yapan araçların sigortalarından karşılandığını anlattı.

Açıklamasının ardından tatbikatın yapıldığı bariyerde incelemede bulunan Topbaş, "Bu bariyer, içinde hava bulunan ve kapakları olan bir sistem. Öce onlar patlıyor. Çok hızlıysa araç, bariyerler katlanıyor. Çekildiği zaman eski haline getiriliyor. Yırtılma olursa onarılma imkanı var" dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2011 Perşembe 10:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?