1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'a fotoğraf yağıyor

Türkiye'nin en kapsamlı fotoğraf festivali ULİSfotoFEST İstanbul '07, şehrin kapılarını dünyanın dört bir yanından gelecek fotoğraflara ve fotoğrafçılara aralıyor.

1 Temmuz'a kadar devam edecek olan festival, İsveçli ünlü fotoğrafçı Anders Petersen, 2007 World Press Photo ödüllü 'Amazon' çalışmasıyla Daniel Beltra, 'Aral gölü faciası'nı yorumlayan çalışmalarıyla Radek Skrivanek gibi birçok fotoğrafçıyı ağırlıyor.

Fotoğraf Vakfı, İstanbul Saydam Gösterileri ve Fotoğraf Derneği, Selanik Fotoğraf Müzesi ve Noorderlicht Fotoğraf Vakfı ortaklığıyla düzenlenen festivalde çeşitli alanlarda fotoğraf sergi ve gösterileri, panel ve konferanslar, film gösterimleri, atölye çalışmaları, fotoğraf okumaları gerçekleşiyor.

Bu yılın teması : 'Kesişmeler'

ULİSfotoFEST'in 2010 yılına kadar sürekli teması, 'Kent-Kentlileşme'. Sürekli temanın çizdiği çerçevede her yıl değişecek festival ana temasının ilki ise 'Kesişmeler'.

Kavram, festival boyunca fotoğraf sergileri, fotoğraf gösterileri, paneller, konferans ve film gösterimleriyle detaylı biçimde işleniyor.

Ana tema çerçevesinde Çin'den Danwen Xing, Almanya'dan Peter Bialobrsezki ve Michael Wolf, Yunanistan'dan Eleni Mouzataki, Ioanna Fatiadou, Stelios Efhathalepoulos ve Yiannis Kostaris, İsveç'ten Lars Tunbjork Fransa'dan Grimat Benoit, İran'dan Hana Mirjanian, İsveç'ten Lars Tunbjork ve ülkemizden Selda Salman Acar, Silva Bingaz, Timurtaş Onan ve Yunus Emre Aydın, Altan Bal ile Arzu Gündüz gibi isimler sergileriyle festivale katılıyor.

Mimar Sinan Üniversitesi Şehir Planlama ve Sosyoloji Bölümleri'nin katkısıyla düzenlenecek Kent-Kimlik-Kültür, Kent'te Sanat, Kentler-Mahalleler-Sokaklar başlıklı panellerle de 'Kent-Kentlileşme-Kesişme' kavramı üzerinde farklı açılımlara gidilmesi sağlanacak.

Anders Petersen, Halil Koyutürk, Kemal Cengizkan, Stratos Kalafatis ve Orhan Cem Çetin'in katılacağı 'Kent'te Fotoğrafçı Olmak' başlıklı panelde ise fotoğrafçıların kente bakışları tartışılacak.

ULİS gündemi: 'Su'

ULİSfotoFEST'in bir diğer dikkat çeken bölümü olan ULİS Gündemi'nde, dünyada giderek daha çok konuşulmaya başlanan 'su' olgusu işleniyor.

2007 World Press Photo ödüllü Amazon çalışmasıyla Daniel Beltra, Aral Gölü Faciası'nı yorumlayan çalışmasıyla Radek Skrivanek, Hindistan'da sınırlı su kaynaklarının yarattığı sağlık sorunlarına eğilen çalışmasıyla Rana Chackraborty, ULİS Gündemi'nde yer alırken Ömer Madra'nın desteğiyle hazırlanan 'Su' başlıklı panelde konu üzerindeki yetkin isimler su kaynaklarının geleceğini konuşacak.

Tüm dünyadan fotoğraf rüzgarları

Festivalin serbest temalı bölümünde dünyanın birçok ülkesinden fotoğrafçılar farklı içeriklere sahip çalışmalarını sergileyecek.

Serbest temalı bölümde sergileriyle yer alan bazı isimler: Borislav Borazonov, Amirali Ghasami, Stefan Bladh, Petros Mitkas, Shadi Ghadirian, Çetin Kaya, Gülnur Güner, Mohammed Reza Mirzai, Stanko Abadzic.

Bu bölümde Mıne Turkili ve Esra Balkeser kuratörlüğünde dört İtalyan fotoğrafçı ile hazırlanan Sicilya sergisi ve Nar Photos ile Patker'in işbirliğinde hazırlanan İstanbul-Erivan fotoğraflarının yer aldığı Merhabarev çalışması fotoğrafseverlerle buluşacak.

Irak savaşı dört sergiyle gündemde

Serbest bölüm içinde Irak eksenli dört sergi de yer alacak. Sergilerde 2007 Pulitzer Ödülü'nü alan Todd Heisler'in ABD'de görüntülediği ABD askerlerinin cenaze törenlerinin yanı sıra, 2006 Pulitzer Ödülü'nü kazanan ve aralarında Murad Sezer'in de bulunduğu AP fotoğrafçılarının sergisi, Zaman Gazetesi fotoğrafçılarının Irak izlenimleri ve Irak'ın işgaline karşı ülkemizde yapılan gösterilerden oluşan bir kesit sunulacak.

Festival sırasında Özcan Yurdalan ve Orhan Cem Çetin Su'ya Dair Paralel Atölyeler yaparken Fotoğraf Vakfı'nda Kamil Fırat ve Merih Akoğul, Hilmi Yavuz'un da eşlik edeceği portfolyo okuma seansları düzenlenecek.

Ağırlıklı olarak tema ve gündem çerçevesinde hazırlanan belgesel film gösterilerinin mekanı İstanbul Modern ve bu bölüme Mitra Tabrizian, Belmin Söylemez, Zadoc Nava, Maher Abi Sarma, Eva Weber, Darius Jablonski ve Holger Ernst gibi isimler filmleriyle katkıda bulunacak.

Tophane'deki Tütün Deposu

Festivalin ana sergileme mekanı Tophane'de yer alan Tütün Deposu.

Ana sergileme mekanının dışında İstanbul Modern, The Marmara Cafe, Fransız Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Galatasaray Üniversitesi, Fotoğrafevi, Karşı Sanat, İFSAK, Fotoğraf Vakfı, Yapı Endüstri Merkezi, Arkeopera, PG Galeri ve açılışın yapıldığı Şan Tiyatrosu da yan sergileme mekanları olarak kullanılıyor.

Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, Beykoz Belediye Tiyatrosu Feridun Karakaya Sahnesi ve Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi de festival sergilerini ağırlıyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2007 Cumartesi 10:40:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?