4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'a iki yeni şehir

Çılgın Proje'nin yankıları sürerken Başbakan yeni bir projenin müjdesini verdi...

İki Şehir olarak isimlendirilen projenin inşaasına 12 Haziran'dan sonra başlayacaklarını ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bunun var olan, yapılmış planların üzerine bir plan çalışması olduğunu ifade etti.

Erdoğan, ''İstanbul'un finans merkezi olma hedefi bu iki şehirle daha da güçlenecek. Bu iki şehir İstanbul'un ruhuna, fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek ve tam tersine burada bu unsurları güçlendiren, rahatlatan, nefes aldıran bir anlayışla inşa edilecek'' dedi.

Erdoğan projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu şehirlerden birini Karadeniz kıyısına birisini de Anadolu Yakası'na kuracağız. Biz İstanbul'un nüfusunun artışı için bunu yapmıyoruz. Kimse bunu speküle etmesin. İstanbul'un bir deprem bölgesi olduğunu unutmayınız. Depreme hazırlık için bu şehir projesine başlıyoruz. Seçimin hemen akabinde atacağımız adım süratle plan ve proje çalışmalarını yoğunlaştırmak istyoruz. Çünkü İstanbul'un 'insanca yaşayamacağımız' yerleri var. Onun için bunun için buralarda vatandaşlardan ve yerel yönetimlerden yardım alacağız. İsteğimiz iki yakdada da 1'er milyon kişinin yaşayabileceği şehirler yapabilmek. Kuracağımız bu şehirlerin ülkemize ek bir maliyet getirmeyecek.

DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ BÖLGELER TAŞINACAK

Depreme dayanıklı bu şehire deprem bölgesindeki insanlar taşınacak.Bu gönüllülük essasına göre yapılacak, kimsenin hakkı yenmeyecek. İki yeni şehirle İstanbul'un marka özelliğini daha fazla öne çıkarıyoruz. İki şehirden kasıt iki ayrı şehir değil. Bu şehirlerle Marmara Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik farklılıkları daha aşağı çekiyoruz. İki şehir her türlü imkanın sunulduğu yaşanabilir kentler olacak. Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek. Üçüncü köprü, TEM birbirine bağlanacak. Çok daha kısa sürede ulaşma imkanını yakalayacağız.

Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında maden alanlarında inşa edilecek. Bu alanda şu anda maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. Bu 40 bin hektarlık alan şehirle yeniden yeşile ve hayata kavuşacak. Avrupa yakasındaki şehirle İstanbul'a yıllık kapasitesi 60 milyon yolcu olan havaalanını inşa edeceğiz. Bu şehri bir ticari merkez olarak kurgulayacağız. İstanbul'a çok önemli bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

Kanal İstanbul'da olduğu gibi bu iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas bir plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra, bir yıl sonunda inşallah artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak. Biz bu arada üçüncü köprü ihalesini yapmış olacağız.

Muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, derneklerin bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştireceklerini tahmin etmek güç değil. Maden ocaklarının hali ortada. Birinci, ikinci, üçüncü köprüye karşı çıkanların, bizim bu projelerimizdeki vizyonu da paylaşmayacaklarını tahmin ediyoruz. "

SEÇİMDEN HEMEN SONRA BAŞLIYOR!

İki şehir projesi bir yıl sonra hayata geçmeye başlayacak. Seçimden sonra, bir yıl sonunda inşallah artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak. Biz bu arada üçüncü köprü ihalesini yapmış olacağız. Muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, derneklerin bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştireceklerini tahmin etmek güç değil. Maden ocaklarının hali ortada. Birinci, ikinci, üçüncü köprüye karşı çıkanların, bizim bu projelerimizdeki vizyonu da paylaşmayacaklarını tahmin ediyoruz.

...
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2011 Çarşamba 15:25:11
Güncelleme :13 Mayıs 2011 Cuma 22:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?