6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul'a Moskova modeli kışla mücadele

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm dünyada kışla mücadele eden şehirler arasında ilk sırada bulunan ve yılın 6 ayında kış yaşayan Moskova’yı örnek alacak. Moskova’da kar yüksekliği 1.5-2 metre arasında değişiyor, hava soğukluğu -13 dereceye kadar düşüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yılın yarısını kış mücadelesiyle geçiren Moskova’yı örnek almayı hedefliyor...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Moskova Belediyesi’nin kışla mücadele çalışmalarını yerinden görmek ve konuyla ilgili rapor hazırlanması için 4 kişiden oluşan bir ekibi Moskova’ya gönderdi. Park ve Bahçeler Müdürü, Trafik Müdür Yardımcısı, İtfaiye Müdür Yardımcısı ile Yol Bakım ve Onarım Müdür Yardımcısı’ndan oluşan bir ekip, Topbaş’a verilmek üzere bir rapor hazırladı.

Bu rapora göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Moskova Belediyesi’nin kış şartlarında kullandığı araçları kullanacak. Özellikle her kar yağışı ardından kaldırımlardan oluşan buzlanmanın önüne geçilmesi için 10 tane küçük ebatlarda kaldırım küreme aracı alınmasının yanı sıra Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’ne bağlı olan bütün araçlar CPRS sistemiyle takip edilecek sisteme geçilmesi için talimat verdi.

Bunun yanı sıra 24 olan küçük motopomp araç sayısı (su baskınlarında kullanılan su çekme aracı) 89’a çıkacak. İstanbul, Moskova’da olduğu gibi bölgelere ayrılacak. Karla mücadele ekipleri, kar öncesi oluşturulan ve çoğu viyadük kavşak ve ana arter olan 145 ayrı kriz noktasında bekleyecek. Kar küreme işlemi ise 20 kilometrelik alanda ring olarak gerçekleşecek.

Metrekareye 40 kg. ve serpme genişliği ise 7.5 metre olacak. Maltepe-Tuzla, Kadıköy- Beykoz, Sarıyer- Beyoğlu, Zeytinburnu-Esenler, Bakırköy- Avcılar olmak üzere İstanbul 5 bölgede ele alınacak. Moskova’nın kurulduğu coğrafya düz bir ova şeklinde olup, İstanbul’un tam aksine yollarda eğim yok denecek kadar az ve düzgün bir şehir planlaması ve imar uygulaması var.

istanbul
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 09:51:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?