20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul'a OECD vizyonu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul için global rekabet gücü yaratacak strateji ve politikalar geliştirmek amacıyla İktisadi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Devlet Planlama Teşkilatı’yla (DPT) birlikte "İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme Çalışması" başlattı.

Çalışmayla ilgili basın toplantısı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve OECD Genel Sekreteri Donald J. Johnston tarafından Saraçhane Belediye Sarayı’nda gerçekleştirdi. Çalışmanın temel amacı; İstanbul’un Metropoliten Alan analizini yaparak dönüşüm potansiyelini ortaya koymak ve bu potansiyele bağlı olarak uzun vadeli bir vizyon çerçevesini belirlemek olarak açıklandı. Çalışmayla İstanbul için global rekabet gücü yaratacak strateji ve politikalar ile İstanbul global ve bölgesel anlamda yeniden konumlandırılacak.


Basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, planlı bir gelişim süreci yaşanmamasından dolayı İstanbul’da çeşitli sosyal gurupların farklı yerleşim alanları ortaya çıkardığını, bunun da sosyal sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu nedenle İstanbul’un stratejik planlarının hazırlanmasına öncelik verdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, "İstanbul’un stratejik planlarını 2005 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. 2006 sonu itibarıyla da OECD ile başlattığımız ’İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme’ çalışmasını tamamlayacağız. DPT ile de İstanbul’un sosyo-ekonomik haritalarını hazırlayacağız. 2006 sonu itibarı ile analiz çalışmalarının akabinde İstanbul için ciddi yol haritası ortaya koyacağız" dedi.

OECD ile başlatılan çalışmanın İstanbul’un geleceğine çok farklı bir açı kazandıracağını dile getiren Mimar Topbaş, şehrin dünyada parlayan bir yıldız ve öncelikli yatırım alanı olduğuna dikkat çekti. Topbaş, "İstanbul için, mali istikrarı koruyarak en yüksek seviyede sürdürülebilir kalkınma ve en büyük istihdam oluşturmayı amaçlıyoruz. Burada gerçekleştirdiğimiz her güzel çalışma Anadolu’ya ve bütün Türkiye’ye olumlu olarak yansıyacaktır. OECD ile başlattığımız bu çalışmanın İstanbul’a ve Türkiye’ye hayırlı ve faydalı olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Johnston; ’Bu çalışma diğer büyük şehirler için de çok önemli…’

Toplantıda konuşan OECD Genel Sekreteri Donald J. Johnston da İstanbul’un sanayi kuruluşlarının ve üniversitelerin yoğun olduğu bir şehir olmasının bilgiye dayalı kalkınma için çok önemli bir avantaj olduğuna dikkat çekerek, "Başlattığımız ’İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme Çalışması’ sadece İstanbul ve Türkiye’ye değil, dünyanın diğer büyük şehrine de faydalı olacak" dedi.

Konuşmasında İstanbul’un diğer avantajlarını da sıralayan Genel Sekreter Donald J. Johnston, "İstanbul’un avantajı çekiciliği. Bu nedenle rekabet için önemli bir şehir. İstanbul anılar ve ümitler kenti" diye konuştu.


İstanbul için global rekabet gücü yaratacak strateji ve politikalar geliştirmek amacıyla başlatılan çalışma; arka plan raporunun hazırlanması, nihai rapor taslağının hazırlanması ile nihai raporun hazırlanması şeklinde üç ana aşamada gerçekleştirilecek. Arka plan raporu hazırlama çalışmaları sürüyor. Bu rapor da kendi içinde üç ana başlık altın da toplanıyor. Sosyo-ekonomik trendler ve rekabet avantajları, İstanbul Vizyonu, Metropoliten Yönetişim.

İstanbul için küresel konumlanma, gelecek perspektifi, genel vizyon, strateji ve politikaların belirlenmesi aşamasında önem kazanıyor. Bu çalışma, OECD’nin Bölgesel Kalkınma Politikaları Komitesi’nin daha önce çeşitli ülkelerde ve şehirlerde gerçekleştirilen Metropoliten Alan değerlendirme çalışmalarından biri olacak.

Çalışma nihai olarak OECD tarafından hazırlanarak OECD-TDPC tarafından onaylandıktan sonra uluslararası takdimi ve tanıtımı yapılıyor. OECD, bu çalışmayı daha önce Kanada, Japonya, Montreal, Busan, Atina; Seul ve Mexico City gibi ülke ve şehirlerde yaptı. İstanbul için yapılacak çalışma Aralık 2006’da bitirilecek.

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı veya kısaca OECD, İkinci Dünya Savaşından sonra oluşturulan Batı kuruluşları sisteminin bir parçası olarak ihdas edildi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı Avrupa ekonomilerinin desteklenmesi ve onarımı amacıyla Marshall Planı çerçevesinde ABD ve Kanada’nın o dönemde yaptıkları yaklaşık 12 Milyar dolar civarında olan mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek amacıyla 1947–1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Teşkilatı (OEEC)’nın işlevini tamamlaması üzerine, OECD daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde kuruldu
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2005 Perşembe 13:47:37
Güncelleme :16 Haziran 2005 Perşembe 18:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?