30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'a sanayiye yeni izin yok

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul'da bundan sonra yeni sanayi tesislerine izin verilmeyeceğini ve işlevi biten bölgelerde ruhsatların yenilenmeyeceğini açıkladı w

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin artık bir sanayiyi kaldıracak gücü olmadığını belirterek, yeni sanayi alanları açılmayacağını bildirdi. Topbaş, plan yapıldığında sanayiye 'boşaltın' denilmese de o bölgelerde yeni ruhsat alınamayacağını söyledi. SABAH gazetesinin kamuoyunun dikkatine sunduğu sanayi tesislerinin taşınmasıyla ilgili tartışmalara Kadir Topbaş da katıldı.

GELECEK PLANLANDI
1/100.000'lik planın bir bilimsel çalışmanın sonucunda oluşturulduğunu belirten Topbaş, artık kişilerin, birtakım kuruluşların kendilerince herhangi bir bölgeyi kendi gelişim alanı olarak görmemeleri gerektiğini söyledi. Altyapı ve ulaşım imkanlarına göre hazırlanan plan doğrultusunda kentin geleceğini tasarladıklarını kaydeden Topbaş, bu planda öngörülen hizmet sektörünü, yerleşim alanlarını, kentin kültür, sanat, aktivite mekanlarını, kongre merkezi, ticaret ve yerleşim yerlerini, tarım arazilerini bütün olarak düzenlediklerini söyledi. Kağıthane-Cendere Vadisi, Kartal, Maltepe-Dragos gibi mekanların sanayi bölgesi işlevini yitirdiğini vurgulayan Topbaş, buraların çok daha farklı ve getirisi olan alanlara dönüşmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

KALK GİT DEMEYECEĞİZ
"Planlar yapıldığında bugün için oralarda bulunan sanayiye 'hadi kalkın, boşaltın' demiyorsunuz ama bundan sonra o bölgelerde yeni sanayi oluşmayacağı gibi, o sanayi bölgelerinin yeni ruhsat alma ve yeni değişime girmeleri süreci devam etmeyecektir. Sanki artık sanayi İstanbul'dan boşaltılıyor, sanayi taşınmaya zorlanıyor gibi bir şey yok. Ancak bundan sonra yeni sanayi kurulmasına izin verilmeyecek. Yeni sanayi alanları açılmaması anlamına gelmektedir bu plan.''

UCUZ ARSA TALEBİ ARAYIŞ BAŞLATTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Baz'ın yaptığı bir sunumda, üstteki haritaya yer verilerek sanayinin nereye kaydırılacağına işaret ediliyor. Sunumda, kent içindeki sanayinin arazi değerlerinin ciddi oranlarda artmasının gelişme imkanı bulamayan tesislerin daha ucuz arsa maliyetleri olan kentin dış çeper alanlarına kaydırılmaları talebini getirdiği belirtiliyor.

YÜZDE 37'Sİ İSTANBUL'DA
Bu planın bir noktada kentin anayasası olduğunun altını çizen Topbaş, şöyle konuştu: "Bu planda İstanbul'un bundan sonra bir sanayiyi kabul edecek, yeni sanayi bölgeleri oluşturacak düzeyde olmadığını, yeni alanlar bulmak gerektiği bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Türkiye'nin sanayisinin yüzde 37'si İstanbul'da."

Sanayinin Hadımköy'deki yeni adresinin ilk müşterisi Boyner

Belediyenin sanayicilere yeni adres olarak Hadımköy'ü göstermesinin ardından gözler bu bölgeye çevrildi. 'Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında şehir içindeki sanayi tesislerini merkezden uzak yerlere taşımaya karar veren belediye yönetimi bu konuda ilk adımı 5 yıl önce attı ve TOKİ'den bu konuda yardım istedi. TOKİ uzmanları tarafından yapılan analizler sonrasında Hadımköy'de gözlerden uzak bir şekilde Akpınar Sanayi Bölgesi adını taşıyan ilk proje hayata geçirildi. Yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik bir alan üzerinde TOKİ'ye bağlı Emlak Pazarlama İnşaat tarafından inşa edilen sanayi bölgesi, fabrikasını bölgeye taşımak isteyen işadamlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. İsteyen işletmelere 'anahtar teslim fabrika hizmeti' sunulmaya başlandı. Taşınma işleminin yaklaşık 3 milyar dolarlık bir harekete neden olacağı belirtilirken, yapımına 2006'da başlanılan sanayi bölgesi projesine iş dünyasının da büyük ilgi gösterdiği ve Cem Boyner başta olmak üzere birçok sanayicinin bölgede arsa almak için görüşmeler yaptığı bildirildi. Sanayiciler sessiz

'Kadir Bey 1200 sayfayı okumalı'
İsmini açıklamak istemeyen bir İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi, Başkan Kadir Topbaş'ın açıklamasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "1200 sayfalık projeyi kendisinin okuması lazım. Harita üzerinde sanayi bölgeleri mavi renkle gösterilmiş. Mavi renkli bir yer kalmış mı ona bakması lazım. Yumuşak söylem kullanıyor olabilir ancak önemli olan zaman içinde yapılacaklardır. Zaten sanayi vasfını yitiren bir yerde ruhsatlarınızı yenilemiyorlar. Bu da taşınmanın bir süre zarfında yaşanacağı anlamına geliyor. Tabiri caizse bu işi bir şekilde kılıfına uydururlar."

TİM de Topbaş'tan randevu istedi
Taşınma konusunda aradığımız pek çok işadamı hem bilgi eksikliği hem de belediye ile karşı karşıya gelmemek için konuşmaktan kaçınırken bir yandan da ilgili mercileri arayarak bilgi almaya çalışıyorlar. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi konunun eskiden beri gündemde olduğuna işaret ederek, "Belediye Başkanımızdan ben de bir randevu istedim. Tanıl Bey'e de sordum. Pazartesi günü İSO'da da bilgi vermeye gelecekler" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 23:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?