30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'a yeni 'anayasa'

İstanbul'un yapısını tamamen değiştirecek 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, cuma günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde yapılan görüşmelerde oyçokluğuyla kabul edildi.

Yenilenen plan yargıdan dönmezse İstanbul kelimenin tam anlamıyla bir iş merkezine dönüşecek.
2006 yılında mecliste kabul edilen ancak açılan davalar nedeniyle iptal edilen planın 29 Mart'taki yerel seçimlerin hemen öncesinde yeniden meclisten geçirilmesi ise CHP'li meclis üyelerinin tepkisine neden oldu. CHP'li Meclis üyesi Hüseyin Sağ, kendilerine dağıtılan planla oylanan arasında farklılıklar bulunduğunu ve bu farklılıkların kendilerine bildirilmediğini belirtti. CHP'li Kemal Akar'ın plan oylamasının marta ertelenmesi ve yeni planın incelenmesi teklifi de AKP'lilerce kabul görmedi.

Ataşehir 1. derece ticaret merkezi
Plana göre kent, kültür ve iş dünyasının taleplerine uygun hale gelecek. Galataport, Dubai Kuleleri, Haydarpaşaport, Zeytinburnu Silikon Vadisi gibi kamuoyunda tartışılan projeler de bu plan sayesinde hayata geçme şansı bulacak. Avrupa yakasında dokuz, Anadolu yakasında ise yedi ticaret ve hizmet merkezi konumlanacak. Bu merkezler, kentin gelişme potansiyeli çerçevesinde nüfusu yayacak. Mevcut kent dokusuna ve merkezi iş alanına baskıyı azaltacak. İşlevsellik ve fonksiyonlarına göre kademelendirilecek.
İş merkezleri bu amaçla geleneksel, birinci, ikinci derece ve alt merkez olarak kategorilere ayrılacak. Plana göre Anadolu yakasında Ataşehir, Avrupa yakasında Silivri, İkitelli, Bağcılar bölgeleri birinci derece ticaret ve hizmet merkezi haline getirilecek. Pendik ve Esenyurt'ta ikinci derece ticaret ve hizmet merkezleri kurulacak. Alt merkezler ise Avrupa yakasında Çanta, Selimpaşa, Avcılar, Gaziosmanpaşa, Anadolu yakasında da Ümraniye, Kartal ve Sabiha Gökçen Havaalanı yakınlarında kurulacak. Eminönü bölgesi geleneksel merkez olarak konumlanırken, Haydarpaşa'yı da içine alan bölge turizm, ticaret, kültür ve konut alanı olarak hazırlanacak.


Ayrıca sınırları Beşiktaş, Güngören, Gaziosmanpaşa ve Kağıthane ve Şişli'yi kapsayan bölge ise merkezi iş alanı ve bütünleşme bölgesi olarak değerlendirilecek. Burada da kentin tarihsel gelişimi esnasında oluşmuş ve günümüze kadar ulaşmış küresel ve fiziksel doku korunacak. Ülke ve uluslararası boyutta yönetim, kontrol, koordinasyon fonksiyonları belirlenecek, finans kuruluşları, özelleşmiş, ihtisaslaşmış hizmet ve ticaret fonksiyonları yer alacak.

Kent işhanına dönüyor
Silivri bölgesinde üçüncü havaalanı da planda ilk göze çarpanlar arasında. Tuzla bölgesi tersane gelişim alanı olarak ilan edilirken, Sabiha Gökçen havaalanı ve çevresinde de sanayi ağırlıklı bir yapılaşmaya izin verilmiş olacak. Bu arada 2-B arazileri de planlarda rehabilite edilmesi gereken konut alanı olacak. Planda ayrıca teknoloji geliştirme alanı adı altında üç ayrı kategoride çeşitli alanlar var. Bu kapsamda Silivri, Küçükçekmece, Kurtköy civanrında eğitim bilim ve teknoloji kurulması planlanıyor. Tuzla ve Silivri civarında ise özel olarak ileri teknoloji alanları kurulması amaçlanıyor.


Ağva, Ömerli, Terkos ve Akören civarında ekoloji tarım alanları oluşturulacak. Ayrıca doğa, kültür, ekolojik, ile direkt "merkez" olarak tanımlanan turizm alanları da planda, yapılması planlanan oluşumlar içinde yer alıyor.
Bu da 2023'e kadar nüfusu 20 milyona yükselmesi beklenen kent için ciddi bir nitelik değişikliği gerektirecek. Ancak bu madalyonun yalnızca bir yüzü. Çünkü başta mimarlar ve şehir plancıları odası olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşu plana karşı. Planın seçimlerin öncesinde apar topar kabul edilerek oy avcılığı yapıldığını öne süren sivil toplum kuruluşlarının itirazı ise şöyle: "Plan, kenti iş hanına dönüştürürken kentliyi dışarıda bırakıyor. Kentin tarım, orman ve sulak arazileri sanayi ile konut alanlarına terk ediliyor. Yeni rant alanları yaratılıyor ve gizli imar aflarına olanak tanıyor."


Bu arada daha önce Meclis üyelerine incelenmesi için dağıtılan planda "SEA" koduyla gösterilen ve sosyal etkinlik adası olarak tanımlanan bölüme ait lejandın üzerinin tipeksle çizilmiş olması ise itirazlara neden oldu.
 

Referans
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 12:29:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?