4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'a yeni taksi modeli geliyor

TOPBAŞ:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kullanılacak yeni taksi modelini belirlemek için New York Belediyesi'nin taksiler için oluşturduğu şartnameyi örnek aldıklarını belirtti.

ABD'deki temaslarını tamamlayan Topbaş, Türkiye'ye döndü. Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Topbaş, New York taksileri için ihaleye giren Karsan firmasının yaşadığı krizin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, "New York Belediyesi New York taksileriyle ilgili bir çalışma başlattı. Bir yarışma bir değerlendirme aşamasına gelindi. Üç firmadan bahsediliyor. Bunlardan biri de Karsan firması. Karsan'ın tasarım ve şartnameye uygunluğu açısından daha ön plana çıktığını hissettik. Ama bazı çevreler, Karsan'la rekabet edenler farklı değerlendirmeler yaptığını da üzülerek gördük. Bu çevrelerin başka ülkeler ve İran'la çalışması münasebetiyle Karsan'ın ihaleye alınmaması için New York Belediyesi'ne baskı yaptıklarını hissettik. Görüşmelerimiz sırasında New York Belediye Başkanı'na Karsan'ın bu başarılı tasarımının değerlendirilmesi gerektiğinden bahsettik. Bizim de İstanbul'da buna benzer bir çalışmamız olduğunu anlattık. Tabi ki Karsan gibi yerli bir firmamızın üreteceği aracın New York'ta kabul görmesi ülkemiz açısından da çok önemli. Hem istihdama hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan bu tür projelere destek vermemiz doğrudur diyerek, bu konudaki düşüncelerimizi New York Belediye Başkanı Sayın Bloomberg'e açıkça ifade ettik" dedi.

Kadir Topbaş, İstanbul'daki yeni taksi modeliyle ilgili son durumu da değerlendirerek, "İstanbul taksileriyle ilgili bir tasarım yarışmamız var. Bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor. New York taksileriyle ilgili şartnameyi de aldık değerlendirdik, bazı ilaveler de yaptık. Şu anda bir tasarım çalışmamız var. İleride nasıl adım atacağımızı o tasarımı değerlendirerek belirleyeceğiz. New York'u model alıyoruz. Oradaki çalışmanın ana teması kaliteli, konforlu bilhassa özürlülerin de rahatlıkla

kullanabileceği, güvenli araçların oluşturulması. İç mekan ve hacim itibariyle bir şartname konmuş. Biz de İstanbul'da taksilerimizin rehabilite edilmesini istiyoruz. Zaten taksilerle ilgili bir call center oluşturuyoruz. Taksici esnafımızla da bu çalışmaları birlikte yapıyor, karar alıyor ve birlikte adım atıyoruz. İyi bir aşamaya geldiğimizi de söyleyebilirim. İstanbul için belirleyeceğimiz yeni taksi tasarımlarını halkın oylarına sunacağız. Beğenilen modeli kente kazandıracağız" diye konuştu.

Mısır'daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini dile getiren Topbaş, bölgede halkın mutluluğunu s ağlayacak adımlar atılması temennisinde bulundu. Topbaş, "Mısır ve Kahire, başkanlığını yaptığım Dünya Belediyeler Birliği'nin (ULCG) ilgi alanındadır. Kahire'nin rehabilitesi, halkın yaşam alanlarının tekrar düzenlenmesi ve insanların mutluluğu için gerekeni yapacağız. Kan ve gözyaşı dökülmeden huzur ve barışın tesisini arzu ediyoruz. Biz yerel yönetimler olarak, halka en yakın birimler olarak Mısır halkına destek verme konusunda üzerimize düşeni yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine, İBB'nin, yolcuları rahatsız edecek derecede alkol alanların toplu taşıma araçlarına alınmaması gibi bir kararı bulunmadığını belirten Topbaş, "Ama bireysel olarak sürücüler buna benzer davranışlar sergilenebiliyor. Alkollü araç zaten trafik kanununda yasak. Bu bizim dışımızdaki bir kurumun gereği. Yolcu konusunda da bizim aldığımız bir karar yok" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2011 Cuma 11:52:00
Güncelleme :11 Şubat 2011 Cuma 12:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhterem atayeter IP: 46.1.51.xxx Tarih : 13.02.2011 01:37:51

sonunda topbaş taksicilerede el attıise,allah taksicilerin yardımcısıolsun.tabi sn tayyip erdoğanda şehirleri hayalet şehirlere döndürdüğü için ona da ayrıca teşekkür ederim,boş veya boşaltılmış dükkan mağaza ve daire sayısı hiç bu kadar fazla olmamıştı,esnafı linç ettiler sağolsunlar,iett yılda 600 milyon dolar zarar ettirilerek minibüs esnafını hallettiler.halk ekmek adı altında fırıncıyı hallettiler, büyük iş merkezlerine yardımcı olup kırtasiye ayakkabı giyim züccaciye bakkal vs bunlarıda hallettiler,yeni çıkan bir uygulama ile et balık kurumunun açacağı yeni şubelerle kasabıda halledecekler,çifçiyi geçen sene halletmiştiler,sıra geldi taksilere yakında inşallah taksiyide hallederler,bu hükümetten memnun olan kim,kamu çalışanları memur,yedi dağı varken bir dağ daha alıp sekiz dağı olanlar,kahraman olmaya çalışan ergenekoncular,mecliste yangelip yatan milletvekilleri,güneydoğuda elektrik su vergi ödemeyen kesimler,günü kurtarmaya çalışan ana muhalefet partisi lideri...,vaaaay benim esnafıma vaaaaay.