7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'da 3.5 ay sonra yine terör dehşeti

Saldırıda karın bölgesi parçalanan ve hastaneye kaldırılan terörist polise ismini ‘‘Abdullah İslam’’ olarak verdi. Hastaneye kaldırılırken ‘‘Kahrolsun İsrail locası’’ diye slogan atan ağır yaralı terörist ameliyat edildi. Bombalı saldırının 40-50 kişinin yemek yediği lokantanın hemen girişinde meydana gelmesi ölü ve yaralı sayısını azalttı.

Güvenlik güçleri ve görgü tanıklarına göre otomatik silahlı iki terörist saat 22.30 sularında locanın faaliyet gösterdiği Çarşı Mahallesi Ayazma Caddesi, Koruyolu Sokak üzerindeki İngiliz Köşkü'ne geldi.

GARSON HÜSEYİN KURUGÖL ÖLDÜ

Teröristler önce kapıda bekleyen bekçi Mehmet Lamba'yı tabancayla bacağından vurdu ardından köşkün bahçesinde lokanta olarak kullanılan müştemilat bölümüne yöneldi. Salonda yemek yiyen 40-50 kişinin üzerine pencereden otomatik silahlarla ateş açan teröristlerden biri salona girerken ‘‘Allahüekber’’ diye bağırarak üzerindeki bombayı patlattı. Patlamayla birlikte salon çökerken, içerdekiler dışarı kaçmaya çalıştı. İsmi belirlenemeyen canlı bomba ile garson Hüseyin Kurugöl olay yerinde öldü.

VALİ GÜLER: UZMANLAR GÖREV BAŞINDA

İstanbul Valisi Muammer Güler, Kartal'da düzenlenen intihar saldırısını başarısız bir eylem olarak değerlendirerek, "Saldırı, dinci terör örgütü görüntüsü veriyor" dedi.

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği'nin Kartal Yakacık'ta bulunan binasına yönelik düzenlenen intihar saldırısıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Vali Güler, eylemi başarısız olarak nitelendirdi. Dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen intihar eyleminde, bir terörist ile garson Hüseyin Kurugöl'ün öldüğünü, ikinci teröristin de aralarında bulunduğu 6 kişinin yaralandığını belirten Güler, "Yaralı terörist dün akşam ameliyata alındı. Şu anda yoğun bakımda tedavisi sürüyor ve durumu kritik" diye konuştu.
Avcı yeleği giyen ve üzerlerinde bomba sarılı bulunan teröristlerin, ellerindeki tabancayla içeriye girdiklerini belirten Güler, eylemin, önce silahla ateş etmek, ardından bombaların patlatılmasıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Güler, yapılan incelemeler sonucunda parçalanmış 4 bomba bulunduğunu, 10 adet de patlamamış bomba ele geçirildiğini belirtti.
Olay yerinde 4 adet benzin dolu pet şişe bulunduğunu belirten Vali Güler, "Bu şişelerden bir tanesi yakılmaya çalışılmış fakat terörist bunu gerçekleştirememiştir. Olayda kullanılan bombalar, boru tipi el yapımı bombalardır. Bu olayın tüm yönleri, en kısa zamanda ortaya çıkacak. Teröristlerin kimliğine ilişkin hiçbir bilgi yok. İkisi de 30 yaşlarında. Çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.
Vali Güler, olayların El Kaide bağlantısı bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı'nın olaya el koyduğunu, soruşturmanın DGM tarafından yürütüldüğünü söyledi. Bu konuda DGM tarafından kendisine iletilmiş olan net bir bilgi bulunmadığının altını çizen Güler, "Bize ulaşan bilgiler ham bilgiler. Burada telaffuz etmem mümkün değil. Teyit edilmeyen hiç bir bilgiyi söyleyemem. Bu konuda bir çok bilgi var ve bu bilgiler değerlendiriliyor. Teyit edilmeyen bilgiyi kamuoyuna ifade edemem" ifadelerini kullandı.
Bombaların türü ve eylemin biçimine bakılarak, eylemin, İstanbul'daki önceki saldırılarla bir paralellik göstermediğini belirten Vali Muammer Güler, "Eylemi, başarısız bir eylem olarak değerlendirmek mümkündür. Toplantıya 41 üye katılmış ve bu üyelerin büyük kısmı yemeğe kalmış. Saldırıda sadece cama yakın olan 5 kişi yaralanmıştır. Onların da bazılarında ateşli silah yarası var, bazıları da bomba parçalarından yaralanmışlar" dedi.
Vali Güler, teröristlerin eylem sırasında slogan attıkları iddialarıyla ilgili net bilgi olmadığını söyledi. Eylem sırasında slogan atıldığını, görgü şahitlerinin ifade ettiklerini söyleyen Güler,
"Bazı görgü şahitleri teröristlerin slogan attığını söylüyor, bazıları ise slogan duymadıklarını ifade ediyor. İlk ifadeler şok halinde alındığı için farklılık gösteriyor. Bu konuda kesin bilgi henüz yok" diye konuştu.
Vali Güler, "Bu olayların devamı gelecek mi?" sorusu üzerine, "İntihar eyleminin ne zaman nerede olacağı ancak iyi bir istihbaratla belli olur. Bu konudaki araştırmalarımız sürüyor. İstanbul'da gerçekleştirilen bombalı eylemlerin ardından bir çok bölgede yoğun önlemlerin alındığını biliyoruz. Bu derneğin kendi özel güvenlik birimi olduğu için böyle bir güvenlik talepleri olmamıştı. Polisin, İstanbul'daki binlerce lokal ve dernekte önlem alması mümkün değildir" dedi.
"Saldırı, dinci terör örgütü görüntüsünü veriyor" diyen Güler, şunları söyledi:
"Bombalardan biri, ölen teröristin elinde patlamış. Teröristin eli ve karnı parçalanmış. Bağırsakları dışarıya dağılmış. Diğer saldırgan da bu şekilde yaralanmış. Saldırı sırasında içeride kamu görevlileri de varmış. İçeriden, teröristlere silahla karşılık verilmiş olabilir."

 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2004 Çarşamba 14:58:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?