1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'da aşırı sıcak alarmı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, aşırı sıcaklar sonucu meydana gelebilecek sıcak çarpması durumunda 112 Acil Servis'ten yardım istenmesi ve hastanın hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini bildirdi.

Bakar, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da hava sıcaklıklarının artarak devam edeceği, hafta sonunda ve gelecek hafta başında 35-39 dereceleri bulacağının bildirildiğini vurgulayarak, yüksek sıcaklıklardan etkilenmemek ve sıcak çarpmasına maruz kalmamak için birtakım önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Bakar, sıcak çarpmasından; kalp, tansiyon, diyabet, kanser ve böbrek hastaları ile normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı bulunanlar, 65 yaş üzeri kişiler, çocuklar ve hamilelerin daha çok etkilenebildiklerine işaret etti. Bakar, ''Oldukça tehlikeli olabilen güneş çarpması ya da sıcak çarpması ve bunun neden olduğu vücudun aşırı su kaybı, tehlikeli sağlık problemlerine neden olabilir. Bu durumdan en çok etkilenenler, küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılardır'' dedi. Çocuk ve yaşlıların bünyelerinin zayıflığı nedeniyle güneşe ve aşırı sıcaklığa karşı daha hassas olduklarını hatırlatan Bakar, aynı şekilde sıcak ortamlarda çalışan ağır sanayi işçilerinde de yüksek ısıya bağlı olarak güneş çarpması belirtileri görülebileceğini söyledi.

Bakar, sıcak çarpması ve bu nedenle oluşabilecek sıvı kaybının ilk belirtisinin, kendini yüksek ateş ile gösterdiğini anlatarak, diğer belirtilerin ise bol terleme, nabzın hızlanması ve vücut ağrıları olduğunu, susuzluk hissi ve bilinç bulanıklığı da görüldüğünü kaydetti.41 dereceye kadar kendini koruyabilen vücudun, sıcak çarpması ve beraberindeki aşırı sıvı kaybı durumlarında bunu başaramayabileceğini ifade eden Bakar, bu durumda ilk olarak etkilenen organın beyin olduğunu dile getirdi.Bakar, şunları kaydetti: ''Sıcak çarpmasında dayanılmaz baş ağrısı, huzursuzluk ve bitkinlik vardır. Aşırı yorgunluk, hızlı nabız atımı ve beraberinde hızlı soluk alıp verme ve kas krampları birbirini takip eden olaylardır. Vücut hızla ısınır, yüze hızlı bir kan akımı olur ve yüz kıpkırmızı görünür, terleme yoktur. Düzensiz ateş ve yavaş yavaş bilinç kaybı, hastalık tablosunun ağırlaşmaya başladığını gösterir. Durumun aciliyeti nedeniyle sıcak çarpması ile karşılaşılması durumunda 112 Acil Servis'ten yardım istenmeli ve kişi hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.''

Bakar, hastaya mümkünse soğuk duş aldırılabileceği ya da duruma göre kasıklarına, el ve ayak bileklerine, başına ve boynuna soğuk kompresler uygulanabileceğini de ifade ederek, vücut ısısını düşürmek için oda sıcaklığının da düşürülmesi gerektiğini belirtti.

aa
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2007 Çarşamba 09:00:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?