3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'da belediyeler greve gidiyor

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 18 ilçe belediyesinde grev sürecine girildi. ilk greve ise 26 Haziran Perşembe günü Kartal Belediyesi'nde çıkılacak.

Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası 3. Nolu Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz, yaptığı açıklamada, 1 Mart 2006 tarihinde başlayan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yetkili oldukları 9 ilçe belediyesinde sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını bildirdi.

Ayrılmaz, Belediye-İş Sendikası ile Mahalli İdareler Kamu İşverenleri Sendikası (MİKSEN) arasında gerçekleştirilen ve yaklaşık 11 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, işveren tarafından resmi bir ücret teklifi verilmediğini belirterek, gayri resmi olarak birinci yıl için yüzde 8, ikinci yıl için yüzde 5 ücret artışından söz edildiğini, sendikanın ise 850-900 YTL olan ortalama ücretlerde sosyal yardımlar da dahil olmak üzere yüzde 40 zam yapılmasını talep ettiğini kaydetti.

Hüseyin Ayrılmaz, görüşmelerde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Güngören, Gaziosmanpaşa ve Zeytinburnu belediyelerinde grev kararı asıldığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde arabulucu raporunun yazıldığını ve İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğüne verildiğini ifade eden Ayrılmaz, anlaşma olmazsa yaklaşık 10 gün içinde burada da grev kararını asabileceklerini bildirdi. Adalar, Avcılar, Bayrampaşa, Üsküdar, Ümraniye ve Bakırköy belediyelerinde de anlaşma sağlanamadığını dile getiren Ayrılmaz, bu belediyelerde de grev sürecine girildiğini söyledi. 

Ayrılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden ücret teklifi verilmeden ilçe belediyelerinin teklif vermediğine de işaret ederek, buradan gelecek teklife göre sürecin belirleneceğini, greve toplu olarak ya da tek tek çıkılabileceğini sözlerine ekledi.

KARTAL'DA 26 HAZİRANDA GREVE ÇIKILIYOR

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Erol Ekici de 1 Mart 2006 tarihinde başlayan ve toplam 9 ilçe belediyesinde çalışan yaklaşık 4 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını bildirdi.

Belediye işvereninden özellikle ücret konusunda resmi bir teklifin gelmediğini ifade eden Ekici, sendika olarak kendilerinin ücretlerde yüzde 20-25 oranında bir artış öngördüklerini söyledi. Ekici, Kartal, Beyoğlu ve Küçükçekmece belediyelerinde grev kararlarının asıldığını kaydederek, anlaşma olmaması durumunda Fatih Belediyesi ile 15 Haziranda Bağcılar ve Bahçelievler belediyeleri, 16 Haziranda Sarıyer Belediyesi, 21 Haziranda da Kadıköy Belediyesine grev kararlarının asılacağını belirtti.

Erol Ekici, ilk greve ise 26 Haziran Perşembe günü Kartal Belediyesinde çıkılacağını ifade ederek, Eminönü Belediyesinde de arabulucu tutanağının beklendiğini bildirdi. Beşiktaş Belediyesi ile toplu iş sözleşmesinin imzalandığını hatırlatan Ekici, Şişli Belediyesindeki görüşmeler için Belediye-İş Sendikası ile olan hukuki sorunun çözümünü beklediklerini kaydetti.
aa
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 15:14:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?