1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'da berdel dramı

AĞABEYİNE kaçan kıza karşılık diğer ailenin oğlu 17 yaşındaki Muttalip A.'ya ‘Berdel' usulü zorla verilen 13 yaşındaki S.G., polise sığındı. 5 ay defalarca tecavüze uğradığını ve dövüldüğünü öne süren S.G. iki kez intihara kalkıştığını söyledi. Polis tarafından yakalanan S.G.'nın babası Fahrettin G. ile S.G. ile ‘Berdel usülü' birlikte olan Muttalip A., annesi Emine A., babası Medeni A., tutuklandı.


Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu olan 13 yaşındaki S.G.'nin hayatı, Batmanlı bir aileye ‘Berdel’ usulü verilince karardı. Polise sığınan S.G. tecavüze uğradığını söyleyince başlatılan soruşturma kapsamında 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Eminönü Çocuk Büro Amirliği'ne önceki gün gelen 13 yaşındaki S.G. polise verdiği ifadesinde kendisine tecavüz edildiğini öne sürdü. 5 aydan bu yana bir eve kapatılıp dövüldüğünü ve işkence ile hakaretlere maruz kaldığını söyledi. Ağabeyinin kaçırdığı kızın ailesinin erkek çocuğuna istemediği halde ‘Berdel' usulü verildiğini söyleyen S.G.'nin kızın iddiaları üzerine polis soruşturmayı derinleştirdi. İddialara göre olay şöyle gelişti:

Ramazan G., sevdiği kızı ailesinden istedi. Ancak, olumsuz yanıt alan Ramazan G., S.A.'yı kaçırarak dini nikahı kıydı. S.A.'nın ailesi de kaçan kızlarına karşılık aileden 35 bin YTL para ya da ailenin 13 yaşındaki kızı S.G.'nin ‘Berdel' usulü ile oğulları Muttalip A.'ya verilmesini istedi. Ramazan G.'nin ailesi parayı bulamayınca S.G. ailenin ındaki erkek çocuğu Muttalip A.'ya Berdel usulü verildi. Zorla daha resmi nikahsız evlendirilen S.G. 5 ay kaldığı evde yaşadıklarına dayanamadı. İlaç içerek ve bileklerini keserek yaşamına son vermek isteyen S.G. iki girişiminde de kayınvalidesi tarafından kurtarıldı. Sonunda fırsatını bularak evden kaçan S.G. polise sığındı.

S.G. sosyal gözetmen nezaretinde polise verdiği ifadesinde, ağabeyi Ramazan G.'nin sevgilisi S.A. ile evlenmek istediğini, anlatırken, şöyle dedi:

“S.A.'nın ailesi bu teklifi reddetti. Bunun üzerine ağabeyim S.A.'yı kaçırarak bizim eve getirdi. S.A.'nın ailesi de ailemden 35 milyar (35 bin YTL) başlık parası istedi. Biz ancak 6-7 milyar (6-7 bin YTL) bulabildik. Ama aile ikna olmadı. Bize S.A. karşılığında beni, ailenin 17 yaşındaki oğlu Muttalip A.'ye ‘Berdel usulü' vermek istediler. Ailem başlangıçta reddetti. Ama bizi tehdit edip, ‘Töremizdir vereceksiniz' deyince ailem beni vermek zorunda kaldı. Ben bu birlikteliğe karşı çıktım. Ama direnemedim. Aileler arasında imam nikahı kıyıldı. Muttalip A'ye onu istemediğimi söyledim. Ama bana zorla sahip oldu. Eğer birlikte olmazsam bayıltıp sahip olacağını söyledi. Çok korktum. İstemeye istemeye ilişkiye zorlandım 5 ay boyunca bana defalarca sahip oldu.”

Geçirdiği süre içerisinde sürekli dövüldüğünü, hakaretlere uğradığını ileri süren S.G. iki intihar girişiminden son anda kurtarıldığını söyledi.

S.G.'nin ifadeleri üzerine polis Muttalip A. ile babası Medeni A., annesi Emine A.'yı gözaltına alındı. Aile üyeleri adliyedeki ifadelerinde zorlama olmadığını, ‘alışverişin' iki ailenin rızasıyla yapıldığını söyledi. Savcılık Muttalip A.'yi ‘Zorla alıkoyma ve tecavüz', anne ve babayı da ‘suça iştirak etme' suçlamasıyla mahkemeye sevk etti. Muttalip A. İle Medeni A.ve Emine A. tutuklandı.

Savcılık olayın ardından S.G.'nin annesi Suzan Gersiyör ile Fahrettin Gersiyör için de yakalama kararı çıkardı. Olayda ihmalleri olduğu iddia edilen Fahrettin Gersiyör ile Suzan Gersiyör yakalanarak savcılığa gönderildi. Baba Fahrettin Gersiyör tutuklandı, eşi serbest bırakıldı.



Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 20:43:02
Güncelleme :3 Temmuz 2007 Salı 20:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?