4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'da Bir Sürrealist

Akbank'ın sponsorluğunda Gala-Salvador Dali Vakfı işbirliğiyle düzenlenen ''İstanbul'da Bir Sürrealist: Salvador Dali'' sergisi, 20 Eylül'de Sabancı Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak. 

20 Eylül 2008-20 Ocak 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergiyle ilgili bugün Sakıp Sabancı Müzesi'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Sakıp Sabancı Müzesi'nin Müdürü Doktor Nazan Ölçer, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Gala Salvador Dali Vakfı Müdürü Joan Manuel Sevillano Campalan ve serginin Küratörü Montse Aguer Teixidor katıldı. 

Nazan Ölçer, toplantıda yaptığı konuşmada, "Sürrealizm gibi sıradan bir ziyaretçinin anlamakta zorluk çekeceği bir sanat akımını birde onun ele avuca sığmayan temsilcisini getirmenin zorluğunu elbette biliyorduk. Bu yüzden serginin bir retrospektif olmasında ısrar ettik. Salvador Dali ile ilgili 385 parçaya ulaştık. Dali gibi çok değişik görüşleri olan bir sanatçının eserlerini sergilemek bizlere büyük mutluluk veriyor" dedi. 

Sergide bir takım yasakların da olacağına dikkat çeken Ölçer, "Sergiyle ilgili yine yasaklar var. Örneğin şemsiye ile girilmeyecek cep telefonu kullanılmayacak. Ayrıca bir dizi konferanslar verilecek" diye konuştu. 

İspanya dışına çıkan en geniş sergi olduğunu vurgulayan Ölçer, "Serginin maliyeti ile ilgili şunu söyleyebilirim. Çok masraflı bir sergi oldu. Bu serginin Picosso'yu ziyaret eden kişi sayısını geçeceğini düşünüyorum. Dali'ye her zaman çok fazla talep olmuştur. Bu Dali'nin İspanya dışına çıkan en geniş sergisi" diye konuştu.
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul ise, "Çok heyecanlıyım. Dali'nin en büyük sergisini İstanbul'a getirdik. Sanat toplumun gelişmesi için önemli bir kavramdır. Sergi İstanbul'un ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Çünkü bu sergiyi gezmeye yurt dışından da çok sayıda insanlar gelecektir. Akbank'ın 60. yılında böyle önemli bir sanatçının eserlerini İstanbul'a getirmek bizim için heyecan verici. Dali yenilikçi bir sanatçıdır. Biz de onu bu yenilikçiliğinden Akbank olarak örnek alıyoruz" şeklinde  konuştu. 

Gala Salvador Dali Vakfı Müdürü Joan Manuel Sevillano Campalan da, "İstanbul'un kültürlerin başkenti olduğunu biliyoruz. Sakıp Saban'cı Müzesi'nin daha önce yaptıkları ortada. Bu iki olay sergiyi İstanbul'a getirmemize neden oldu" dedi.
Serginin Küratörü Montse Aguer Teixidor yaptığı konuşmada, "Bu sergi Dali'nin İspanya'da yurt dışında açılmış en geniş sergisi. Bu sergiyi İstanbul'da yaşmak bize büyük mutluluk veriyor. Dali'nin en büyük koleksiyonu bizim vakfımızda ancak 1992 yılından beri Dali'nin 50 eserini kişisel koleksiyonculardan satın aldık" diye konuştu.
20. yüzyılın en önemli sanatçılarından, sürrealizm akımının temsilcisi Salvador Dali'nin kapsamlı bir retrospektifi niteliğini taşıyacak. Sergide, yağlı boya tablolar, çizimler ve grafiklerden oluşan 270 eserin yanı sıra, el yazmaları, fotoğraflar ve çeşitli dokümanlar yer alacak. Gala-Salvador Dali Vakfı koleksiyonuna ait eserlerle, vakıf dışında gerçekleştirilen en büyük geçici sergi olma özelliğini taşıyacak sergide, İstanbullular, Salvador Dali'yi daha yakından tanıyacak. 20 Eylül 2008-20 Ocak 2009
tarihleri arasında sergilenecek olan sergi pazartesi günleri haricinde her gün gezilebilecek. Müze tam bilet için 10, grup için 7, öğrenci, öğretmen ve 60 yaş üzeri olanlar için ise 3 YTL olacak.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 09:21:30
Güncelleme :18 Eylül 2008 Perşembe 09:25:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?