4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'da 'Deniz Festivali'

Türkiye'de deniz kültürünü geliştirmeyi amaçlayan tek deniz festivali Ekim ayında İstanbul'da yapılacak. İstanbul ve İzmir'deki etkinliklerle Türkiye kıyıları ve derinliklerinin önemi bir kez daha dile getirilecek. Festivalin onur konuğu ise, dünya denizlerinde çeşitli araştırmalar yapan Kaptan Cousto'nun rota arkadaşı Andre Laban. 

8 bin 337 kilometrelik kıyı uzunluğu ile pek çok ülkeden daha fazla kıyı alanına sahip Türkiye'nin tek Deniz Kültürü Festivali için geri sayım başladı. Deniz Kültür Derneği ve Vira Dergisi'nin birlikte düzenlediği festivale çok sayıda kuruluş destek verirken, çeşitli etkinliklerle denizlerimiz anlatılacak. 2. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali 22-23 Ekim tarihlerinde İzmir'de, 24-26 Ekim 2008 tarihleri arasında İstanbul'da Haliç, Beşiktaş ve Boğaz da gerçekleşecek. Festival için Çeşme'den tekneyle yola
çıkacak Çaka Bey deniz ateşi yat yarışı ile İstanbul'a kadar getirilecek. Efsanevi Türk denizcisi Çaka Bey adına yanan ateş festival boyunca hiç söndürülmezken, 17 ilde aynı anda su altına dalan dalgıçlar insansal atıkları karaya çıkartacak. Yelken ve kano yarışlarıyla Haliç ve İstanbul Boğazı renklenirken, Kaptan Cousto ile okyanus ve dünya denizlerini dolaşan araştırmacı Andre Laban da İstanbul'dan dalarak su altında yağlı boya resmi yapacak. Kaptan Cousto'nun Türkiye'den tanıdığı tek deniz belgeselcisi Haluk Cecan adına da dalış gerçekleştirilecek. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ekonomi Gazetecileri Derneği, Yelken ve Yat Federasyonları, Amatör Denizcilik Derneği, Deniz Ticaret Odası, Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın destek verdiği festivalde İstanbul'da yaşayan ama deniz görmeyen çocuklara yönelik etkinlikler yapılacak. Şehrin denize uzak ve gecekondu mahallelerinde yaşayan 40-50 bin çocuk festival boyunca deniz kenarına getirilerek deniz kültürü anlatılacak. 

Deniz Kültürü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Şen, festivalin öncelikli hedeflerinin Türk denizciliğini ve İstanbul'u dünya denizcileri ile bütünleştirmek olduğunu söyledi. Şen, 3 tarafı denizle çevrili İstanbul'un deniz kültürünü evrensel deniz kültürüyle buluşturmak istediklerini belirterek "İngiltere ve Hollanda'da olduğu gibi İstanbul'un denizcilik festivalleriyle anılmasını amaçlıyoruz. 2010 Kültür Başkenti olacak İstanbul'un deniz festivali yönüyle de bilinmesini istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 17:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?