3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

'İstanbul'da deprem bekliyorum'

Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, uluslararası bir araştırma sonucuna göre dünyada büyüklüğü 6’nın üzerinde bir deprem olması durumunda, en çok ölüm vakasının yaşanacağı 10 kent arasında İstanbul ve İzmir’in de bulunması üzerine, “Böyle iki ile konsantre olmak, hedef göstermek çok doğru değil diye düşünüyorum. 1 Mayıs 2003’ten bu yana Türkiye’de 6’nın üzerinde bir deprem yok, bu beni çok rahatsız ediyor” dedi.


Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantı salonunda düzenlenen ‘Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi’ kapsamında din adamlarına ‘Depremden Korunma Bilinci’ konulu konferans veren Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dünyada deprem ve diğer doğa felaketlerine karşı algıyı ciddileştirmeyi amaçlayan, Birleşmiş Milletler’in desteklediği GeoHazards International adlı derneğin yapmış olduğu araştırma sonucuna göre dünya genelinde 6’nın üzerinde bir depremde en çok ölümün olacağı 10 kent arasında İstanbul ve İzmir’in de olacağını yönündeki raporu değerlendiren Prof. Dr. Işıkara, depremde sadece iki ile konsantre olmanın yanlış olduğunu vurguladı.

Araştırma raporuna göre İstanbul’da 55 bin, İzmir’de ise 11 bin 500 kişinin öleceği yönündeki rapora katılmadığını belirten Prof. Dr. Işıkara, şunları söyledi:
“İstanbul ve İzmir, Türkiye’nin önemli illeri. Ama benim diğer illerim de var. Sayılar konusuna hiçbir şekilde katılmıyorum. Marmara’da potansiyel bir deprem tehlikesi vardır ve olacaktır. İstanbul bundan çok etkilenecektir. 1 Mayıs 2003’ten bu yana Türkiye’de 6’nın üzerinde bir deprem yok, bu beni çok rahatsız ediyor. Esas bizim konsantre olmamız gereken nokta bu. İstanbul, İzmir evet ama Türkiye’de 1 Mayıs 2003’ten bu yana deprem yok ve olabilecek muhtemel depremlere hazır olmamız lazım.”


İstanbul’da olası depreme karşı alınan önlemleri de değerlendiren Prof. Dr. Işıkara, “Çok yönlerden İstanbul’da önemli gelişmeler var. Viyadükler güçlendirildi. Okullarımızın önemli bir kısmı güçlendirildi ve güçlendirilmeye devam ediyor. İstanbul’da ki okulların yüzde 80’i depreme hazır. Ancak geriye kalan yüzde 20’sine mutlaka bir çare bulmak lazım. Tüm mesele ekonomik kaynak” diye konuştu.


‘SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ŞİKAYETÇİYİM’


Prof. Dr. Işıkara, İstanbul’daki hastanelerin depreme karşı hazırlıksız olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Rahatsızım. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda duyarlı olduğunu sanmıyorum. Malesef duyarlı değil. Hastaneler mutlak suretle ayakta kalması gereken kurumlar. Ben bugün öğrenmek istiyorum, sade bir vatandaş olarak, kaç hastane güçlendirildi, kaç hastane hazır? Bunların cevabının verilmesi lazım. Yıllardır söylüyorum, ama kimse dinlemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nı takdir ediyorum. Belki kızacaklar bana ama Sağlık Bakanlığı’ndan şikayetçiyim.”

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 16:17:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?