3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'da deprem tatbikatı yarın

İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğünün organizasyonunda TSK ile koordineli olarak yarın başlayacak ve 9 Kasım'a kadar devam edecek depreme hazırlık tatbikatına ilişkin, İstanbul'un Anadolu yakasındaki hazırlıklar tamamlandı.

Ankara, Sakarya ve Kocaeli illerinin sivil savunma birlikleri, Anadolu yakasındaki belediyeler ile yine bu yakadaki askeri birliklerin 100 araç ve arama-kurtarma ekibiyle katılacağı bildirilen tatbikatta, 500 kişinin aktif olarak görev alacağı belirtildi.

Kartal'da gerçekleştirilecek tatbikatla ilgili AA muhabirine bilgi veren Anadolu Yakası Sivil Savunma yetkilileri, tatbikatta, Anadolu yakasındaki belediyelerin kurtarma ekipleri ve iş makinalarının yanı sıra su, kanalizasyon, AYEDAŞ, Telekom, İGDAŞ gibi altyapı kurumları ve çıkabilecek yangınlara müdahale için itfaiye ekiplerinin hazır bulunacağını bildirdi.

TSK'nın da desteğiyle, mahalle afet gönüllüleri, sivil savunma ve arama-kurtarma ekiplerinin acil yardım timlerinin görev alacağı tatbikatta, senaryoya göre ilk müdahalenin, mahalle afet gönüllüleri, ilçe emniyet müdürlüğü ve belediye birimlerince yapılacağı kaydedildi.

Sivil Savunma yetkilileri, tatbikat çerçevesindeki çalışmaları şu şekilde sıraladı: “Arama-kurtarma faaliyetleri 3 ayrı noktada yapılacak. Sağlık komuta merkezleri ve çadır kentimiz tatbikata uygun hale getirildi. Yıkılan binaların güvenliğinin emniyet yetkililerince kısa sürede sağlanmasının ardından, ilçedeki kurtarma ekipleri lojistik destek çalışmalarını yürütecekler. Senaryo gereği, Valiliğimize yurt dışından gelecek yardım malzemelerinin havalimanından kabul edilmesinin ardından, yardımlar İl Lojistik Merkezine, oradan da Kartal Lojistik Koordinasyon Merkezine gelecek, buradan çadır kentteki afetzedelere intikal ettirilecek. Birinci bölümde, arama-kurtarma hizmetleri, ilk yardım ve sağlık hizmetleri, lojistik merkezinin faaliyetlerinin ardından çadır kent faaliyetleri başlayacak. Bütün bu faaliyetler, Yunus Mahallesinde bulunan Eczacıbaşı Seramik Fabrikasının yanındaki çadır kent alanında takip edilecek.
 
Tatbikatın ikinci gününde, Kartal'daki eski Köy Hizmetleri Müdürlüğünün altındaki Akvaryum adlı balıklı göle özel bir araç düşürülecek. Araçtan göle vatandaşlar düşecek. Sakarya Sivil Savunma dalgıçları, deniz polisi ve Garnizon Komutanlığının müşterek çalışmalarıyla dalgıçlar maharetiyle arama çalışması yapılacak. Garnizon Komutanlığına bağlı askeri dalgıçlar buraya helikopterle intikal edecek. Araçtan çıkarılan vatandaşlar helikopterle yaralı toplanma merkezine intikal ettirilecek.”

Yarın başlayacak ve gece-gündüz devam edecek çalışmaların 9 Kasım akşam saatlerinde sona ereceği, tüm bu faaliyetler için 2 bin kamu görevlisi ve özel sektör personelinin görev alacağı kaydedildi. Bu arada, Maltepe ilçesinde de senaryo gereğince deprem nedeniyle meydana gelen bir tren kazasına müdahale edileceği bildirildi.
A.A
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 18:47:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?