4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'da ekmeğe zam

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul'da bir haftaya kadar ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam geleceğini, kilogram fiyatının 2,5 YTL'den 2,75 YTL'ye çıkacağını belirtti.

Özer, İstanbul'da yaklaşık 4 binin üzerinde fırın bulunduğunu ve fırın sayısının çok fazla olduğunu, bunun kapasite kullanım oranlarını aşağı düşürdüğünü söyledi.

Özer, ''Birim maliyet artıyor. Dolayısıyla ekmeğe değerinin üzerinde zam yapmak durumunda kalmaktayız'' dedi.

Fahri Özer, İstanbul'da bir haftaya kadar ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam geleceğini, 75 YKr olan 300 gram ekmeğin 80 YKr olacağını, kilogram fiyatının da 2,5 YTL'den 2,75 YTL'ye çıkacağını belirtti.

İçişleri Bakanlığının belediyelere bağlı olan fırın sayısına tahdit getirmesi durumunda ekmek fiyatlarındaki artışın duracağını öne süren Özer, ''Ekmekteki israf önlenecektir. Ekmek zammı hemen hemen hiç gündeme gelmeyebilir. Fırın ruhsatlarının çok acil aynı taksi plakası gibi minibüs hatları gibi olması lazım'' dedi.

-''2 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR''-

İstanbul'da günlük 18 milyon adet ekmek üretildiğini, bunun 2 milyonunun ise israf edildiğini belirten Özer, şunları kaydetti:

''Ekmek israfının başlıca nedenleri kalitesiz oluşundan dolayı çabuk bayatlaması, ambalajda olmayışı, bakkal ve bayilerin satış doyumsuzluğundan dolayı satamayacakları kadar çok ekmek almaları ve daha sonra bunları iade etmeleri. Halk ekmeğin satışı özelleştirildi. Üretimi de özelleştirilip İstanbul fırıncısına verilirse insanları ucuz ekmek kuyruklarında bekletmeyiz. İsraf edilen 2 milyon ekmeği iyi bir organizasyonla fakir vatandaşımıza bedava veririz, kuyruk beklemeden, istediği fırından almak kaydıyla.''

Ekmek tüketimi alışkanlıklarına ilişkin olarak da Özer, beyaz ekmekten ziyade kepeği, tahılı bol olan ekmek tüketiminde artış gözlemlediklerini, bunun da insanların bilinçlendiği anlamına geldiğini vurguladı.

Fahri Özer, ekmek tüketiminde de yükselme olduğunu, çünkü en ucuz karın doyurma yolunun ekmek olduğunu söyledi.

-''3-5 GÜN SAKLANABİLEN EKMEKLER TERCİH EDİLİYOR''-

Kızıldel ailesinin 1994 yılında Fransa'dan Türkiye'ye getirdiği Paul Ekmek Butikleri İşletme Müdürü Erdal Yeşil, ekmek çeşidinin artık Türkiye'de fırın ekmeğinden çıkıp bütün tahılların, çavdarın, kepeğin, tam buğdayın kullanıldığı bir alana doğru gittiğini belirtti.

Yeşil, ''Ekmeğin şekli ve çeşidi artıyor. Artık eskiden olduğu gibi ekmekler bir günlük alınmıyor, buz dolabında 3-5 gün saklanabilen ekmekler tercih ediliyor'' dedi.

Paul Ekmek Butikleri olarak genelde sipariş üzerine, butik ekmek yaptıklarını söyleyen Yeşil, ''Tahıllı, üzümlü, cevizli, ekşili mayalı hamurdan katkısız yapılan foggacia ekmeği çeşitlerimiz var. Onun dışında yemek yerine geçebilecek pizzalı, jambonlu, zeytinli gibi çeşitli ekmekler üretiyoruz'' diye konuştu.

Bunun yanında çörek ürettiklerini ifade eden Yeşil, ''Türkiye'de son 4-5 yıldır gelişen yeni bir kültür var, herkes sabah kahvaltısını kahve ve croissant ile yapıyor'' şeklinde konuştu.

-''TAHILLI VE CEVİZLİ ÇAVDAR EKMEĞİ ÇOK SATILIYOR''-

Yeşil, Paul Ekmek Butiklerinde ekmek fiyatlarının 30 YKr ile 4,5 YTL arasında değiştiğini, normalde pahalı gibi görünse de bu tür ekmeklerin 1-2 dilimiyle insanların doyabildiğini kaydetti.

Erdal Yeşil, ''Ana mağazamız Etiler'de. Bunun dışında Nişantaşı, Kemerburgaz, Ortaköy, Bebek ve Ankara'da şubelerimiz var. Önümüzdeki 5 yıl içinde şube sayımızı iki katına çıkarmayı planlıyoruz'' dedi.

İstanbul'da 5 yıldızlı otellerin tamamına ürün verdiklerini söyleyen Yeşil, yıllık üretimlerinin 100 bin ton olduğunu kaydetti.

Yeşil, ''En çok sattığımız ekmek tahıllı ve cevizli çavdar ekmeği, bir de siyah Alman ekmeği'' diye konuştu.

-''PAKETLİ EKMEK TÜKETİMİ NORMAL TÜKETİMİN BİNDE 7'Sİ CİVARINDA''-

Paketli ekmek sektöründe faaliyet gösteren Doygun Gıda Pazarlama Müdürü Arzu Gönül de, imalata tam buğday ekmeği ile başladıklarını belirterek, ''Tüketiciler artık daha bilinçli. Kepekli ekmeği ve yararlarını artık sokaktaki herkes biliyor. Beyaz ekmeğin dışında kepekli ve tam buğday ekmeği gibi ekmek çeşitleri bilinmeye başlandı'' dedi.

2006 yılında tüketicilerle paketli ekmeği neden tercih ettiklerine ilişkin yaptıkları bir araştırmada, tüketicilerin paketli ekmeği ''sağlıklı olduğu için'' tercih ettiklerini söylediklerini ifade eden Gönül, paketli ekmek tüketiminin normal tüketimin binde 7'si civarında olduğunu ve hal çok düşük bir oranda bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de çok fazla ekmeğin israf edildiğini, paketli ekmeğin ömrünün uzun olması ve buz dolabında saklanması dolayısıyla bu konuda insanlara imkan sunduğunu vurgulayan Gönül, şehir yaşamı ile birlikte paketli ekmek tüketiminin artacağını kaydetti.

Gönül, İstanbul Hadımköy'de yeni bir fabrika inşaatları olduğunu, Doygun Gıda olarak bu sene cirolarını yüzde 100 artırmayı hedeflediklerini, İstanbul ve Ankara dışında İzmir, İzmit, Bursa, Yalova, Eskişehir, Adapazarı ile yazın Bodrum ve Akçay arasındaki yazlık bölgelerde marketlerde var olacaklarını söyledi.

-''VİTAMİN İLAVELİ ÇOCUK EKMEĞİMİZ VAR''-

Ekmek çeşitliliğine ilişkin olarak da Gönül, ''Bizde tam buğday ve tam çavdarlı ekmek serisi var. Onun dışında yulaflı, kepekli ekmeğimiz, beyaz lifli ekmeğimiz var. İçinde 14 çeşit tahıl olan, çok tahıllı ekmeğimiz, zeytinyağlı ve zeytin dilimli ekmeğimiz, tost, hamburger ekmeği gibi ekmek çeşitlerimiz var'' dedi.

Gönül, ayrıca vitamin ilaveli çocuk ekmekleri bulunduğunu, bu ekmeğin B vitaminleri folik asit, demir ihtiva ettiğini kaydetti. Gönül, en çok satan ekmeklerinin hala tam buğday ekmeği olduğunu vurguladı.

-ANKARA'NIN EN PAHALI EKMEĞİNİN KİLOSU 5,32 YTL-

Soğanlısından, zeytinlisine, elmalısından üzümlüsüne kadar 100'e yakın çeşitte ekmek üretilen Ankara'da, günde 4,5 milyon ekmek tüketiliyor.

Türk halkının vazgeçilmez beslenme kaynağı olan ekmeğin 150 gramı Ankara'da 30 Ykr'ye satılıyor. Başkent'teki en pahalı ekmek ise kilosu 5,32 YTL'den satılan Alman tahıl ekmeği.

Guinness Rekorlar Kitabının geçen yıl ki basımında ''en çok ekmek tüketen ülke'' olarak yer alan Türkiye'de, yılda kişi başına ortalama 200 kilogram ekmek tüketiliyor. Yaklaşık 4,5 milyon insanın yaşadığı Ankara'da ise kişi başına günde 1 ekmek düşüyor.

Ankara'da standart 150 gram ekmek 30 YKr, 300 gram ekmek 60 YKr, 450 gram ekmek ise 90 YKr'den satılıyor.

Bu arada, Ankara Fırıncılar Odası, yeşil kart sahiplerine verdiği ucuz ekmek kartıyla 150 gram ekmeği 20 YKr, 300 gram ekmeği ise 40 YKr'ye satıyor.

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da ekmek tüketiminin nüfusa oranla az olduğunu ifade ederek, eğitim, kültür ve gelir düzeyinin yükseldikçe ekmek tüketiminin de azaldığını belirtti.

Yaralı, yaklaşık 4,5 milyon insanın yaşadığı Ankara'da kişi başına günde 1 ekmek düştüğünü söyledi.

Yaklaşık 450 ekmek fırınının bulunduğu Ankara'da tüketilen ekmeklerin yüzde 80'inin halk tipi olarak nitelendirilen 150 gramlık standart ekmek olduğunu anlatan Yaralı, kepekli, tam buğday, yulaflı ve çavdarlı ekmek tüketiminin yüzde 15, geri kalan yüzde 5'lik tüketimin ise cevizli, zeytinli, soğanlı gibi spesifik ekmekler olduğunu söyledi.

Ekmek tüketimi alışkanlığının sabah saat 6.00, 11.00 ve akşam 17.00'den sonra yoğunlaştığını anlatan Yaralı, ekmeği günlük tüketmenin sağlık açısından yararlı olduğunu kaydetti.

Yaralı, yaklaşık 450 ekmek fırınının bulunduğu Ankara'da, soğanlısından zeytinlisine, elmalısından üzümlüsüne 100'e yakın çeşitte ekmek üretildiğini ifade etti.

Öte yandan Ankara'da günlük 4,5 milyon ekmeğin 1,5 milyonluk kısmı Ankara Halk Ekmek Fabrikası'nda üretiliyor. Ankara'nın 522 noktasında satılan halk ekmeğin 200 gramı 25 YKr'den tüketicilere sunuluyor.

-EKMEK TEBLİĞİ-

Yaralı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yaptığı değişiklikle ekmeğin 50 gramdan başlayıp, 50'şer gram artırılarak üretilip piyasaya sunulmasına ilişkin hükmün kaldırılmasını da doğru bulmadıklarını söyledi.

Halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartı getirilmesinin israfı artıracağını öne süren Yarılı, şöyle konuştu:

''En çok müşteri talebi 150 gramlık ekmekte yoğunlaşıyor. Bir fırıncı için en karlı ekmek 250-300 gram ve üstündeki ekmeklerdir. En maliyetli ve masraflı olanlar bunun altındaki gramajlı ekmeklerdir. Tüketici talepleri, masraf ve maliyetlerin önündedir. Alınan kararla vatandaşa seçenek sunulmuyor, '300 gramdan aşağı ekmek olmayacak'' deniliyor. Vatandaş 150 gram ekmek istediği zaman biz ekmeği ikiye bölüp mü vereceğiz. Şimdi fırıncı 150 gram ekmek yaparsa ne olacak ceza mı alacak? 150 gram ekmek tüketen kişi, 300 gram ekmek alınca geriye kalan kısımı çöpe mi atacak. Bu yönüyle bakarsak bu karar Türkiye'deki ekmek israfını artıracak.''

-''DAVA AÇACAĞIZ''-

Yaralı, söz konusu tebliğ ile ilgili yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde ilgili yerlere dilekçe yazacaklarını, sonuç alamadıkları takdirde 60 gün süre içinde de dava açacaklarını belirtti.

Orhan Yaralı, ''Fırıncı kötü niyetliyse eksik gramajlı ekmek üretiyorsa bunlar denetlenmelidir. Siz denetim yapmadan tebliği ile bu işi çözemezsiniz. Denetimler yerinde, zamanında ve sürekli olmalıdır'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2008 Pazar 12:22:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?