3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'da ekmeğe zam

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, 5 Haziran'dan itibaren ekmeklerin en az 300 gram ağırlığında ve 50'şer gramlık artırımlarla üretileceğini belirterek, Bugünden itibaren İstanbul'da 300 gram ekmeğin 85 YKr, 350 gram ekmeğin 1 YTL, bir kilo ekmeğin de 2.85 YTL'den satışa sunulmaya başlandığını kaydetti.

Fırıncılar Odası ve Gıda-Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Derneği tarafından Eyüp'teki Salon Beyazgül'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Özer, fırıncılardan, fırınlarını sağlık ve hijyen konusunda söz söylenmez hale getirmelerini istediğini söyledi.

Fırıncıların ürettiği ekmekten herkesin nemalandığını ancak fırıncıların gereken kadar nemalanmadığını savunan Özer, İstanbul'da ekmek zammının her zaman sorun haline gelmesinin nedeninin popülist politikalar olduğunu savundu.
Doğal gaza, benzine zamlara itiraz edilmemesine karşın ekmeğe zamma itirazlarda bulunulduğuna dikkati çeken Özer, “Ekmeği neyle pişiriyorum, neyle dağıtıyorum? Buğday krizi var. Önlemini neden almadınız? Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önlemini niye almadın? Benim fırıncımın tarlası mı var?” dedi.

Özer, İstanbul'un yaklaşık 13 milyon nüfusunun kişi başına ekmek tüketiminin 400 gram olduğunu dile getirerek, “İstanbul'da 300 gramdan hesaplarsak 17 milyon ekmek ihtiyacı var. Ancak İstanbul'da halk ekmek dahil 5 binin üzerinde fırın var. İstanbul'daki fırınlar yüzde 25-30 kapasiteyle çalışıyor” şeklinde konuştu.

İstanbul'da ekmeğe fazla zam yapılmasının sorumlusunun fırıncılar değil, belediyeler olduğunu ileri süren Özer, şunları kaydetti:
“Sorumlu fırın yokmuş gibi halk ekmeği üreten belediyelerdir. Kimin parasıyla kiminle rekabet ediyorsun? Dünyanın hiçbir yerinde esnafıyla rekabet eden kurum yoktur. Siz devletsiniz, sizin göreviniz denetim yapmaktır, iç ve dış güvenliği sağlamaktır, tüccarlık değildir.”

Fahri Özer, İstanbul'daki fırıncıların sorunlarını ve çözüm önerilerini bir dosya halinde bakanlığa ve belediyeye verdiklerini, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

EKMEK ZAMMI

5 Martta yürürlüğe giren “Türk Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği” hükümlerine, ürünlerini bu tebliğ kapsamında üreten ve satan iş yerlerinin 3 ay içinde uymak zorunda olduklarını anımsatan Özer, “Bu tebliğe göre, 5 Haziran itibariyle ekmek en az 300 gram ağırlıktan başlayarak, 50'şer gram artırılarak piyasaya sunulacak. Bugünden itibaren de İstanbul'da 300 gram ekmek 85 YKr, 350 gram ekmek 1 YTL, bir kilo ekmek de 2.85 YTL'den satışa sunulmaya başladı” diye konuştu.

Özer, denetimlerde 300 gramın altında ekmek yapan fırıncılara bundan sonra 5 bin YTL para cezasının yanı sıra kapama ve eksik gramajlı ekmek sattıkları için cezalar verileceğini bildirdi.

Öz-Gıda İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Paçal da Türkiye'nin ekmek üretimi konusunda standartlarını yükseltmek zorunda olduğunu belirterek, bunun için yatırım yapılması, verimliliğin artırılması, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve beklentilerinin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Gıda-Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Derneği Başkanı Kenan Çiçek de derneğin aylık yayın organını hayata geçirdiğini ifade ederek, dergide başta fırıncılık sektörü olmak üzere tüm gıda sektörlerinin sorunları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca gıda mevzuatında yapılan değişiklikler, gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili faydalı bilgilerin yer alacağını söyledi.

Çiçek, konuşmasının ardından “Ekmek ve Un Teknolojisi” konulu sunum yaptı.

AA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 17:52:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?